Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Punajuuri-chevre-kesäkurpitsapyörykät


Punajuuren kukka

 
Ennen kuin revontulet värjäävät talvisen taivaan Lapissa, ne ikään kuin saapuvat maan pinnalle, viivähtävät lehdissä ja varvuissa, loistavat ruskan väreissä. Mutta sitä ennen ne saapuvat kaikilla voimillaan eteläänkin, täyteläisinä väreinä, kypsinä luumuina, herkullisina vihanneksina. Sadonkorjuuaikana on kuin revontulet laskeutuisivat maan päälle, ja sadonkorjuuaika todellakin on ihanaa aikaa!
 


 
Sadonkorjuuaikaan puutarha on antelias, myös metsän puutarha


 
Sienistä saa vaikka mitä herkkuja! Mutta yksi ihana raaka-aine sadonkorjuuaikaan on myös punajuuri. Kokkasin punajuuri-vuohenjuusto-kesäkurpitsapyöryköitä, jotka suorastaan sulivat suussa, niin herkullisia niistä tuli!
 

PUNAJUURI-CHEVRE-KESÄKURPITSAPYÖRYKÄT
4 punajuurta
kesäkurpitsaa
vuohenjuustopötkö
1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
auringonkukansiemeniä ja kurpitsansiemeniä
tuoretta tilliä ja basilikaa
parmesania
 1 kananmuna
suolaa
öljyä
 
Punajuuret ja kesäkurpitsat raastetaan, suhde on 2/3 punajuuria, 1/3 kesäkurpitsaa, käytä nuorta, pientä ja napakkaa kesäkurpitsaa. Pilko sipulit ja kuullota niitä hetki pannulla, ja pilko myös vuohenjuustopötkö. Sekoita raastetut punajuuret ja kesäkurpitsat kuullotetun sipulin ja valkosipulin kynsien kanssa kulhossa ja lisää siemenet ja 1-2tl öljyä, sekä silputtua tuoretta tilliä, vähän basilikaa ja ripaus suolaa. Huom! Jos kuullotit sipulit öljyssä niin katso tarvitsetko enää enempää öljyä taikinamassaan! Puristele massaa käsin, ja anna ylimääräisen nesteen valua kulhon pohjalle. Lisää vuohenjuusto ja soseuta rouheaksi massaksi sauvasekoittimella. Toista tämän jälkeen massan puristelu ja lisää joukkoon yksi kananmuna ja sekoita hyvin. Raasta vielä massaan hieman parmesania. Pyörittele sen jälkeen taikinamassa palloiksi ja puristele samalla viimeiset turhat nesteet pois. Asettele pyörykät uunivuokaan ja raasta vielä pinnalle parmesania. Paista uunissa n. 225 C kunnes punajuuret ovat kypsiä, uunin tehosta riippuen! Tehokas kiertoilmauuni valmisti pyörykät 20 minuutissa, tavallisessa uunissa ne valmistuvat juuresten kypsymisajan mukaisesti. Raastaminen hieman jouduttaa kypsymistä, joten kannattaa kokeilla välillä kypsyysastetta
 
Vinkki! Grillasin pyöryköitä vielä myöhemmin iltapalaksi ja niistä tuli aivan ihanan rapeita! 
 

Kokkasin näitä punajuuripyöryköitä diabeetikolle, joka välttää hiilihydraatteja, joten jos taikina tuntuu löysältä siihen voi toki lisätä esim. ruokalusikallisen korppu- tai vehnäjauhoja sekaan. Tällaisenaankin pyörykät kuitenkin onnistuvat hyvin ja niistä tulee todella makoisia!


Ylimääräinen neste valuu vuoan pohjalle, jos puristelua ei ole tehnyt huolellisesti! Maku on silloinkin kyllä hyvä!


Tarjoile esimerkiksi tattikastikkeen ja hölskytyskurkkujen kera!

 
 
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti