Toisinaan jostain melko käsittämättömästä syystä joulun jälkeen jää tähteitä ja ruokaa jäljelle. Usein jopa niin, että pienistä rippeistä olisi mukava keksiä jotain uutta. Tässä pari vinkkiä sen suhteen kuinka jouluruokien ihanat tähteet ja ainekset voi helposti yhdistellä uusiksi herkuiksi!
VOITAIKINAPIIRAAT
Joulun ihanat pasteijat. Jos ruokapöytään on kuulunut sienirisottoa, metsäsieniä, jotakin herkullista paistia tai muuta suolaista jouluruokaa, niin mitä mainioin tapa hyödyntää se uudelleen on leipoa voitaikinapiirakoita, joiden sisään täytteeksi rippeet pääsevät. Tein sienirisotolla täytettyjä voitaikinapiiraita ja ne olivat niin suussasulavia ja hyviä, että voisin jatkossa valmistaa niitä ihan varta vasten!
Ja jos intoa riittää, rahka-voitaikinan voi helposti valmistaa itsekin, vaikka valmis taikina sopii tähän hyvin. Torttutaikinaa kannattaa välttää, mutta filotaikina sen sijaan on myös herkullista. Lemppareitani ovat kreikkalaiset feta-pinaattipiirakat, spanakopita
PASTAA JA FILOTAIKINAPIIRAITA
Jos kaapista löytyy pinaattia ja fetaa, syntyy siitä paitsi ihania piirakoita, myös pastakastike. Joulun alla kannattaa kuitenkin hyödyntää myös sesongin mausteita ja herkkuja. Mantelit, rusinat, appelsiinin kuori ja itämainen curry rakastavat pinaattia ja filotaikinaa siinä missä fetakin, ja tuovat mukanaan tuulahduksen Marokkoa ja itämaita
Piirakan täyte:
fetaa
tuoretta pinaattia
ripaus muskottipähkinää
rouhittuja manteleita
rouhittuja pistaasipähkinöitä
sulttaanirusinoita
hitunen appelsiinin kuorta, jauheena tai raastettuna
ripaus intialaista curryä
Paahda pähkinöitä pannulla, lisää sitten pinaatti ja oliiviöljyä ja kypsennä. Voit myös lisätä fetan. Ripsauta curryä pinaatin lehdille ja pyöräytä. Kaada sitten kaikki ainekset kulhoon ja sekoita, ja täytä ihanat filotaikinapiiraat
Pastakastike:
fetaa
tuoretta pinaattia
valkosipulia
kermaa/kaurakermaa
rouhittuja manteleita/pistaaseja/pinjansiemeniä
Paahda pähkinöihin kaunis pinta, lisää pinaatit, valkosipulin kynnet, feta ja lopuksi kerma. Rouheiset mantelit tuovat ihanaa rouskuvaa rakennetta kastikkeelle, joka on muuten todella hyvää. Keitä pasta lähes al denteksi, lisää 1dl tärkkelyspitoista keitinlientä ja pastat valmiin kastikkeen joukkoon, sekoita hyvin minuutin tai pari kunnes pasta on valmista
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti