Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

tiistai 10. syyskuuta 2013

Muttar paneer



Espanjassa kuljin lähes päivittäin vanhan tilan ohi kotiin palatessani. Sen puutarha oli villiintynyt, rakennukset ränsistyneitä ja kyhmyiset appelsiinipuut jo kumaria, kuin vanhukset kallistuessaan edelleen runsaan sadon voimasta. Kivisen vajan kuluneella räystäällä istui kujertavia kyyhkysiä rivissä, välillä niiden valkoisen harmaa väritys hukkui kivisten rakennusten kalkkiseen harmauteen, tunnelman kantaessa mukanaan jotain uneliasta, jotain vanhaa, ikään kuin puutarhaa ympäröivät muurit olisivat pysäyttäneet ajan joskus kauan sitten, eläen vieläkin jollakin toisella aikakaudella. Se tunnelma muistutti minua jostain, en vain ollut varma mistä, mutta jotain tuttua siinä yhdistelmässä oli. Eräänä päivänä tilan vieressä poltettiin jotakin, en tiedä olivatko ne kuivia oksia vai roskia, mutta tuntui kuin maa palaisi siinä samalla, ja silloin ymmärsin sen. Poltetun maan tuoksu, uneliaat kujertavat kyyhkyset pyörivien rukousmyllyjen luona, kivinen seinä joka on halkeillut ja jonka polttava aurinko on haalistanut värittömäksi, pöly joka sekoittuu ilmaan tiestä ja talojen seinustoilta, makean voimakas tuoksu kuumassa ilmassa, siltä tuoksuu Intia.



 
Intian Valtameren molemmin puolin kasvaa samoja maustekasveja, jotka tuovat väriä, makua ja poltetta mahtaviin ja maittaviin ruokakulttuureihin. Yksi suuri ero näillä keittiöillä on kuitenkin se, että siinä missä esimerkiksi Thaimaassa suositaan tuoreita yrttejä, käytetään intialaisessa ja nepalilaisessa keittiössä paljon kuivattuja mausteita.
 

 
Muttar paneer on hyvin tyypillinen intialaisen keittiön ruokalaji, joka valmistetaan tuoreista herneistä ja kotijuustosta. Jos käytössäsi ei ole tuoreita herneitä, suosi mieluummin tässä reseptissä vaikka ruskeita linssejä (ei pakasteherneitä)
 
 
AINEKSET:
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2-3 porkkanaa
kotijuustoa/leipäjuustoa (paketti)
1-2dl kermaa
2 tomaattimurskaa tai tuoreita tomaatteja
tuoreita herneitä (pari-kolme kourallista)
öljyä tai voita
 
Mausteet:
1tl sarviapilan siemeniä
1tl mustia sinapinsiemeniä
puolikas tl chilijauhetta
2 rkl currya (1rkl jos käytät vahvaa currya)
1tl jeeraa (eli juustokuminaa)
1rkl kurkumaa
1tl jauhettua korianteria
1-2 rkl garam masalaa
1-2 tl suolaa
(pari tuoretta curry-yrtin oksaa)
tuoretta korianteria koristeluun
 
Voit lisätä myös 1tl neilikkaa, 2tl kokonaista kardemummaa ja puolikkaan tl kanelia
 
 
 
Aloita kuumentamalla mausteet öljyssä kuumalla pannulla niin, että niiden aromit irtoavat. Lisää sipulit ja valkosipulin kynnet ja kuullota. Lisää pieniksi paloiteltu porkkana ja hauduta hetki. Paloittele juusto ja lisää se pannulle yhdessä riivittyjen herneiden kanssa. Lisää tomaattimurska ja anna hautua kunnes porkkana on lähes kypsää. Lisää vielä kerma ja anna kiehahtaa hetken. Koristele lopuksi tuoreella korianterilla. Tarjoile intialaisen basmatiriisin kera!


Vinkki! Voit myös tarjota muttar paneeria uunissa paahdettujen perunalohkojen kera. Toimii todella hyvin!



 
Pölyinen tie, jonka talojen seinustat on aurinko polttanut haaleiksi, äänien kaoottinen näyttämö huimaa päätä ja korvia, auringonlaskun jälkeen kapean kynttilän liekki on valtava, se palaa nopeasti, ilman täyttää mausteiden aromaattinen ja värikäs sekamelska ja jossain tuoksuu poltettu, punainen maa

 
 
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti