Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Yrttisuola

Alkusyksystä lähtien olen kuivattanut erilaisia yrttisekoituksia, ja nyt kun yrtit ovat täysin kuivuneet, saa niistä ihania maustesekoituksia ja itse tehtyä yrttisuolaa! Erilaisten maustesuolojen tekeminen ei ole lainkaan hankalaa kotikeittiössä. Tietysti mitä enemmän yrttejä puutarhasta löytyy, sitä monipuolisempia sekoituksia saa. Parilla yrtillä kuitenkin pääsee jo pitkälle, joten jos yrttisuolan tekeminen innostaa niin sen voi mainiosti tehdä vaikka kaupan yrttihyllystä ostetuista yrteistä!


Annalan tilan puutarhasta löytyy hyötykasviyhdistyksen upea yrttimaa. Myös parvekepuutarha voi tuottaa mukavan yrttisadon urbaaneissa olosuhteissa. Kokeilen mielelläni erilaisia sekoituksia paristakymmenestä kasvattamastani yrttilajikkeesta. Erityisen hyvin yrttisuolasekoitukseen sopivia yrttejä ovat:
Lipstikka, kirveli, ranskalainen rakuuna, persilja, lehtipersilja, kreikkalainen oregano, basilikat
yrttejä, joita kannattaa käyttää varovaisen harkitusti:
Mintut, rosmariini, salvia, verbena, laventeli
 
Syötävä laventeli on kuitenkin taimena ostettuna usein ohutlehtistä ja hyvin mietoa, ja poikkeaa yllä olevassa kuvassa näkyvästä voimakasaromisesta laventelista. Rosmariini ja salvia ovat sen verran hallitsevia makuja, että ne sopivat yksistään maustamaan suolan
 
Jos käytössäsi on vain yksi yrtti tai haluat kokeilla yrttisuolan valmistusta eikä koti tällä hetkellä sijaitse eteläisen Välimeren puutarhassa, jossa yrtit kasvavat takapihalla puina ja pensaina kuin itsestään, valitse lipstikka. Lipstikkasuola maistuu maukkaalta, hieman kasvisliemeltä, ja sopii sellaisenaan maustamaan lähes kaikkia samoja ruokia mihin käyttäisit yrttisuolaa. Jos taas haluat tehdä maustesuolan, kokeile salviaa tai rosmariinia. Jälkimmäisestä valmistettu suola on erinomainen grillauksessa, ja sopii hyvin hierottavaksi lihan pintaan. Omaan ruokavaliooni liha ei kuulu, mutta salviasuola maustaa esimerkiksi voikastikkeen ja sopii pastalle
 
Vinkki! Kannattaa myös kokeilla chilisuolaa tai laventelisokeria!

Kuivatin yrtit aurinkoisella verannalla pellillä leivinpaperin päällä. Kuivatuksen voi hyvin tehdä myös ripustamalla erilaisia kimppuja roikkumaan. Tällä kertaa sekoitukseeni tuli lehtipersiljaa, Afrikan sinistä basilikaa, greippiminttua, kreikkalaista oreganoa, timjamia, syötävää laventelia, salvian oksa, ranskalaista rakuunaa ja piparmintun oksa. Tulipas maukasta ja ihanaa! Piparminttu on kuitenkin varsin raikas ja sen kanssa kannattaa muistaa että maltti on valttia. Suurin osa sekoituksesta koostui lehtipersiljasta ja Afrikan sinisestä basilikasta. Greippiminttu on varsin mieto ja sellaisenaan se sopi tähän tarkoitukseen hyvin!
 
Kun yrtit ovat täysin kuivuneet poista kovat ja kuivat varret ja riivi yrtit tehosekoittimeen tai korkeareunaiseen astiaan. Käytin sauvasekoitinta ensin pelkkiin yrtteihin, lisäten sitten hienoa merisuolaa joukkoon. Suolan määrästä riippuen sekoituksesta saa joko vahvempaa tai miedompaa. Tällä kertaa ainekseni olivat sen verran maukkaita ja erikoisia, että lisäsin puolet suolaa, puolet yrttisekoitusta. Tasapaino oli täydellinen, ja yrttisuola ihanan maukas!
 
Käytän tätä yrttisekoitusta kaikenlaisessa ruoanlaitossa suolan sijasta, aina pastaruoista aasialaisen keittiön herkkuihin!

 Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti