Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

maanantai 24. marraskuuta 2014

Kuivatut appelsiinit

Muistan lapsuudesta sen ihanan tunteen, kun joulun lähestyessä kauppoihin saapui mandariineja ja appelsiineja. Odotin mandariinien tuloa varmaan kuin joulua konsanaan, ja joskus innostuin syömään niitä pussillisen kerralla, sillä seurauksella että käsieni taipeet aukesivat ihottumasta. En ole allerginen sitrushedelmille, mutta varmaankin torjunta-aineilla käsitellyt kuoret aiheuttivat tuon reaktion, koska aikuisena niin ei ole enää tapahtunut. En kuitenkaan antanut sen häiritä innostustani, sillä mandariinit kaupassa olivat yhtä kuin joulu, ja tietenkin herkullisen makuisia!
 
Toinen muistoni vie heti Espanjaan ja Marokkoon. Andalusian vuoristoiset rinteet ovat paikoin melko asumattomia. Muutaman mutkaisen kilometrin jälkeen eteen kuitenkin sattuu yleensä appelsiinitila, ja valkoiseksi kalkitun seinän vieressä on usein myyntikoju, josta voi ostaa lähes suoraan puusta poimittuja appelsiineja. Välimeren suotuisa ilmasto takaa sen että sitrushedelmien satoa saadaan ympäri vuoden. Marraskuisessa Sisiliassa sitruspuulaaksot täyttyvät notkuvista hedelmistä, ja Espanjan keväässä yhdessä täyteläisten hedelmien sadon kanssa kukkivat appelsiinipuut, hurmaava maurilaisen ajan perintö, ja valkeiden appelsiininkukkien tuoksu täyttää kadunvarret ja patiot. Kun kävelee keväisellä kadulla Espanjassa ja appelsiininkukkien voimakas aromi tulvahtaa aina välillä täyttäen ilman,
sitä tuoksua ei voita mikään
 
Kukkivien sitruunapuiden ja appelsiinipuiden kukat muistuttavat toisiaan.
Taitoin kerran appelsiinipuun kukan ja kiinnitin sen hiuksiini. Olin autuaasti unohtanut kukan kunnes päivän päätteeksi avasin tukkani ja huumaava tuoksu ympäröi minut ja oli parfymoinut hiuksenikin!
 
On siis kerrassaan kohtuullista pimeimpään vuodenaikaan viedä ajatukset Andalusian vihreiden vuorten appelsiinitarhoihin ja antaa niiden aurinkoisen energian luoda tunnelmaa. Tällä kertaa valmistin uunissa kuivattuja appelsiiniviipaleita askartelukäyttöön, mutta kuivatut palaset sopisivat myös teesekoituksiin tai jälkiruokien koristeiksi
 
Yhdestä appelsiinista riittää materiaalia muutamaan joulukoristeeseen tai yhteen kranssiin
 
 
UUNISSA KUIVATUT APPELSIINIT
 
1 appelsiini
(tomusokeria)
 
 
Viipaloi appelsiini ohuiksi viipaleiksi. Yritä saada viipaleista saman paksuisia, jotta ne kuivuvat tasaisesti. Kuivata lusikka (tms.) luukun välissä 50C yön yli uunissa, tai 75C muutaman tunnin luukku raollaan. Kuivatin kuvan appelsiinit 50C 5h luukku kiinni, jonka jälkeen kuivatin vielä viipaleita 2 vrk leivinpaperin päällä, välillä käännellen. Appelsiinit säilyttivät kauniin värinsä. Voit myös ripotella viipaleille tomusokeria, mutta kuivata tällöin luukku auki jotta kosteus pääsee haihtumaan. Kärsivällisimmät voivat kuivattaa viipaleita huoneenlämmössä ritilän päällä tai ripustamalla ne roikkumaan, mutta tällöin on hyvä muistaa suojata alla olevat esineet ja huonekalut valuvalta mehulta
 
Kun viipaleet ovat kuivuneet molemmilta puolin valmistaessasi niitä askartelukäyttöön, lakkaa appelsiinien pinta värittömällä askartelulakalla. Tähän tarkoitukseen sopii hyvin esim. Decoupage-tekniikassa käytettävä servettilakka. Lakatut viipaleet säilyttävät kauniin värinsä paremmin. Käytä viipaleita joulukortteihin, lahjakoristeiksi kanelitankojen kera, roikkuviin mobiileihin, ovikransseihin ja joulukuusenkoristeiksi
 
Huom! Jos haluat appelsiiniin reiän esim. kanelitankoa tai tähtianista varten, muista tehdä reikä ennen kuin viipaleet ovat kokonaan kuivuneet. Kovaa pintaa on vaikeampi työstää
 
Vinkki! Jos haluat käyttää appelsiineja ruoanlaittoon, kuivatuista viipaleista saa lohkottuja pieniä paloja, jotka sopivat kauniisti joululahjavinkiksi esimerkiksi itse tehtyihin teesekoituksiin!
Kokeile myös koristella suklaakuorrutettu kakku appelsiiniviipaleilla! On tosi kaunis!!
 
Vinkkejä ja inspiraatiota sitrushedelmistä aiemmissa postauksissa:
 
 
 Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti