Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

maanantai 29. kesäkuuta 2015

Gratinoitua kukkakaalia
Gratiinit ovat ranskalaisen keittiön herkkuja, jotka tarkoittavat gratinoituja raaka-aineita, usein kasviksia, jotka on kuorrutettu joko juustolla tai leivänmuruilla ja paistettu kypsäksi esimerkiksi grillissä niin, että pinnasta tulee rapea. Kukkakaaligratiini on tyypillinen ja perinteinen ranskalainen ruokalaji, joka Suomessa valmistetaan yleensä uunissa. Kannattaa kokeilla sen valmistamista grillivastuksen alla!


GRATINOITU KUKKAKAALI

1 kukkakaali
1 dl kulutusmaitoa/kevytmaitoa
1 dl kermaa
1 kananmuna
muutama voinokare
maukasta juustoa (esim. Gruyere)
ripaus suolaa

Huom! Kannattaa huomioida, että vuoat ja kukkakaalit ovat kooltaan erilaisia. Kannattaa suhteuttaa maidon ja kerman määrä sen mukaan. Ei ole tarkoitus että kukkakaali ui maitokylvyssä. :)

Poista kukkakaalin lehdet, ja paloittele se samanlaisiksi, suupalan kokoisiksi paloiksi vuokaan. Sekoita kipossa kerma, maito ja kananmuna vispilää apuna käyttäen, ja lisää ripaus suolaa. Ennen munamaidon kaatamista lisää muutama voinokare kukkakaalin päälle tasaisesti eri puolille. Lisää munamaidon päälle vielä runsaasti raastettua juustoa, voit myös käyttää eri lajikkeita. Voimakkaammat  juustot sopivat tähän hyvin, kukkakaali on edukseen niiden seurassa. Paista gratiinia uunissa mieluiten grillivastuksen alla kunnes kukkakaali on kypsynyt kunnolla ja juusto gratinoitunut kauniin väriseksi, n. 30 minuuttia uunin tehosta riippuen.

Vinkki! Kukkakaalin voi myös keittää ennen gratinointia. Parhaan lopputuloksen saa kun ei keitä sitä täysin kypsäksi, vaan enintään juuri ja juuri al denteksi tai jopa jättää  sen vielä ´raa´aksi parin, kolmen minuutin keittämisellä. Keitinveteen voi lisätä hieman suolaa. Gratiini onnistuu kuitenkin hyvin myös ilman keittämistä.
 


Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti