Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Ruusuhelmet

Tänä kesänä ruusut valtasivat mielikuvitukseni, avoimesta ikkunasta kantautunut tuoksu huumasi aiempaa enemmän, ja runsaina notkuneet pensasaidat innoittivat poimimaan kukintoja ja noukkimaan maahan leijailleita terälehtiä. Kun keittiökin täyttyi juovuttavasta ruusun tuoksusta, näin mielessäni paahteisen kesäpäivän jossakin kaukana etelässä, auringon uneliaiksi tainnuttamat hetket joita jatketaan vahvoilla tuoksuilla, todellakin vahvoilla, sillä kepeä ja raikas tuoksu katoaisi jonnekin, haihtuisi ilmaan yhtä nopeasti kuin ilmaantuikin ja unohtuisi saman tien. Ei, sellaisina hetkinä tarvitaan voimakas ja aistillinen tuoksu, kuten kalliin ruusuöljyn tuoksu, jota valmistetaan etelän auringon alla, tummasilmäiset tytöt polkevat paljain jaloin arvokkaita ruusulajikkeita, jotta saataisiin irtoamaan eteeristä öljyä, nilkat illallakin ruusuilta tuoksuen. 


Kotona samaan aikaan pöytien pinnat peittyivät vaaleanpunaisiin kukkasiin ja lasipurnukat täyttyivät ihastuttavista aikaansaannoksista, mutta kattiloissa porisseet terälehdet päätyivät keittiössäni useimmiten aivan muihin resepteihin kuin ruokiin.

Yksi ihanimmista kokeiluistani oli ruusuhelminauha, joka valmistetaan tuoreista kukan terälehdistä, jonka tekemiseen menee aikaa ainakin viikko, ja joka valmiina kaulanauhana säilyttää tuoksunsa todella uskomattoman kauan, nimittäin sadan vuoden ajan!! Näin alkusyksystä on meneillään toinen ruusujen kukinta-aika, joten on juuri hyvä ajankohta jakaa tämä ohje!


Käytin helminauhan tekoon Henriette Kressin ohjetta ja mukailin sitä sen verran, että lisäsin ruusujen sekaan hieman jasmiinin terälehtiä. Voiko olla aistillisempaa ohjetta? Koru, joka tuoksuu ruusulta ja jasmiinilta! Koru, joka tuoksuu keskikesän rakkaudelta. Koru, jonka tuoksussa tuntuu auringon uneliaaksi tainnuttama hetki.



 
ja vielä ruusujen ihanuutta





Aloitin keräämällä kukkia puhtailta paikoilta, joissa kerääminen on luvallista. Terälehtiä tarvitaan aikamoinen määrä, nimittäin 8-10L! Sen hankkiminen on kuitenkin ihan mahdollista, vaikka hurjalta tuntuisikin.
 

 
Terälehdistä tehdään massa sauvasekoittimella, jota keitetään useamman päivän ajan muutaman kerran päivässä kattilassa veden kera. 
 


Kuin ruusupuuroa. Oli pakko maistaa! Ei ollut hyvää, oli kitkerää. :) Valmis seos puristetaan kuivaksi ja pyöritellään palloiksi, jotka saavat nekin kuivahtaa.



 
Seuraava vaihe vaatii malttia ja tarkkuutta. Kuivuneiden helmipalleroiden läpi pujotetaan rautalankoja. Jos tämän tekee liian varhaisessa vaiheessa ruusumassa hajoaa, jos taas liian myöhään, helmet ovat kuivuneet kivikoviksi. On myös tärkeää käyttää tarpeeksi paksua rautalankaa, jotta neula lankoineen mahtuu reikien lävitse nauhan pujottamisvaiheessa.



 
 
Lopuksi valmiit helmet pujotetaan nauhaan neulan avulla!
 




 
Vidoinkin valmiit! Helmet, joiden tuoksu säilyy vuosisadan!


 
 
Kuvat: Liisa´s Wonderland. Kaikenlainen luvaton kopiointi ja käyttö on ehdottomasti kielletty. Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved. All kind of use of the pictures in the blog is strictly prohibited without permission.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti