Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

torstai 11. kesäkuuta 2015

Karhunlaukka-kirvelinkukkalevite

Karhunlaukka on monelle melko tuntematon, mutta varsin ihana villiyrtti. Se maistuu hienosti vivahtaen valkosipulilta, mutta on maultaan miedompi. Kuivattu karhunlaukka sopii hyvin keittoihin ja maustamaan erilaisia ruokia, ja levitteessä se on varsin ihana ainesosa, koska valkosipulia ei erikseen tarvita, mutta samalla maku ei ole liian voimakas. Joten hyviä uutisia sekä valkosipulin ystäville että sitä normaalisti karsastaville, saatat pitää karhunlaukasta!

Legendat kertovat, että viikingit pitivät karhunlaukkaa mukanaan matkoilla sen ravintorikkaan arvon vuoksi. Kasvi on C-vitamiinipitoinen. Ja valkeat kukat ovat kauniita ruoassa kuin ruoassa, salaatista paistoksiin, pastakastikkeista pataruokiin. Kun vielä kirveli kukki kauniisti, syntyi tällä kertaa maukas ja ihana levite, joka oli oikeastaan niin kaunis lautasella jo, että tuntui melkein runtelulta soseuttaa se pestoksi. Levite on kuitenkin maukasta, joten kannattaa kokeilla!


KARHUNLAUKKA-KIRVELINKUKKALEVITE

Karhunlaukkaa; kukkia, lehtiäkin
kirveliä; lehtiä ja kukkia
(pari ruohosipulin vartta)
crème fraîchea
kermaviiliä/sitruunaa
oliiviöljyä
suolaa
(raastettua parmesania)

Soseuta yrtit yhdessä öljyn kanssa pestoksi, lisää sitten crème fraîchea ja halutessa kermaviiliä tai sitruunaa, ja mausta suolalla. Lisää vielä halutessa raastettua parmesania ja sekoita kaikki sauvasekoittimella levitteeksi.

Kermaviilin voi jättää reseptistä pois, mutta silloin suosittelen käyttämään sitruunaa antamassa hieman hapokkuutta levitteelle, koska se on varsin tuhtia pelkällä crème fraîchella, kuitenkin hyvää niinkin. Yrttipeston levitteestä saa jättämällä kermaviilin ja ranskankerman pois. Kannattaa myös testata yrttivoita! Karhunlaukasta syntyy yrttinen valkosipulivoi.


Nam! Kesäiset villiyrtit innostavat kulkemaan luonnossa ja kokeiluihin keittiössä, mutta Suomesta karhunlaukkaa taitaa varmimmin löytää puutarhoista. Baltian maissa karhunlaukka on suosittu viljelykasvi, ja Suomessakin sitä kasvaa villinä Ahvenanmaalla ja Lounaissaaristossa, jossa kasvi kuitenkin on rauhoitettu.

Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti