Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

maanantai 8. joulukuuta 2014

Venetsialainen joulukalenteri

 
 Italo Calvinon sanoin, Venetsiaa ihmeellisempi olisi vain ilmaan rakennettu kaupunki, ja melkein tyhjän päällä kaupunki seisookin, paalujen varassa uppoavassa mutaliejussa. Ihana Venetsia, kaunis kuin uni, surullinen kuin särkyneiden sydänten kaupunki, romanttinen, taianomainen. Iltaisin katulyhdyt syttyvät vaaleanpunaisten pleksilasien taakse, aivan kuten eteläisessä Milazzossakin, ja sen historiallisilla kujilla, lukemattomilla silloilla ja kanavanvarsilla, on nähty karnevaaleja, ruttolääkäreitä naamioissaan, uhkapelureiksi päätyneitä aatelisia, casanovia, taiteilijoita, fasisteja, gondolieereja, maustekauppiaita, hairahduksia, veijareita, pyhimyksiä, nunnia, konnia ja turisteja, joiden valtaisat massat hiljalleen painavat kaupunkia yhä syvemmälle mutaliejupohjaan
  
 
Venetsiaan jos minne sopivat karnevaalit ja naamiohuvit, sillä kaupunki on jo itsessään salamyhkäinen. Laineen loiskahdus sillan alla, vedestä heijastuvat valot luovat varjoja rakennusten seinille, oliko hämärässä joku muukin vai vesikö liplatteli vain?

 
Renessanssipalatsien, arabialaisen arkkitehtuurin, kahisevan silkin ja salaisten puutarhojen kaupunki löytyi myös joulukalenterina. Mietin varsin pitkään raaskinko sijoittaa joulukalenteriin vähän enemmän, mutta hankittuani sen olen todennut, että se kannatti. Iltavalaistuksessa pöydällä seisova Venetsian kaupunki on satumainen ja ihana, ja tänään luukun takaa paljastui kiehtova naamiota kasvoillaan pitävä hahmo
 
Piileskelevä aatelinen casinolla, kelmi vai kurtisaani?
 
Ei ihme, että Shakespeare totesi venetsialaista kaupankäyntiä seuratessaan, kun maustelaatikot ja silkkipakat vaihtoivat omistajaa veneestä toiseen, että: "Ei kaikki kultaa mikä kiiltää"
 
 
Venetsian alueelta tulee myös kuuluisia herkkuja. Veneton maakunta on tunnettu risotoistaan ja polentaruuistaan, alueella ei monessakaan paikassa perinteisesti syödä pastaa, mikä voi tulla turistille yllätyksenä! Onko Italiassakin alueita jossa ei syödä pastaa? Ainakaan se ei ole osa alueen keittiötä vahvasti. Sen sijaan kuuluisia herkkuja ovat tiramisu (tira-mi-su, vedä minut hänen luokseen, nosta minut taivaaseen), rakastettu jälkkäri, ja tietenkin iki-ihanat bellinit, persikkaiset kuohuvat joita taidemaailman eliitti siemailee biennaalin aikoihin, ja jotka sopivat ihanasti kesäisiin juhliin, ja miksei muulloinkin!
 
Rakkain bellini-muisto liittyy minulla Suomeen, kesäiseen päivään kun vaaleanpunaiset pionit kukkivat, tarjosin valmistujaispäivänäni ennen varsinaisia juhlia vierailleni bellinejä ja aamuyöstä ihastelin rauhallista, valoisaa aamua, jolloin sudenkorennot lensivät parvekkeelle ja pöydällä seisoi pionikimppu
 
 
BELLINIT
 
Proseccoa
tuoreita persikoita
 
Soseuta kypsät, mehukkaat persikat sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa, kaada seosta laseihin pohjalle ja lisää kuohuva prosecco päälle
 
Ah!
Kaunista, juhlavaa, iloista. Italiassa proseccoa juodaan juhlissa ja tarjoillaan kakun kanssa, se kuuluu etelässäkin uuteen vuoteen ja hääjuhliin, ja on ihana kesäjuoma minusta Suomessakin
 
Vinkki! Mimosa-drinkki valmistetaan kuohuviinistä ja appelsiinimehusta! Reseptiä voi varioida, ja kokeilla vaikka mansikkabellinejä!
 
 
Ja pioneista joulukalenteriin.. tämä kalenteri sopii aikuisellekin hyvin, on erilainen ja kaunis, ja kihelmöivän jännittävä kun saa odottaa kuka tai mitä luukun takaa paljastuukaan seuraavaksi!
Arjen pieniä iloja parhaimmillaan ;)
 
Venetsiasta myös aiemmassa postauksessani keitto paahdetuista fenkoleista
 
 
Ja Venetsiasta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti tutustua hurmaavaan, ystäväni kirjoittamaan Mondon Venetsia-oppaaseen!
 

Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti