Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Hunaja-rosmariinileivät


Kesäisin parvekepuutarhassani kukkii ja tuoksuu Välimeri, alkusyksystä se puolestaan tuottaa runsasta satoa. Mahtavaa kuitenkin on, että vielä joulukuussakin yrtit ovat voimissaan, ja voin hakea päivittäin tarpeiden mukaan tuoretta rosmariinia, timjamia ja jopa hieman erikoisempaa greippiminttua suoraan omasta ruukkupuutarhasta!


Chilit ja tomaatit kuuluvat Välimeren alueen keittiöön varsinkin sen eteläisillä rannoilla, niin Euroopan kuin Afrikankin puolella. Nimestään huolimatta myös curry-yrtti eli italianolkikukka on kotoisin Välimeren alueelta. Ja vaikka curryn tuoksu on varsin voimakas, on kyseessä kuitenkin eri kasvi kuin aasialaisessa keittiössä käytettävät curryn lehdet


Rosmariini on varsin tyypillinen Välimeren alueen yrtti, voimakasarominen ja lääkinnällinen rohdoskasvi. Ei olekaan ihme, että sen tuoksu tuo jo mieleen vanhat luostarit lääkekasvitarhoineen, ja rosmariini maustaakin hyvin vahvemmat tomaattiset ruoat, kuten esimerkiksi pataruoat. Se sopii myös herkullisesti maustamaan hunajaiset leivät. Tämä resepti on yksi bruschettaleipä-suosikeistani
 
 
HUNAJA-VOI-ROSMARIINILEIVÄT
 
Hyvää vaaleaa leipää, kuten ciabattaa, maalaisleipää, tuulosrievää tai torinonleipää
tuoretta rosmariinia
1/3 hunajaa
2/3 voita
 
Leikkaa leipä viipaleiksi ja lado ne korkeareunaiseen uunivuokaan. Sulata kattilassa voi, lisää siihen hunaja ja sekoita juoksevaksi. Hakkaa rosmariinin lehdet pienemmiksi ja lisää seokseen. Levitä lusikan avulla voi-hunajarosmariiniseos leipien päälle vuokaan. Täytettä saa olla melko reilusti. Paista n. 200C kunnes leivät ovat rapeita ja imeneet tahmean ihanan nesteen itseensä
 
Käytin melko siirappista, tummaa espanjalaista hunajaa tässä joka oli varsin voimakasta. Näin lisäsin hieman vähemmän hunajaa suhteessa voin määrään, mutta suunnilleen 2 osaa voita, 1 osa hunajaa on passeli suhde. Rosmariini on voimakkaan makuista, ja mitä paksumpia ja neulasmaisempia lehdet ovat sitä vahvempi maku niissä on. Käytin yhteen vuokaan n. 3 rosmariinioksan lehdet
 
Nam!

 
Vinkki! Jos hunaja-voiseosta jää yli, käytä se esim. uunijuuresten kaverina tai dippikastikkeena perunoille!
 
Hieman saman henkinen makumaailma kardemumman, hunajan ja voin ihanasta liitosta löytyy postauksesta voi-hunajabataatit
 
 
Välimerelliset yrtit taipuvat myös kauniiksi kimpuiksi, joita voi kuivattuna käyttää keittiöstä kylpyvesiin ja maustesekoituksista yrttisuoloihin
 

Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti