Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

torstai 29. tammikuuta 2015

Peruna-linssipyörykät


Olen ennenkin kertonut, että yksi parhaista ruokamuistoistani vie Nepaliin Himalajan vuorten juurelle, jossa nautin iki-ihanaa malai koftaa, kasvispyöryköitä tomaatti-kermakastikkeessa. Se muisto on painautunut syvälle sydämeeni, aivan kuten Himalajan tähtitaivaskin, joka tuntuu olevan lähempänä maata kuin muualla. Ja niinhän se onkin!! ;) Pidän myös falafeleistä, ja välillä suorastaan iskee kaipuu mausteisiin, aasialaishenkisiin pyöryköihin. Tällä kertaa valmistin linsseistä ja perunoista näitä kasvispalleroita, jotka maustoin vapaasti intialaista, marokkolaista ja thaimaalaista makumaailmaa käyttäen
 


 
PERUNA-LINSSIPYÖRYKÄT
 
4-5 perunaa
2 dl kuorimattomia punaisia linssejä (luomu)/ruskeita linssejä
1 salottisipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1 kananmuna
1-2 dl mantelijauhoja
0,5 tl garam masalaa
0,5 tl currytahnaa
(0,5 tl harissaa)
durumvehnäjauhoja
kourallinen thaibasilikaa/tuoretta korianteria/lehtipersiljaa
maun mukaan
ruokaöljyä
suolaa
 
kananmuna voiteluun
 
 
Keitä linssit kypsiksi ohjeen mukaan, samoin perunat ja kuori ne. Muussaa perunasurvimella linssit ja perunat kulhossa massaksi, lisää mausteet ja maustetahnat ja anna tekeytyä hetki kunnes seos hieman jäähtyy. Kypsennä pieniksi silputut sipulit pannulla valkosipulin kera ja lisää mukaan seokseen. Hakkaa thaibasilika/muu yrtti morttelissa pieneksi ja sekoita joukkoon. Kananmunan voi lisätä kun massa on jäähtynyt sen verran ettei se kypsennä sitä liikaa. Sekoita hyvin joukkoon ja lisää mantelijauhot. Jos massa tuntuu liian kuivalta, lisää hieman öljyä joukkoon. Jos taas liian kostealta, lisää durumjauhoja. Pyörittele massasta kauniita pyöryköitä ja asettele leivinpaperin päälle uuninpellille tai öljyttyyn uunivuokaan. Voitele pyörykät vielä kananmunalla tai öljyllä ennen paistamista
Paista uunissa n. 200 C kunnes pinta on saanut väriä ja rakenne rapsakoitunut, muttei vielä kuivunut sisältä
 
Tarjoile falafelien tapaan, salaateissa, lihapullien korvikkeena tai lisukkeena maukkaassa kastikkeessa. Voit myös uppopaistaa pyörykät tai paistaa ne pannulla. Jos uppopaistat ne, muista leivittää ne kananmunalla ja korppujauhoilla ensin
 
Vinkki! Harissan ja currytahnan voi korvata tässä myös valmiilla versioilla, ja jos ei ole tulisen maun ystävä niin harissan voi jättää kokonaan pois. Tarvittaessa tilalla voi käyttää myös pienen palan hienonnettua chiliä. Yrtit voi valita oman maun mukaan, mutta jos pitää kaikista kolmesta, niitä voi hyvin käyttää kaikkia, mutta määrä kannattaa pitää silti yhteensä reiluna kourallisena!

 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti