Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

tiistai 30. joulukuuta 2014

Pastaa voi-valkoviinikastikkeessa


Italiassa pastaruokien valmistukseen liittyy muutama kirjoittamaton sääntö, jotka saattavat yllättää suomalaisesta vinkkelistä katsottuna. Sillä kuten italialaiseen keittiöön muutenkin, myös pastaruokiin sopii sanonta yksinkertainen on kaunista, ja perussääntö onkin, että pastakastikkeessa ei tulisi olla kuin kaksi tai kolme ainesosaa, maksimissaan neljä. Pastat myös eteläisillä leveysasteilla kuuluvat useimmiten lounaalle tai alkuruoaksi, ja tosiaan, kanapastaa ei kukaan syö Italiassa eikä kalan päälle koskaan laiteta juustoa!
 
Ja jos italialainen keittiö onkin tunnettu tarkoista säännöistään, on se myös tunnettu alueellisista eroavaisuuksistaan. Italian ruokakulttuuri on varsin rikas ja vaihteleva, ja alueelliset erot keittiöiden suhteen ovat suuria. Moni voi helposti ajatella, että pastaa ja pizzaa syödään kaikkialla, ja jos carbonara on se oma suosikki niin sitä löytää Italiassa jokaisesta kylästä ja kaupungista. Näin ei suinkaan ole, vaikka tietyt ruokalajit kuten pasta al pomodoro onnistuvat kyllä jokaisen ravintolan keittiössä. Veneton maakunnassa esimerkiksi syödään risottoja ja polentaa, Sisiliassa munakoiso- ja tomaattiruokia, Napolin pizza ja tomaattiherkut ovat maailmankuuluja, ja Rooman alueella saa sitä pasta carbonaraa
 
Rooman seudulta tulee myös muutama muu pastaklassikko, esimerkiksi cacio e pepe, joka yksinkertaisesti suomennettuna tarkoittaa "juustoa ja pippuria". Voin, mustapippurin ja juuston liitosta syntyy yksinkertainen pastaresepti, joka edustaa italialaista ruokafilosofiaa aidoimmillaan. Muistan myös keittiömestari Hans Välimäen todenneen joskus, että hän mielellään kokkaa kotona pastaa voista ja valkoviinistä yksinkertaisesti, ja nämä Hansin sanat ja italialainen ruokafilosofia mielessäni, ja ehkä myös hieman jo jouluruokien sijaan jotain muuta kaipaavana, valmistin herkullisen, simppelin välipäivien pastakastikkeen
 
 
 
PASTAA VOI-VALKOVIINIKASTIKKEESSA
 
Spagettia
2-3rkl voita
loraus valkoviiniä
1dl kermaa
1 pieni kuivattu chili
rosmariinin oksa
timjamin oksa
kourallinen luumutomaatteja
2 valkosipulin kynttä
(tuoretta basilikaa/lehtipersiljaa)
raastettua parmesania tai pecorinoa
rouhittua mustapippuria
tilkka pastan keitinlientä
 
 
Kuullota pilkottuja valkosipulin kynsiä chilin kanssa oliiviöljytilkassa, lisää voi ja anna sulaa, lisää tomaatit ja loraus valkoviiniä, kiehauta ja anna alkoholin haihtua hiljalleen, ja lisää myös rosmariini ja timjami tässä vaiheessa. Kun kastike tomaatteineen on hieman kypsynyt, rouhi mustapippuria päälle, hyppysellinen suolaa, sekoita ja lisää kerma. Anna hautua kunnes pasta on lähes kypsää ja kastike valmista, nosta rosmariini, timjami ja chili pois seasta ja ripottele hienonnettuja tuoreita yrttejä pinnalle. Sekoita kastike pastan joukkoon hyvin, lisää tilkka tärkkelyspitoista keitinlientä kastikkeen joukkoon samalla ja tarjoile raastetun parmesanin kera!
 
Vinkki! Käytä hyvää valkoviiniä, jota joisitkin. Huonompilaatuinen viini ei maistu hyvältä ruoassakaan, ja roomalainen ruoka on sentään Antiikin jumalten perua! ;)
 

Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti