Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

tiistai 17. syyskuuta 2013

Maailman paras pasta

 



Tuhat vuotta sitten, turkoosin meren ja kuivien vuorten reunustama Palermo oli yksi arabivallan mahtikaupungeista. Niin mahtava se oli, että se kykeni taistelemaan Cordoban, Damaskoksen ja Kairon ohella Välimeren kirkkaimman helmen asemasta. Sen palatsit verhottiin islamilaisin koristekuvioin, sen kivisiin seiniin upotettiin kaunista keramiikaa, ja sen kadut ja korttelivat täyttyivät arabialaisten mausteiden ja raaka-aineiden lämpimistä tuoksusta. Ja siitä ne täyttyvät vieläkin, sillä Palermon alueen keittiön erikoisuuksiin kuuluu hyvin erityislaatuinen pasta, pasta con le sarde. Ainoa pasta johon käytetään rusinoita, ja josta moni italialaisen keittiön ystävä ja asiantuntija sanoo, että se on maailman paras pastaruoka
 

 
Kun arabialaiset valloittajat toivat oman ruokakulttuurinsa Sisiliaan, keittiöissä syntyi jotain todella ihanaa, nimittäin ruokakulttuuri jossa yhdistyvät niin Italia, Marokko, Lähi-Itä kuin Espanja, sisilialainen keittiö jossa yhdistyy koko Välimeren makumaailma pienoiskoossa 

 
New Yorkin kuuluisuudet, sisilialaiset cannolot, eli cannoli, sekä sokeroidut hedelmät

 
Italiassa voi nähdä samaan aikaan monta kulttuurikautta kaupunkikuvassa. Eri aikakausilta on säilynyt rakennuksia, raunioita ja patsaita, mutta arabivaikutteet ovat parhaiten nähtävissä Etelä-Italiassa, kuten Sisiliassa

 
Tämä sisilialainen parsikunta kulki ohitseni kadulla, olivat niin tyylikkäitä että oli kaivettava kamera esiin, ikää mittarissa molemmilla 70+
 
 
Antelias, kirkas Välimeri


Kun kulkee Roomasta alaspäin, alkaa toisenlainen Italia. Se vaarallinen, köyhä, eteläinen Italia, jonka vuorenrinteitä koristavat sitruunatarhat, jonka rantoihin lyövät aallot hohtavat kirkkaina ja sinisinä kuin Kreikan ja Kroatian vedet, jonka pienissä kylissä eletään vaatimatonta elämää kaukana renessanssitaiteen aarteista, mutta joka tarjoaa jotain aivan erilaista. Da Vincin töiden sijaan ympäriltään löytää Antiikin Kreikan ja Rooman aikaisia raunioita, värit ovat etelässä kirkkaampia aivan kuten vesikin, oleanterit ja kiinanruusut kukkivat suurina ja loistavina, pienet kalastajakylät huokuvat välimerellistä elämää rauhallisemmalla rytmillä, mutta voimakkaammilla tunteilla maustettuina, ja sen makumaailma onkin mielenkiintoinen, eteläinen, tasapainoinen, kekseliäs, täydellinen. Kuten jo aiemmin totesin, eteläinen Italia tarjoaa yhden maailman parhaista keittiöistä. Etelän syke, se tuntuu ilmassa, se maistuu ruoissa, se hehkuu silmissä, polttelee peperoncinossa ja tummissa katseissa 



 
Kukkivia oleantereita



 
Pasta con le sardessa maistuvat arabivallan mukana tuodut maut niin paljon, että pelkän kastikkeen resepti voisi hyvin olla espanjalaisesta, varsinkin andalusialaisesta keittiöstä. Ennen kaikkea resepti on kuitenkin kalaruoka, con le sarde, sardiinien kera. Mietin kuinka tehdä maukas ja toimiva kasvisversio ruoasta, jonka idea on suolaisessa, kastikkeeseen sulavassa kalassa. Koska reseptissä käytetään jo aurinkokuivattuja tomaatteja päätin kokeilla sardiinien sijaan suolaisia pistaasipähkinöitä. Ne sopivat arabialaiseen henkeen ja tuovat täyteläisyyttä rakenteeseen
 
PASTA SENZA LE SARDE
Pasta ilman sardiineja
 
Ainekset:
Maccheroncini-pastaa
50g passolini rusinoita tai sulttaanirusinoita
2 sipulia
50g pistaasipähkinöitä
80g aurinkokuivattuja tomaatteja
2 sahramin luottia
hyppysellinen jauhettua appelsiininkuorta
ripaus/1 tl kärjellinen keltaisia sinapinsiemeniä
villifenkolia tai fenkolinvarsia
100g pangrattatoa eli leivänmuruja
(50g pinjansiemeniä)
Hyvää oliviiöljyä
mustapippuria
 
Lisää pastan keitinveteen suolaa ja fenkolin varsia, koosta rippuen pari-kolme isoa vartta. Jos et saa käyttöösi Sisiliassa tien varsilla kasvavaa villifenkolia, käytä fenkolin vihreitä, tillimäisiä varsia. Itse käytin tilliä, koska tällä kertaa kaupan fenkolin varret olivat niin onnettomia ja kitukasvuisia. Pilko sipulit ja paista oliiviöljyssä pannulla. Silppua aurinkokuivatut tomaatit pieniksi ja lisää pannulle, ne saavat sekoittua öljyyn tomaattikastikemaiseksi massaksi. Rouhi pistaasipähkinät pieniksi joko veitsellä tai morttelissa ja lisää pannulle. Lisää myös appelsiininkuorijauhe ja sinapinsiemenet, rusinat ja sahramin luotit, sekoittele ja anna maustua. Kun pasta on kypsää, siivilöi keitinvesi pois ja kaada maccheroncini kastikkeen joukkoon. Jos et löydä pitkää putkipastaa, käytä lyhyempää kuten rigatonia. Spagetti näyttää maccheronciniltä, mutta kastikkeen maut eivät pääse imeytymään sen sisään samalla tavalla. Lisää pannulle vielä silputtua villifenkolia sekä rouhittua mustapippuria ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi leivänkuoriraaste. Käytä tässä murustamiseen kovakuorista leipää, kuten italialaista ciabattaa. Sekoita kertaalleen hyvin ja tarjoile
 
Huom! Jos käytät pinjasiemeniä, käytä silloin 30g pistaasipähkinöitä ja 20g pinjansiemeniä
 


Tässä alla messinese, messinalaiseen tyyliin ilman sahramia valmistettu pasta senza le sarde

 
Aurinkoinen, paahteinen, ihana pastaruoka, aivan kuten Sisilian saari itse



 
 
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti