Kun repo palavassa hännässään juoksee kohti pohjoisia yötaivaita, etelämmässä revontulet hehkuvat maan päällä, ihanissa sadonkorjuun väreissä, ja yksi kauneimmista kasvimaan herkuista on varmastikin syksyinen kaali violetin vihreissä sävyissään
Kaali tuo mieleeni pohjoisen ja itäisen keittiön. Venäjällä ja Baltiassa paljon käytetyn hapankaalin, korealaisen kimchin, itärajan puoleisen keittiön kaalipiirakat ja borssikeiton. Yksi hapatetusta kaalista valmistettava suosikkini on itse tehdyt rahkavoitaikinapiirakat, joiden sisällä on savustettua hapankaalia. Olen savustanut kakluunissa sitä joskus, ja ne piirakat ovat kyllä joulunajan parhaimpia herkkuja!
Kaalista saa myös ihanaa curryä!
Yksi lempparitapani syödä kaalia on kuitenkin valmistaa siitä maukkaita salaatteja
Alkusyksyn valoa |
Yksi amerikkalaisen keittiön tutuimmista resepteistä Suomessa lienee coleslow eli grillisalaatti
COLESLOW
eli grillisalaatti
puolikas valkokaali
puolikas punakaali
muutama porkkana
Majoneesi:
1 kananmuna
2 dl rypsiöljyä
1 tl viinietikkaa
0,5 tl sinappia (Dijon)
hyppysellinen suolaa
Sekoita kaikki majoneesin ainekset keskenään. Olen itse usein tehnyt majoneesin sauvasekoittimella, mutta vaikka metodi on tehokas ja nopea, saa sen kanssa olla tarkka sekunnin murto-osista, sillä majoneesi juoksettuu äkkiä
Sekoita majoneesi salaatin joukkoon ja nauti!
Coleslow on oiva lisä grillattavien herkkujen ja lohkoperunoiden kaveriksi tai tuhdimmaksi salaatiksi ruokapöytään
KAALI-KURKKUSALAATTI
Sinappikastikkeella
1-2 kurkkua
puolikas valkokaali tai kokonainen varhaiskaali
(suolakurkkua)
tilliä
Sinappikastike:
1dl auringonkukkaöljyä
2tl sinappia
3-4 sokeripalaa
1 valkoispulin kynsi puristettuna tai pieneksi pilkottuna
suolaa
Hienonna tilli pieneksi, ja raasta muut ainekset kulhoon. Sekoita kastike joukkoon ja anna tekeytyä jonkun aikaa
Vinkki! Sinappikastike on ihanaa myös perunasalaatissa!
KREIKKALAINEN KAALISALAATTI
Valkokaalia
punasipulia
kurkkua
tomaattia
oliiveja
fetaa
kuivattua minttua
tuoretta kreikkalaista basilikaa
kuivattua kreikkalaista oreganoa
oliiviöljyä
Raasta, vuole juustohöylällä tai suikaloi kaali oikein pieneksi, pilko sipuli ohuiksi suikaleiksi, kaada kulhoon ja lorauta oliiviöljyä päälle ja anna tekeytyä hetken aikaa. Pilko sitten kurkut ja tomaatit, ja lisää oliivit salaattiin, murusta ja riivi yrtit ja sekoita. Ripottele pinnalle fetaa ja kaada vielä loraus oliiviöljyä. Salaatti säilyy raikkaampana kun sen tarjoaa tuoreeltaan näin!
Ja hetkeksi, vaikka sadonkorjuun aika ihanaa onkin, voi mielikuvissaan matkata kirkkaan ja lämpimän meren äärelle, jossa vuoren rinteet ovat vihreitä villiyrteistä ja jossain kaukana alhaalla, sinisellä aavalla, hyppii delfiiniparvi
<3
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti