Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

lauantai 7. syyskuuta 2013

Kehäkukkavoide Syksyn saapuessa aurinkoja laskeutuu pihamaalleni, ne seisovat rivissä korkeina sotureina, suuret keltaiset kukat ohikulkijaa tervehtien kuin valoisat auringonsäteet, tai ne loistavat värikkäänä merenä kuin auringonlaskut iltoina jolloin ilma on kostea, saaden auringon värjääntymään punaoranssiksi tulipalloksi. Niistä on oranssit syyskukat tehty, auringon parantavasta voimasta!

Vaikka kasvovoiteen ei tarvitse maistua yhtä ihanalta kuin lempikakkusi ollakseen priimaa, yksi hyvä nyrkkisääntö sen suhteen onko voide hyväksi iholle vai ei on: Jos voisit periaatteessa syödä sitä niin se on todennäköisesti hyvää! Sillä on oikeastaan aika kummallista, että helposti laitamme ihollemme aineita joita emme koskaan pistäisi suihimme, vaikka ihomme on ihana, hengittävä, suurin kehomme elin!
  
Kehäkukka, Calendula officinalis, alkusyksyn ja loppukesän keltaoranssi väriläiskä, puutarhan ilo ja kaunistaja, on erinomainen ihonhoitotuotteiden raaka-aine. Kehäkukassa on haavoja parantavia ominaisuuksia, ja se on lempeä ärtyneemmällekin iholle. Siitä saakin mitä parhainta kosteusvoidetta, joka sopii kasvoillekin hyvin.
 
Kasvovoiteen tekemiseen tarvitset kuivattuja kehäkukan terälehtiä, luomulaatuista oliiviöljyä ja mehiläisvahaa. Resepti on siis hyvin yksinkertainen oikeastaan!
 
 
0,4-0,5L öljyä (luomuoliiviöljyä)
n. 2,5-3dl kuivattua kehäkukkaa
n.55g mehiläisvahaa (4dl valmista yrttiöljyä, 55g mehiläisvahaa)
 
 
Laita vettä kattilaan, ja kattilan päälle vesihauteeseen teräskulho. Kulhon tulee olla irrallaan kattilan reunoista (ja pohjasta), joten käytä tarvittaessa apuna vaikka syömäpuikkoja. Kaada öljy kulhoon, ja lisää kuivatut kehäkukat siihen. Terälehtiä tulee olla sen verran, että öljy peittää ne, mutta ei liikaa niin, että öljyyn jää ikään kuin tyhjää tilaa. Anna kiehahtaa, ja keittele sen jälkeen miedolla lämmöllä vesihöyryssä n. 2h. Lisää vettä tarvittaessa kattilaan välillä!


Siivilöi valmis öljy ja kaada lämmin, puhdas ja siivilöity yrttiöljy takaisin teräskulhoon ja lisää mehiläisvahan palat/riivityt kaistaleet joukkoon. Anna kattilan veden kiehua täysillä tässä vaiheessa, jotta mehiläisvaha sulaa hauteessa öljyn sekaan. Älä myöskään hämmennä seosta liian hanakasti, jotta vaha pääsee kunnolla sulamaan ja imeytymään öljyyn. Seos on valmista, kun vaha on täysin sulanutta. Kaada valmis seos puhtaaseen, keitettyyn ja kannelliseen pieneen lasipurkkiin ja anna jähmettyä kansi auki. Sulje purkin kansi vasta kun voide on kunnolla jähmettynyt ja halutessasi lisää purkin kylkeen etiketti tai nimilappu, josta käy ilmi purkin sisältö ja valmistumiskuukausi! Ja ta daa, itse tehty kehäkukkavoide on valmista!
 

 Voiteen säilyvyys on myös varsin hyvä. Hyötykasviyhdistyksen Anu Ranta totesi, että tämä kehäkukkavoide riittää kasvovoiteeksi puolen vuoden ajan aamuin illoin käytettynä, joten voide on paitsi säilyvää, myös riittoisaa, sillä sitä ei tarvita suuria määriä kerralla. Mikään ei kuitenkaan estä tekemästä suurempaakin satsia, jos huomaa käyttävänsä voidetta runsaammin, kuten itse olen tehnyt.

 Valmis kehäkukkavoide on samettisen pehmeää, auringon voimaa iholla!

Tämän ohjeen alkuperä kuuluu ihanalle ja hymyilevälle Henriette Kressille, jonka valtavan laajat sivustot ovat tutustumisen arvoiset!
 
 Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
 

5 kommenttia:

 1. Voisiko voiteen tehdä kookosöljyyn, jota mainostetaan niin hyvää tekeväksi?

  VastaaPoista
 2. Olipa hyvä kysymys! En ole kokeillut valmistaa tätä voidetta kookosöljystä, joten en ihan tarkalleen osaa sanoa. Vaikka kookosöljyn kuumentamisen sietokyky on erinomainen, niin mitkä osat ovat ihonhoidollisesti niitä ainesosia jotka siinä prosessissa sitten tuhoutuvat.. että millainen hyöty-laatusuhde kookosöljyllä tässä on tai miten se reagoi mehiläisvahan kanssa koostumuksellisesti? Näin äkkisiltään en kuitenkaan keksi miksi ei sopisi! Voisi toimia hyvinkin! Olen käyttänyt kookosöljyä esim. ihon kuorinnassa, tästä blogista löytyy niitä ohjeita myös!

  VastaaPoista
 3. Hei ja KIITOS.
  Olen nyt ihan hurahtanut näihin voiteisiin.Ja tyttäreni sanoo,että hänelläpä onkin purkitettua äidinrakkauttaKysyisin,että miksi niiden kukkien täytyy olla kuivattuja? Eikö voi panna suoraan kattilaan pihalta? Siihen on varmaankin hyvä syy.Jään odottelemaan vastaustanne.
  Terveisin Leila Kosunen

  VastaaPoista
 4. Hei ja KIITOS.
  Olen nyt ihan hurahtanut näihin voiteisiin.Ja tyttäreni sanoo,että hänelläpä onkin purkitettua äidinrakkauttaKysyisin,että miksi niiden kukkien täytyy olla kuivattuja? Eikö voi panna suoraan kattilaan pihalta? Siihen on varmaankin hyvä syy.Jään odottelemaan vastaustanne.
  Terveisin Leila Kosunen

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista