Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Pasta alla norma

 
Tarina kertoo, että kun sisilialainen runoilija Nino Martoglio maistoi tomaateista ja munakoisoista valmistettua pastaa, hän huudahti riemuissaan "Norma"! Viitaten Vincenzo Bellinin kuuluisimpaan oopperaan. Tämän kerrotaan tapahtuneen Catanian kaupungissa, josta runoilija oli kotoisin, ja jonka ääriviivoja määrittelee kaksi äärimmäisyyttä: sekä turkoosina hohtava Välimeri, että taivaisiin kohoava tulivuori Etna. Catanian kaupunki on ikivanha ja kovia kokenut, kuten Sisilia itse. Sen jälkeen kun kreikkalaiset sen perustivat on Etna vuodattanut tulisia kyyneleitään sen niskaan tuhoten koko kaupungin, ja milloin Etnan rinteet ovat säästäneet Catanian pulppuavalta raivoltaan, ovat maanjäristykset ravistelleet sitä useaan otteeseen
 
 
Ja Catanian keittiö on herkullinen, aivan ihana. Kuten pasta alla normakin. Siitä tuli niin suosittu ruokalaji, että toinen tarina kertoo nimen syntyneen juuri sen suosion mukaan, alla norma, normipasta. Ihanaa italialaisessa ruokakulttuurissa yleisestikin on se, että samoista aineksista laitetaan ruokaa niin Catanian ja Calabrian slummeissa, kuin barokkivilloissa ja renessanssipalatseissakin. Sisilialainen keittiö on tavallisen ihmisen taivas, konstailematonta ja niin täydellistä. Uskotaan, että Nino Martoglion huudahtama Norma! Viittasi juuri siihen, tämähän on täydellistä, tämähän on oopperaa!
 
 
AINEKSET:
maccheronia
1-2 munakoisoa
2 tuoretta tomaattia
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 peperoncino
tomaattipyrettä
ricotta salataa
parmesania
oliiviöljyä
suolaa
 
Jos et löydä maccheronipastaa (huom. ei makarooni!), käytä rigatonia, tai pennekin käy.
Aloita itkettämällä munakoisot. Viipaloi ne n.puolen sentin-sentin paksuisiksi pyöreiksi viipaleiksi, aseta leikkuulaudan päälle talouspaperia ja asettele munakoisoviipaleet siihen. Ripottele pinnalle suolaa jokaisen viipaleen päälle, ja itketä. Sisilialainen munakoisojen itketys tapahtuu niin, että viipaleiden päälle asetetaan painot (puhtaat, täytetyt vesipullotkin käyvät mainiosti), ja munakoisojen annetaan itkettyä tunnin verran. Unohda siis 15 minuutin itketys, italialainen lasagne valmistetaan alusta pitäen viikonlopun aikana, ei parissa tunnissa, ja sunntaipäivällistä ragúa tehdään lähes vuorokausi!
 
 
Kun tunti on kulunut, poista painot, ja huuhtele pois munakoisojen suolaiset kyyneleet. Kaikki katkeruus on valunut pois niiden sisuksista, ja on aika juhlistaa niiden ihanaa makua! Viipaloi sipuli ja valkosipuli ja paista öljyssä pannulla, lisää sekaan munakoisoviipaleet ja lisää öljyä tarpeen mukaan, itkunsa päästänyt munakoiso on nälissään ja imee itseensä kaiken öljyn rasvan minkä vain voi! Ole tarkkana tässä, öljyä saattaa olla hulahtanut jo niin paljon ettet huomaakaan, muista että nälkäisen vatsa saattaa olla täysi ennen kuin se itse sitä tiedostaakaan. Lisää pilkottu puolikas tai 1/3 peperoncino, tai pilkottu pieni kuivattu peperoncino. Tarvittava määrä chiliä polttelee ihanasti kielen päällä, mutta ei dominoi makua. Paloittele tomaatit, lisää ne sekaan ja anna hautua. Lisää vielä tomaattipyre ja hauduta kunnes munakoiso on kypsää ja maut imeytyneet toisiinsa. Raasta päälle ricotta salataa, sisilialaista kovan harmaata ja savustettua ricottajuustoa, ja sekoita maccheroni hyvin pastakastikkeen joukkoon. Lopuksi raasta vielä pinnalle ricotta salataa ja hieman parmesania, pelkkä ricotta salata kuitenkin riittää

 
Voiko ricotta salatan korvata parmesanilla tai tavallisella ricottajuustolla?
Ma NON! Ei voi!! Jos sisilialaisilta kysytään. Mutta Suomessa kun ollaan niin kannattaa käyttää parmesania, ricotta salataa tuskin löytää mistään


Mikä pyhäinhäväistys! Tässä alla normassa on käytetty lisänä nuorta kesäkurpitsaa ja vihreitä sipulin varsia. Oi kamala miten julmaa. O mio Dio! Mihin tämä maailma on menossa!? Ei mitään kunnioitusta. Mutta hyvää oli silti, ja toimi! Voi olla että muutama sisilialinen La Mamma ei enää puhu minulle tämän jälkeen. Perinteisen ja oikeaoppisen Alla Norman kastikekuvan voi kuitenkin katsastaa täältä. ;)

 
Ja vielä pennepastaa, missä on maccheroni!!!


Sisiliassa syödään munakoisoa eri muodoissa, ja munakoisoja löytyy eri värisinä ja mallisina. Alla normaa syödään myös pizzana. Ah!
 
 
Taivaanrannassa tuprutteleva Etna, Taorminasta käsin katsottuna
 
 
 
 
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.


 
 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti