Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Kasviksia kiinalaisittain

Oikeastaan on hankalaa puhua kiinalaisesta makumaailmasta vetämättä mutkia varsin suoriksi, sillä kiinalainen ruokakulttuuri on niin laaja ja monimuotoinen, kehittynyt ja samalla traditionaalinen, että tuntuu suorastaan siltä, ettei pohjoisessa kotikeittiössä kovin helposti tee oikeutta yhdelle maailman suurimmista ruokakulttuureista!
 
Kiinalainen keittiö kuitenkin kiinnostaa minua, sillä se on osa varsin vanhaa kulttuuria joka ainakin joiltain osin on minulle tuttu. Kuten kiinalainen lääketiedekin, myös ravinto on osa taolaista filosofiaa ja maailmankatsomusta. Tällainen lähestyminen ruoanlaittoon on minusta varsin mielenkiintoinen, ja täysin erilainen kuin länsimaissa on totuttu ajattelemaan. On esimerkiksi iso ero sillä onko kala napattu joesta vai onko se elänyt kasvatettuna altaassa. No tässä on monen länsimaisenkin foodien mielestä eroa. Taolaisen filosofian mukaan kuitenkin hyvä ravinto on sellaista, jossa on mahdollisimman paljon Qi:tä, elämän energiaa, joka virtaa aivan eri tavalla juoksevassa purossa tai joessa kuin paikallaan seisovassa, rakennetussa vesialtaassa. Myös ravinnon edustama harmonia on tärkeää. Tasapaino syntyy makujen lisäksi tarpeen mukaan viilentävillä ja kuumuutta lisäävillä raaka-aineilla, on ruokia jotka vahvistavat yiniä ja niitä jotka vahvistavat yangia. Esimerkiksi suola on "yanginen" kuten lihakin, kun taas sokeri, trooppiset hedelmät, viljat ja pavut ovat "yinisiä". Joku raaka-aine ei ole toista parempi, ne vain edustavat eri elementtejä ja ulottuvuuksia. Siksi esimerkiksi on osuvampaa sanoa, että yin edustaa feminiinisyyttä sen sijaan, että suoraan ja yksioikoisesti määrittelisi sen naiseksi ja yangin puolestaan mieheksi
 
Ja vaikka koko aasialainen keittiö on valtavan laaja, tietyt maut ja yhdistelmät ovat toki tyypillisiä juuri kiinalaiselle makumaailmalle
 
 
KASVIKSIA KIINALAISITTAIN
 
1 pieni parsakaali/kiinalainen parsakaali
1 pieni munakoiso
150g siitakesieniä/portobellosieniä/osterivinokkaita/ruskeita herkkusieniä
100g baby-pinaattia
2 kevätsipulia varsineen
 
Mausteliemi:
peukalon pään kokoinen pala inkivääriä raastettuna
1 talvivalkosipulin kynsi raastettuna
pieni pala punaista chiliä siemenineen
seesamiöljyä
1 dl soijaskastiketta
1-2 rkl riisiviinietikkaa
puolikkaan limen mehu
 
halutessa:
2-3 rkl mustapapuja
maissijauhoja suurustamiseen
 
 
Pidän valtavan paljon kiinalaisesta mustapapukastikkeesta, mutta tähän versioon kaipasin puhtaan raikkaita makuja, joten jätin pavut pois, samoin kuin maissijauhotkin.
 
Halkaise munakoiso ja leikkaa siitä ohuita viipaleita. Aseta ne hetkeksi lepäämään, suolaa ja anna itkettyä hetken aikaa. Valmista liemi kuumentamalla seesamiöljyä pannussa. Lisää raastettu valkosipuli, inkivääri ja pieneksi hienonnettu chili öljyyn ja kuumenna hetki niin, että aromit vapautuvat. Lisää sitten soija ja riisiviinietikka, ja tarkista maku. Pilko ja suikaloi loput kasvikset ja kypsennä ne maukkaassa liemessä. Sekoittele varsinkin munakoisot hyvin öljy-soijaseokseen, ja purista vielä limeä päälle. Kun kasvikset ovat kypsyneet, nopea ja terveellinen kiinalainen pikaruoka on valmista!
 
Vinkki! Voit soseuttaa mustapavut ja lisätä liemeen, soseuttaa kaikki liemen ainekset kunhan raastetut ainesosat ovat ensin sekoittuneet öljyyn pannulla, tai lisätä mustapavut suoraan mukaan pannulle makua antamaan! Tavalliset tölkkipavut eivät kuitenkaan mielestäni irrota ihanaa aromia helposti soseuttamatta niitä
 
On tosi hyvää! Jos rakastaa voimakkaan maukkaita aasialaisia makuja, pitää varmasti tästäkin. Ja kasviksia voi toki varioida vapaasti oman mieltymyksen mukaan! Valmistan itse mielelläni erilaisia kasviksia mausteliemessä jos kaipaan terveellistä ja nopeaa aasialaista ruokaa. Maku on miellyttänyt myös sellaisia perheenjäseniä, jotka eivät pidä hirveän voimakkaista mausteista, joten vielä muistuksena, että vaikka liemi on ihanan maistuvaista, tulee ruoasta maukasta, mutta melko mietoa! Chili ei polta kieltä!
 

Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti