Alun perin Provencesta kotoisin oleva oliivitahna on aivan ihana leivänpäällinen tai dippi vihanneksille. Tähän Etelä-Ranskan herkkuun tulee alun perin myös sardellia, mutta suolainen tahna on maukkaan herkullista myös ilman sitä, ja tapenaden voi hyvin valmistaa täysin kasvisversiona. Vihreistä oliiveista saa vihreää tahnaa, mustista mustaa. Eri väriset tahnat ovat kauniita tapas-pöydässä tai voin korvikkeina leivällä!
TAPENADE
eli oliivitahna
100g oliiveja
2 rkl kapriksia
puolikkaan sitruunan mehu/1 lime
oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
Poista oliiveista mahdolliset kivet, 100g on paino kivettömille oliiveille. Murskaa morttelissa oliivit, kaprikset ja valkosipuli ja lisää sitruunan mehu sekä oliiviöljyä hitaasti massaan sekoitellen niin, että syntyy tahnaa. Voit myös soseuttaa kaikki ainekset kerralla sauvasekoittimella kauniiksi tahnaksi. Lisää tällöinkin nestettä pikku hiljaa, ettei tahnasta tule liian juoksevaa. Halutessa tahnan voi maustaa konjakilla, mustapippurilla tai yrteillä, kuten esimerkiksi basilikalla
Vinkki! Kokeile tätä Provencen lahjaa maailmalle valmistamalla toinen alueellinen herkku, pissaladière, jolloin paksuhkon pizzapohjan päälle levitetään tapenadetahnaa ja lopputulos on herkullinen pizzapiirakka! Tapenade on myös loistava pohja tomaattisille ruuille ja pastakastikkeille
Omat ihanimmat tapenade-muistoni kulkeutuvat Provenceen, Rivieran lämpimään iltaan, kun ystävien kesken järjestimme juhlat ja hyvä ystäväni Hanna oli leiponut provencelaisittain pissaladièreä. Itse tehty tapenade on helppo ja nopea valmistaa, ja tapenadebruschettat tai tapenadepizza ovat herkullisen hauskaa vaihtelua perinteisemmille vaihtoehdoille!
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti