Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

perjantai 12. kesäkuuta 2015

Kirsikkavaahtoa

 
Kesäisessä klassikossa kirsikoita ja kermavaahtoa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Muuta kuin tietysti ihana makuyhdistelmä ja kesäisenä iltana taivaallinen tunnelma, kun saa nauttia kauden ensimmäiset makeat kirsikat. Kermavaahdon voi kuitenkin valmistaa monella tavalla, tai sen voi jopa korvata kokonaan. Mietin tänään erilaisia tapoja valmistaa tätä kesäistä herkkua mausta tinkimättä.
 
Vaihtoehtoja on monia. Kermavaahtoa voi maustaa, siihen voi lisätä sokeria tai sen voi nauttia sellaisenaan. Joillekin mullistavaa voi olla jo se, että esimerkiksi mökillä tai kiireessä vaahdotuksen voi tehdä myös nopeasti sauvasekoittimella, lopputuloksesta tulee ihan hyvä. Sauvasekoittimen kanssa kannattaa vaan olla tarkkana sen suhteen ettei kerma muutu voiksi, sillä se tapahtuu nopeasti kun vaahtoutuminen alkaa.
 




Yksi juhlavimmista kermavaahdoista, ja monen suosikki numero yksi, on mascarponevaahto. Lisää puolet kermavaahtoa, puolet mascarponea. Vaahdota kerma ensin ja sekoita kokonaisuus sitten maukkaaksi nautiskelijan vaahdoksi.

Suosikkeihini kuuluu kermavaahdon valmistaminen turkkilaisesta jogurtista. Kakun kuorrutteena turkkilainen jogurtti, tai kuten ystäväni hauskasti on todennut partajogurtti, korvaa kermavaahdon täysin, makeutettuna eroa ei välttämättä edes huomaa. Tämä on ihana vaihtoehto varsinkin niille, jotka eivät ole ihastuneet kermavaahtoon (heitäkin on!) tai niille, jotka suosivat hieman kevyempää vaihtoehtoa. Makeuttamisen voi tehdä helposti myös stevialla.

Kermavaahdon voi myös maustaa eri tavoilla. Muistan varmaankin ikuisesti kun maistoin ensimmäistä kertaa kinuskikermavaahtoa. Tämä tapahtui aikana jolloin keittiökikkailun suosio ei lähimainkaan ollut sellaista kuin nykyään. Kinuskin lisäksi voi kokeilla esimerkiksi lakritsikastiketta, josta syntyy varsin näyttävä kokonaisuus. Vaahdota kerma ja kääntele lusikalla joukkoon tumma lakritsikastike tai maukas kinuski. Näin kastike antaa kauniin raidoituksen värjäämättä koko vaahtoa. Samaa mekanismia käyttämällä voi valmistaa vaahtoja marjojen mehusta.


KIRSIKKAVAAHTO

2 dl kermaa
2-3 rkl kirsikoiden mehua
(sokeria)

Vaahdota kerma. Lisää lopuksi pari lusikallista kirsikoiden mehua ja vaahdota vielä kaikki yhdessä kauniiksi punaiseksi vaahdoksi. Voit myös lisätä sokerin tässä vaiheessa. Mehun voi myös lisätä lopuksi kääntelemällä sen vaahdon sekaan kauniiksi punaiseksi makuraidaksi.

Kirsikoista irtoaa yleensä hyvin nestettä kivet poistettaessa, mutta voit myös halkaista ne ja painaa siivilää vasten niin, että neste valuu alapuolella olevaan kulhoon.

Vinkki! Kokeile tätä myös mansikoilla, vadelmilla, mustaherukoilla tai mustikoilla!


Kermavaahdon kanssa voi myös olla leikkimielinen. Rohkeat voivat kokeilla hieman suolaisten makuisten timjaminkukkien lisäämistä vaahtoon. Laventelin violetit kukat maustavat kermavaahdon myös kauniisti. Ja jos kerman jättää makeuttamatta voi joukkoon lisätä vaikka ihanaa ruusu-laventelisiirappia, raparperisiirappia, vaahterankukkasiirappia tai orvokkisiirappia! Mikä voisikaan olla ihanampaa?

Vegaaninen tapa valmistaa marenkia kikhernevedestä ja sokerista voisi olla kiinnostava kokeilu kermavaahdonkin suhteen, jota en ole vielä testannut. Helppo, nopea ja kesäinen jälkkäriherkku on kuitenkin halkaista kirsikat, poistaa niistä kivet ja sekoittaa vaahdon joukkoon, oli se sitten kermaa, jogurttia tai jotain muuta. Toimii. :)

Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti