Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

maanantai 26. tammikuuta 2015

Korianteripasta


Keskellä sydäntalvea muisto kesästä. Ajatukset palaavat aurinkoisiin päiviin ja lämpimään merituuleen, muistoihin jotka lämmittävät pakkasillakin kuin ihanin villasukka. Ja tietysti niihin resepteihin joita ei ole vielä ehtinyt julkaista!

Kun lähtee saaristoon retkelle, täytyy tietysti pakata mukaan hyvät eväät. Ja vaikka olenkin suuri italialaisen ruoan ystävä ja tiedostan että toinen Italia-fani Jamie Oliver huudahtaisi nyt, että pasta täytyy tarjoilla heti keittämisen jälkeen, koska se imee paljon nestettä itseensä ja turpoaa helposti ylikypsäksi! Ja vaikka Jamie on ihana Jamie ja todella taitava kokki jota kannattaa kuunnella, niin silti uskallan sanoa, että tämä pastaresepti on varsin ihana retkieväs ja energiabuusteri, ja samalla sopivan kevyttä herkkua kuumanakin päivänä!

Korianteripastaa nautin ensimmäisen kerran äitini tekemänä. En ollut kovin innostunut ideasta ensin, sillä korianteri tuo mieleen aasialaisen keittiön maut tai Karibian tai vähintäänkin Itä-Afrikan, että miten siihen nyt sitten pasta sopisi harmonisesti, varsinkin kun korianterin maku on varsin voimakas ja suorastaan pistävä. Vaan sopiipa hyvinkin! Ihanaa olla väärässä! Koska korianteripasta on tosi herkullista ja kivaa vaihtelua perinteisiin resepteihin
 
Korianterista valmistetaan siis pestokastike, joka Suomessa yleensä liitetään vihreään basilikatahnaan, tai punaiseen, aurinkokuivatuista tomaateista tehtyyn versioon. Mielleyhtymä basilikapestosta on jopa niin voimakas, että valmistaessani joskus pistaasipestoa ystäväni hämmästeli että "kutsutko sinä tosiaan tätä pestoksi". Sillä italialainen pesto ei tosiaan tarkoita ainoastaan pesto alla Genoveseä, Genovan alueen tapaan valmistettavaa pestoa, vaan tahnan variaatioita on lukuisia ja taas lukuisia. Sisiliassa esimerkiksi pestoa tehdään munakoisostakin
 
Eli miksei sitten korianteristakin?
Eh, koska se ei ole italialainen yrtti... Italiassa se kuuluisi pyhäinhäväistysten tai vähintään outouden sarjaan, mutta joskus saa ajatella niinkin, että laajakatseisuus voi olla hyve perinteitä kunnioittavassa ruokakulttuurissakin. Ja tämä pesto on todella hyvää, eikä ihme kyllä, lainkaan läpitunkevaa tai pistävän makuista!
 
 
KORIANTERIPESTO
 
Puntti tuoretta korianteria
kourallinen tuoretta basilikaa
50g parmesaania / (25g parmesaania, 25g pecorinoa)
kourallinen pinjansiemeniä
kourallinen hasselpähkinöitä
sentin kokoinen pala kuivattua peperoncinoa
hyppysellinen suolaa
puolikkaan sitruunan mehu
oliiviöljyä
 
 
Murskaa morttelissa kaikkia aineksia paitsi sitruunan mehua ja öljyä. Lisää hiljalleen öljyä, ja kaada kaikki ainekset lopuksi kannuun tai kapeaan, korkeareunaiseen astiaan ja sekoita sauvasekoittimella tahna kauniiksi pestoksi!
 
Tarjoile pastan kanssa, sekoita hyvin joukkoon!
Ja jos pakkaat pastan eväsrasiaan, ota parmesaani mukaan toiseen astiaan ja lisää vasta syödessä pastan päälle!
Nam! :)
 
Vinkki! Aasialaisista kaupoista saatava tuore, pyöreä- ja paksulehtinen korianteri on ihanan pippurista, mausteista mutta mietoa. Jos korianterin maku ei miellytä, tämä on hyvä vaihtoehto kokeilla sitä. Jos inhoaa korianteria yli kaiken, saattaa silti ihastua tähän pestoon, koska korianteri maistuu aivan erilaiselta tässä annoksessa!
Ja muista käyttää varret myös!!
 
Kannattaa myös kokeilla eri pähkinälaatuja, pistaasit ja mantelit sopivat pestoihin hyvin! Sisiliassa manteleita käytetään paljon, ja pinjansiemenet saatetaan korvata manteleilla esimerkiksi juuri pestoissa!

Joskus saaressa voi katsella kuinka mantereella sataa ja myrskyää. Tummat pilvet peittävät taivaanrannan, eikä sade kuitenkaan kastele kuin horisonttia sillä kertaa. Kerran saunoin pilvisellä säällä saaressa yhdessä vanhemman naisen kanssa, joka oli asunut koko elämänsä Helsingin saaristossa. Hän oli jo eläkeiässä ja vietti kesät teltassa, seuranaan myrskylyhty, hyönteiskirjoja ja nuotiolla valtava kahvipannu, josta sai monta litraa kuumaa vettä
 

Ja joskus pilvet väistyvät saaristossa, ja satumainen kesäparatiisi kutsuu uimaan ja istumaan rannalle
tai vaikka syömään korianteripastaa
:)
 

Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti