Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

tiistai 28. huhtikuuta 2015

Ghee, eli kirkastettu voi

Intialaisesta ruoasta ei oikein voi puhua ilman mainintaa gheestä, kirkastetusta voista. Vaikka intialainen ruokakulttuuri keittiöineen on hyvin laaja ja monimuotoinen, onhan valtio jo lähes mantereen kokoinen, niin ghee on yksi niistä ainesosista joita käytetään lähes koko maassa. Sen valmistaminen kotikonstein on varsin helppoa, mutta hieman aikaa vievää. Vaiva kuitenkin kannattaa, sillä pähkinäisen gheen aromi on ihan omaa luokkaansa!

Gheetä käytetään voin asemasta intialaisten ruokien valmistuksessa. Siinä kuullotetaan punasipulit ja mausteetkin, se maustaa ihanan naan-leivän ja antaa ruoalle sen autenttisen säväyksen. Kannattaa ehdottomasti kokeilla gheetä omassa keittiössä, ja korvata sillä voi esimerkiksi sipuleita kuullotettaessa, vaikka valmistumassa ei olisi intialainen ruoka ollenkaan

Kirkastetun voin aromi on popcornimaisen pähkinäinen, ja niin huumaava että saattaa hyvin olla että tavallinen voi jää kaupan hyllylle sen jälkeen kun gheetä on kerran kokeillut! Kirkastettu voi tarkoittaa voita, josta on kuumentamalla poistettu maitohera, sakka ja ylimääräinen neste. Tietyssä mielessä kyseessä on puhtaampi, "kirkas voi". Joka on mielettömän hyvänmakuista!



GHEE (kirkastettu voi)

suolatonta luomuvoita
puhdas lasipurkki



Kuumenna teräskattilassa (ei valurauta, ei teflon) miedolla lämmöllä voita niin, että se sulaa. Pidä sitten levyä ykkösellä tai kakkosella koko ajan, ei korkeammassa lämpötilassa. Voista alkaa irrota maitoheraa pinnalle, kuori se pois ja kerää toiseen astiaan. Toista useamman kerran, aina kun heraa kertyy pinnalle. Pohjalle alkaa myös kasautua sakkaa

Ghee on valmista noin 40 minuutin kuluttua. Jos valmistat isomman satsin, esim kilon tai enemmän, kypsymisaika pitenee lähemmäs tuntiin. Minuuttien sijasta on kuitenkin katsottava koostumusta. Voi on kirkastettua kun se on keskeltä kattilaakin kirkasta, kauniin läpikuultavaa ja pähkinäisen tuoksuista. Liian korkea lämpötila polttaa sen ja saa maitoheran hukkumaan seokseen sen sijaan että se erottuisi pinnalle

Jos onnistut kuorimaan heran hienosti pois, voit kaataa hieman jäähtyneen gheen lasipurkkiin varoen pohjan sakan päätymistä joukkoon. Itse toimin tällä kertaa niin, että heran poistamisen lisäksi käytin keittiöharsoa, jonka läpi siivilöin valmiin gheen ja varmistin näin, että sakkaakaan ei päädy joukkoon

Ghee säilytetään viileässä ja valolta suojattuna. Se säilyy myös huoneenlämmössä jonkun aikaa, jääkaapissa sen säilyvyys on erittäin pitkäaikainen. Viileässä gheen koostumus muuttuu jähmeäksi. Muista kaataa valmis ghee purkkiin niin kauan kuin se on juoksevaa!

Kerää maitohera myös talteen. Se on taivaallisen hyvää, ja käyttökelpoista sellaisenaan. Jos et käytä suolatonta voita, gheestä tulee erittäin suolaista, ja maitohera on lähes liian suolaista, vaikkakin herkullista!

Vinkki! Jos lasipurkissa on pieni suuaukko, eikä sinulla ole suppiloa, käytä apuna teekannua. Nokan kautta on helppo kaataa ghee suoraan pieniin purkkeihin!


Valmis kirkastettu voi on kuin nestemäistä kultaa.
Ehkä se vähän onkin!
;)


Ja ihanaa kun italialaiset pestopurnukat pääsevät uusiokäyttöön!


Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti