Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

tiistai 28. huhtikuuta 2015

Suklaabaklava



Baklava on Välimeren eteläisten ja itäisten rantojen ihana leivonnainen, jota syödään myös erityisesti Lähi-Idässä. Pähkinäinen filotaikinaleivonnainen on yleensä varsin makea, johtuen sen sisältämästä sokerisiirapista. Tämän "suklaabaklavan" valmistin kuitenkin ilman siirappia, hunajaa tai lisättyä sokeria, sillä suklaa itsessään on makeaa

Baklavaan käytetään perinteisesti ainakin pinjansiemeniä, pistaasipähkinöitä tai jalopähkinöitä. Itselläni sattui olemaan paahdettuja pinjansiemeniä, joten käytin tässä niitä yhdessä mantelien kanssa!


SUKLAABAKLAVA

Filotaikinaa
suklaalevy (salted popcorn)
pinjansiemeniä, manteleita, pistaasia, jalopähkinöitä
öljyä
voisulaa/kirkastettua voita
jauhettua vihreää kardemummaa


Aseta leivinpaperi uuninpellille, ja kaada pieni määrä oliiviöljyä kuppiin. Avaa filotaikinarulla ja irroita varovasti yksi taikina-arkki ja aseta se pellille (leivinpaperin päälle). Voitele pullasudin avulla arkin pinta, ja lisää toinen kerros taikinaa päälle. Toista käsittely kunnes kerroksia on ainakin 7. Ole tarkka rasvan määrästä, jos levyt uivat öljyssä ne repeilevät, jos taas niitä ei ole kunnolla voideltu ne jäävät kuiviksi ja kalpeiksi. Ohuet levyt imevät kuitenkin helposti öljyn itseensä, kokeilemalla löytyy sopiva määrä

paloittele suklaalevy paloiksi ja asettele niitä tasaisin välein taikinan päälle. Jätä kuitenkin alimman ja ylimmän kerroksen ja reunan väliin tarpeeksi tilaa käärimiselle. Lisää hienonnetut pähkinät, ripaus kardemummaa ja mahdolliset pinjansiemenet. Kääri sitten taikina rullalle, aloittaen alareunasta kääntämällä ensimmäinen suklaakerros taikinarullan sisään. Jos käytät pistaasipähkinää, muista että Fazerin salted popcorn on jo itsessään suolaista. Tähän reseptiin sopivat hyvin juuri pinjansiemenet ja miedommat pähkinät. Voitele lopuksi rulla voisulalla tai sulatetulla kirkastetulla voilla. Jos teet useamman rullan kerralla tai käytät sulatettua suklaata, kierrä valmis rulla tiiviiksi, spiraalimaiseksi pyörteeksi pellille, ikään kuin käärme olisi mennyt kerälle nukkumaan. Jos teet useamman rullan, saat spiraalin kasvamaan lisäämällä seuraavan rullan edellisen perään. Näin saat syntymään erittäin näyttävän marokkolaishenkisen leivonnaisrullan!

Lämmitä uuni 200 asteeseen, ja laske lämpötilaa samantien kun laitat baklavan uuniin 175 asteeseen. Paista n. 40 minuuttia. Baklava on kypsää kun sen pinta on saanut kauniin värin ja muuttunut rapeaksi, sekä suklaapalat ovat sulaneet. Itse käytin kiertoilmauunia, tarkkaile lämpötilaa ja paistoaikaa oman uunin tehon mukaan!


Alkuperäisessä baklavassa eri kerrosten välissä on pähkinää, joskus kaakaota, ja pinta kosteutetaan ihanan ylellisellä sokerisiirapilla, joka joskus on maustettu jopa ruusuvedellä! Tämä suklainen versio jälkiruoasta on kuitenkin sen verran tuhtia ja maukasta, että suurempi määrä makeutta tuntuisi liialliselta. Mikäli haluat valmistaa baklavan perinteisessä, kerroksellisessa muodossa sulata suklaa ensin!

Nam! Kun baklavan filotaikinakuori rasahtaa, ja sisuksessa maistuu pähkinäinen makeus, kulkee sydämeni jonnekin itäiselle Välimeren rannalle, pieneen kivijalkaleipomoon, ja tunnen kuinka tuulenvire liikuttaa hissuortuvaa kasvoillani, ja on lämmin, tuulahdus on lämmin.
<3



Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti