Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

tiistai 16. kesäkuuta 2015

Päärynä-vuohenjuustoquiche




Pala Provencen kukkaniittyjä ja auringonvaloa, ranskalaista hyväntuulista elämänmenoa ja hivenen luksusta. Siitä on tämä ihana quiche tehty. Vuosi sitten istuimme iltaa Rivieran lämpimässä illassa tulikärpästen lennellessä puutarhassa, jossa kasvoi rosmariinipensaita ja laventelia polun varrella. Polku tietysti johti uima-altaalle, johon oli ihanan virkistävä pulahtaa tähtien alla, päivälämpötilan kohotessa neljäänkymmeneen asteeseen. Provencelaiset reseptit vievät ajatukset suoraan niihin iltoihin, aurinkoisiin päiviin ja suloisiin muistoihin. Illallisen nautimme puutarhassa lehmuksen alla, ja pari yötä nukuinkin puutarhassa, kuun loistaessa Rivieran taivaalla.
 
Quiche eli taikinakuoreen leivottu ranskalainen piiras, jonka täytteestä löytyy kananmunaa ja kermaa, sijoittuu tässä versiossa makumaailmaltaan jonnekin suolaisen ja makean piirakan välimaastoon. Se sopii ateriaksi tai kahvin kaveriksi, tai jälkiruoaksi ranskalaisen viinin kera.


PÄÄRYNÄ-VUOHENJUUSTOQUICHE

2 luomupäärynää
125g viikunavuohentuorejuustoa
2 dl kermaa
1 kananmuna
1 keltuainen
2 rkl hienonnettuja tuoreita yrttejä: suklaaminttua, basilikaa, pehmeää laventelia ja ripaus timjamia kukkineen
ripaus suolaa
hieman raastettua parmesania

Taikina: muropohja/makea piirakkataikina


Esipaista piirakkataikinaa uunissa voidellussa vuoassa 10 minuuttia 175C. Taputtele taikina huolellisesti reunoille saakka, aseta leivinpaperinpala pohjan päälle ja painoksi esim. kuivattuja herneitä. Näin taikina ei pääse kohoamaan liikaa uunissa ennen täyttämistä.

Kuori päärynät, halkaise ne, poista siemenkodat ja leikkaa pitkittäin n. sentin paksuisiksi lohkoiksi. Valmista täyte sekoittamalla kaikki muut ainekset keskenään kulhossa. Kaada kerma lopuksi joukkoon, käytin sitä itse lopulta 1, 75dl täyden kahden desin sijasta. Varmista myös ettei vuohenjuusto jää kovin kokkareiseksi, vispilä on hyvä apuväline. Mintun kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos sinulla ei ole käytössäsi mietoa suklaaminttua, vähennä määriä reippaasti. Vahva minttu maistuu helposti läpi täytteestä. Asettele päärynäviipaleet esipaistetulle pohjalle spiraalin muotoisesti, ja kaada täyte lopuksi päärynöiden päälle. Koristele halutessasi piirakan pinta vielä muutamalla kukkivalla timjamin oksalla, ja paista uunissa 175C n. puoli tuntia, tai tarvittaessa enemmän tai vähemmän uunin tehosta riippuen. Piirakka on valmista kun pohja on kypsynyt ja täyte täysin hyytynyt.

Vinkki! Suolaisemman lopputuloksen haluavat voivat  raastaa täytteen joukkoon hieman voimakkaamman makuista ranskalaista juustoa!


Täytetty quiche menossa uuniin.
 
Valmis piirakka päätyi suviyön valoisalle, mutta kolealle piknikille, Helsingin taivaan alle.
Koristeena timjamin, laventelin ja kissanmintun kukkia.
 
Laventelivoiteen ja muiden Rivieran ihanuuksien ohjeita löytyy täältä.
 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti