Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

maanantai 24. marraskuuta 2014

Itse tehty intialainen chai ja nepalilainen chia

Kuten itse voi tehdä ihania ja erilaisia teesekoituksia yrteistä ja kuivatuista marjoista ja hedelmistä, myös mausteisen lämpimän chain voi valmistaa itse. Mikäs muuten olisikaan mainiompi joululahjavinkki teen ystävälle?
 

Chai on intialainen, mausteinen teejuoma, joka tunnetaan Nepalissa nimellä chia. Hindinkielinen sana "chai" tarkoittaa "teetä", eli ei suinkaan tietynlaista teesekoitusta, kuten länsimaissa on totuttu ajattelemaan. Sekoituksia onkin sitten lukuisia erilaisia. Himalajan laaksoissa ja rinteillä juodaan esimerkiksi masala chiaa ja dud chiaa. Katmandun katuja ja yhtä lailla intialaisten junien käytäviä pitkin kulkee teenmyyjiä, jotka tunnistaa hindinkielisestä "chai chai chai!" huudosta. Chai ja chia muistuttavatkin pitkälti toisiaan, mutta niissä on myös joitakin eroavaisuuksia


Intialainen chai on mausteisempi, pippurisempi ja kipakampi. Nepalilaisessa versiossa maku on pehmeämpi ja lempeämpi. Molemmat ovat täyteläisiä ja lämmittäviä, ja on makuasia sykähtääkö sydän enemmän tujakalle chaille vai vuoristoisen Nepalin chialle. Minun kohdallani nepalilainen tee vie voiton, vaikka pidän molemmista. Muistan nuoren teetä myyvän pojan Katmandussa työskentelemässä kadunkulmassa, hänellä ei ollut ikää kuin varmaan 12 vuotta, ja muistan intialaisen masalateen lämpimässä illassa palmun katveessa, sekä Margaon kaupungin ränsistyneet rakennukset jotka ovat siirtomaavallan perintöä, rapistuneita ja vaaleita, kun niiden harmaanvalkoisia kylkiä koristivat trooppiset, rehottavat kasvit ja kaduilla kaikui teemyyjän läpitunkeva huuto
 
 
NEPALILAINEN CHIA
tee
 
Maitoa
vettä
kanelia
kardemummaa
kokonaisia neilikoita
tuoretta inkivääriä viipaloituna
sokeria
 
Darjeeling-teetä tai Assam-teetä
(tavallinen musta teekin käy)
 
 
Lisää kattilaan puolet vettä, puolet maitoa sen mukaan paljonko teetä haluat kerralla. Lisää maito-vesiseokseen mausteet ja kuumenna kiehuvaksi välillä sekoitellen. Sammuta liesi, kaada seos teepannuun ja lisää n. lusikallinen (nesteen määrästä riippuen ruoka- tai teelusikallinen) mustaa teetä ja anna hautua. Mitä pidempään tee hautuu, sitä voimakkaampaa siitä tulee, mutta liian pitkä haudutus tekee siitä kitkerän makuista, samoin liian suuri määrä mustaa teetä.  Muutaman minuutin kuluttua ihana, täyteläinen nepalilainen chia on valmis!
 
Huom! Parhaan tuloksen saat käyttämällä kuivattuja, kokonaisia ja murskattuja mausteita, sekä tuoretta inkivääriä
 
Vinkki! Kokeile valmistaa chia myös mantelimaidosta tai rasvaisesta maidosta. Suomessa maito ei ole paksun kermamaista täysmaitonakaan, mutta jos käytät punaista maitoa muuta suhdeluku niin, että 1/3 on maitoa ja 2/3 vettä
 
 
 
INTIALAINEN CHAI
 
Maitoa
vettä
vihreää, kokonaista kardemummaa murskattuna
kanelia
neilikkaa
kokonaisia mustapippureita
1/4 tl fenkolin siemeniä kuppia kohti
tuoretta inkivääriä viipaloituna
sokeria
 
Mustaa Assam-teetä tai Ceylon-teetä
(tai muuta mustaa teetä)
 
 
Kiehauta vesi-maitoseos kuten chian yhteydessä, mutta lisää tuore inkivääri ja mausteet vasta kun seos kiehahtaa. Molemmat teet voi myös valmistaa samalla tavoin. Lisää musta tee, hieman reilummalla kädellä kuin nepalilaisen teen yhteydessä, ja anna hautua kunnes maku on imeytynyt. Voit myös lisätä ripauksen masalatee-sekoitusta, mutta tarkista tällöin mausteiden määrä sopivaksi ettei teestä tule liian tujua!
 
En ole määritellyt tarkempia määriä, itse käytän pannulliseen teetä yleensä pari kanelitankoa ja pari teelusikallista neilikkaa. Fenkolin siemenet ovat sen verran tömäkkää ja voimakasta tavaraa että niiden kanssa tuo neljäsosa teelusikallinen per kuppi on riittävä määrä
 
Vinkki! Voit lisätä maitoa ja sokeria mielen mukaan kuppiinkin! Mutta näihin resepteihin kannattaa tosiaan käyttää sokeria, ei hunajaa. Jos olet oikein rohkea, voi teestä jättää sokerin myös kokonaan pois
 
Näissä maisemissa olen juonut masalateen jos toisenkin, ja sitruuna-inkivääriteetä trooppisen flunssan karkoitukseksi!
 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti