Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

lauantai 7. syyskuuta 2013

Maailman kaunein kylä

Andalusian vihreillä vuorilla, kaukana suurista kaupungeista ja väentungoksesta, sijaitsee vanha, maurilainen kylä. Se on pueblo blanco, valkoinen kylä, joita eteläiseen Espanjaan rakennettiin arabivallan aikaan. Sen kadut ovat kapeat ja koristeelliset, ne on päällystetty mukulakivin, jotka muodostavat kukkaornementteja islamilaiseen tyyliin, sen talojen valkeat seinät ovat paksut ja kiviset, ja kylästä aukeavat näkymät ovat huikeat. Genalguacil, visiirin puutarha. Sanotaan, että se on maailman kaunein kylä.


Saavuimme kylään vuoristotietä, jota appelsiinipuutarhat reunustivat. Tie mutkitteli vehreiden korkkitammimetsien lävitse lumihuippuisten vuorten siintäessä taustalla.
 
Yleisesti Espanjan vuoristot ovat paljon karumpia ja kuivempia, siksi ei ole ihme jos matkaaja yllättyy vihreistä vuorista, jonka metsien ylle sumu laskeutuu, ja jonka rinteiden harjanteille pilvet jäävät roikkumaan.



Ihailin kylän laitamilla sinisenä hohtavaa vuoristomaisemaa, rinteiden ylitse levittäytyviä oliivipuita, innostuneina kisailevia pääskysiä, ja kas, alhaalla edessäni seisoi andalusian valkea hevonen, kuin tarujen yksisarvinen.


Viileä sumu nousi laaksosta kohti autotietä, vuohenkellojen kalkatus paljasti lähestyvät eläimet, sain juuri vedettyä auton oven perässäni kiinni kun vuohi hyppäsi vasten ikkunaa, työnsi sitten päänsä, sarvensa ja sorkkansa sisään kuljettajan puoleisesta avonaisesta ikkunasta ja määki. Se halusi rapsutusta, ja oli huomannut minut!
 

 Maurilaisen Espanjan aikaan, n. 1000v. sitten Genalguacil oli kukoistava kaupunki tuhansine asukkaineen. Tässä nykyisessä kylässä, kuten muissakin Andalusian valkeissa kylissä, on ollut rakentamista, sillä ne sijaitsevat ylhäällä, vaikeakulkuisilla vuorenrinteillä. Nykyään asukkaita on n. 550. Mutta kylästä löytyy silti modernin taiteen museo, ja pitkin kylänraittia erilaisia modernin taiteen teoksia. Osaisinko kuvitella vastaavaa vaikkapa Tohmajärvelle?
 
 Maurilaista, valkeiden kylien katujen ornamentiikkaa

Unescon maailmanperintökohde Frigiliana

Rondan valkea, jyrkänteelle rakennettu kaupunki

 Tuhat vuotta vanhaa maurilaista keramiikkaa, Granada

 Se kenties valkein kylä, Casares
 
Avokadolaaksojen ja kirkasvetisten vuoristopurojen ympäröimä Istán. Istuimme tässä piknikillä ja ihailimme valkeaa, kaunista pueblo blancoa

Kenties Genalguacilin erottaa muista valkeista kylistä sen sijainti vihreiden vuorten keskellä, joiden rinteillä voi törmätä andalusian valkeisiin hevosiin. Sen kadut ovat kuin taideteoksia, joita pitkin voi nähdä vuoristokylän asukkaita aaseineen, miehet villapaidoissaan vetävät niitä perässään, ja silti kylä on täysin paikallinen tunnelmaltaan, ilman ainoatakaan turistikauppaa. Visiirin puutarha, niin ihana se jo satoja vuosia sitten oli!
 
 
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti