Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

torstai 13. maaliskuuta 2014

Mustapapukastiketta kiinalaisittain ja vesikrassi-dressing

Oi en ole vähään aikaan syönyt mitään näin hyvää kuin tässä mustapapukastikkeessa haudutetut kasvikset ja sienet! Kiinalainen keittiö ei ole bravuurini, mutta on siksi sitäkin kiinnostavampi kokeilun ja inspiraation lähde. Kiinalainen kulttuuri on monelta osin minulle kuitenkin tuttu, ja aito kiinalainen ruokahan on kaukana siitä mitä yleensä Suomessa kiinalaisissa ravintoloissa tarjotaan. Joten ei ihme, että maailmalla kovin huudossa oleva aitokiinalainen maistuu suomalaiseenkin makuun, ja tämä versioni kiinalaisesta mustapapukastikkeesta maistuikin todella hyvin myös minun makuuni!
 
 
 
 
KASVIKSIA MUSTAPAPUKASTIKKEESSA
 
Muutama porkkana
puolikas pieni valkokaali
2 salottisipulia
180g kiinalaisia sieniä, siitakesieniä, osterivinokkaita tai ruskeita herkkusieniä
 
Mustapapukastike:
 
1 tlk mustapapuja
1 tl valkosipulitahnaa (3-4 kynttä)
2 rkl soijakastiketta (tummaa)
2-3 rkl seesamiöljyä (oliiviöljyä/auringonkukkaöljyä)
peukalon pään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
3/4 chiliä
kourallinen tuoretta korianteria
puolikkaan limen mehu
pari vesikrassin oksaa
 
 
Suikaloi kasvikset ja paista niitä öljyssä pannulla. Lisää viimeseksi sienet ja anna niiden hautua rauhassa niin, että neste irtoaa ja vähitellen imeytyy takaisin. Valmista sillä aikaa kastike soseuttamalla kaikki ainekset keskenään. Kaada kuitenkin ensin mustapapujen liemi pois siivilän lävitse, mutta älä huuhtele papuja. Tarpeen mukaan voit lisätä öljyä tai soijakastiketta, tai kenties limeä jos kaipaa hapokkuutta. Kun kasvikset ovat alkaneet kypsyä lisää mustapapukastike pannulle ja hauduta kunnes kasvikset on täysin kypsiä ja hieman pehmenneet ja mustapapukastikkeen koostumus on muuttunut paksusta tahnasta hieman kirkkaammaksi, kevyemmäksi ja kastikemaisemmaksi. Koristele tuoreella korianterilla ja vesikrassilla ja tarjoile jasmiiniriisin kera!
 
Vinkki! Voit käyttää mustapapukastikkeessa myös lorauksen riisiviinietikkaa. Itse pidän kastikkeesta tällaisenaan ilmankin, varsinkin kun tarjoilin sen hapokkaan vesikrassikastikkeen kanssa! Kokeile tätä mustapapukastiketta myös marinaadeissa, varsinkin tofun tai grillattavan lihan tai kalan kanssa tämä olisi kerrassaan jumalaista!
 
 
 
VESIKRASSI-DRESSING
 
Puntti vesikrassia
1/3 chili
1 tl valkosipulitahnaa
2 rkl soijakastiketta
reilusti öljyä (seesamiöljyä tai oliiviöljyä)
peukalon kynnen kokoinen pala inkivääriä
1 limen mehu
kourallinen tuoretta korianteria
kourallinen tuoretta thai-basilikaa
 
 
Oi miten hienolta kuulostaa vesikrassi-dressing. Että ihan dressing. Se termi kuitenkin soveltuu tähän sillä kastike on kylmä, ja sopisi maustamaan aasialaishenkisen salaatinkin hyvin!
Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimessa keskenään, lisää öljyä pikku hiljaa tarpeen mukaan. Kastikkeen tulee olla ohuempaa kuin paksun mustapapukastikkeen, ja se saa olla hapokasta
 

Viimeistele annos lautaselle lisäämällä vesikrassi-dressing riisin ja mustapapukasvisten päälle. Maut tasapainottavat toisiaan ihanalla tavalla!
 
Vinkki! Käytä vesikrassikastiketta thaicurryjen pohjissa, lisänä jos haluat valmistaa aasialaishenkisiä ruokia, maustamaan kookosmaitopohjaisia ruokia, salaateissa, grillimarinaadeissa...


Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti