Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Keitto paahdetuista fenkoleista

Sanotaan, että Venetsian kaupungissa on satoja salattuja puutarhoja. Ne ovat muurien ja palatsien ympäröimiä, eikä tavallinen kulkija osaa niitä löytää astellessaan kivisillä kujilla. Salattujen muurien takana on myös luostareita, jotka ovat kuuluisia puutarhoistaan. Yrtit ja vihannekset kasvatettiin ennen kaikki omalla maalla, suotuisan auringon alla. Kun ajattelen näitä puutarhoja, joita korkeat kiviset muurit reunustavat, tunnen sieraimissani lääkeyrttien, kuten rosmariinin voimakkaan tuoksun. Ajattelen myös italiankuminaa eli fenkolia, jonka paahdettu tuoksu täyttää ilman lakritsisella makeudellaan.

Siitä inspiroituneena tässä herkullinen keitto paahdetuista fenkoleista!



 
AINESOSAT:
2 fenkolia (tai 3 pientä kuten kuvassa)
1 keltasipuli
2 valkosipulin kynttä
2-4 dl kuohukermaa
parmesania
timjamia, basilikaa
 suolaa  
vettä  
voita  


                                              Leivinpaperi on päässyt uusintakierrokselle...


              Pilko fenkolit pieniksi paloiksi ja asettele ne uunin pellille leivinpaperin päälle.            
                                                        Ota tillimäiset varret talteen.                                 




Paahda fenkoleita uunissa n. 200 C kunnes ne saavat hieman väriä ja ovat hiukan pehmenneet, n.15 min. uunin tehosta riippuen. Sillä aikaa kun fenkolit ovat uunissa pilko sipuli ja valkosipulin kynnet ja paahda niitä pannulla voissa. Kun asunnon täyttää huumavan lakritsinen tuoksu ja fenkolit ovat saaneet hieman väriä, ota ne uunista ja lisää pannulle sipuleiden sekaan hautumaan. Kannattaa olla tarkkana uunin kanssa, ohuet varret palavat helposti!

 
Hauduta hetki niin, että fenkolit pehmenevät. Tämän jälkeen kaada fenkolit sipuleineen kattilaan, ja soseuta sauvasekoittimella, tai käytä tehosekoitinta. Sauvasekoittimella ei saa silkkistä lopputulosta, vaan keittoon jää rouheita "sattumia". Ne ovat kuitenkin maukkaita! Lisää seokseen tilkka vettä ja 2dl kuohukermaa. Kuumenna kattilassa ja anna hautua miedolla lämmöllä, vähän väliä sekoittaen. Lisää fenkolin varret, suola, tuore timjami ja basilika, ja raasta sekaan tuoretta parmesania.


Anna hautua hetki ja tarkista keiton koostumus. Jos se kaipaa enemmän kermaa, lisää sitä. Jos keitto tuntuu liian tuhdilta, lisää hieman vettä. Raasta lopuksi vielä pinnalle parmesan-juustoa ja tarjoile rapean leivän kera!


Vinkki!
Voit korvata timjamin ja basilikan hyvin myös tuoreella tillillä! Samoin kuohukerman voi korvata kaura- tai soijakermalla.
 
 
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti