Papuja on lukuisia erilaisia, ja useimmiten ne vaativat pitkän, yön yli kestävän liotusajan ja tunnista kahteen keittoaikaa. Vaiva kuitenkin kannattaa, valmiit pavut maustavat ja tuovat ravintolisän keittoihin, patoihin ja kastikkeisiin ja sopivat vegaaniseenkin ruokavalioon. Papuruokia syödään ympäri maailmaa, ja soijapapu taitaa olla maailman tärkeimpänä pidetty ravintoaine, sillä se tarjoaa miljardeille ihmisille päivittäisen proteiinin lähteen. Italialaisen keittiön talvisiin ruokiin kuuluvat esimerkiksi borlottipavut, kiinalaiseen keittiöön mustapavut, Lähi-itään, Andalusiaan ja eteläiselle Välimerelle hernekasveihin kuuluvat kikherneet eli kahviherneet, Intiassa dal valmistetaan linsseistä, ja esimerkiksi Ranskassa nautitaan härkäpavuista. Ja vaikka monelle jo pelkkä mielikuva saattaa nostattaa selkäkarvat pystyyn, ei englantilaista aamiaista voi erottaa valkopavuista tomaattikastikkeessa, eikä suomalaista torstaita hernekeitosta!
KIDNEYPAPUTAHNA
300g kidneypapuja
1 tl valkosipuli-inkivääritahnaa/ 1 raastettu valkosipulin kynsi, pikkurillin pään kokoinen pala inkivääriä raastettuna
1, 5dl tuoretta basilikaa varsineen/kourallinen
1 dl parmesania raastettuna
1 tl balsamicoa
hyppysellinen garam masalaa
hyppysellinen suolaa
oliiviöljyä
Sekoita kaikki ainekset keskenään silkkiseksi tahnaksi. Jos pavut ovat valmiita ja suolaliemessä, huuhdo niistä ensin neste pois siivilän avulla.
TOMAATTINEN PAPUTAHNA
1 prk kidneypapuja/papusekoitusta
1 pieni prk tomaattipyrettä
10-12 aurinkokuivattua tomaattia
loraus oliiviöljyä/aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
1 pieni valkosipulin kynsi
Valmistin tätä tahnaa aikanaan varsin usein, ja siitä tuli monien juhlien ja illanistujaisten kestosuosikki. Käytin yleensä tulisia kidneypapuja, valmiiksi pakattuja siis, mutta huuhdoin niistä nesteen pois ennen käyttöä. Papuihin oli ehtinyt tarttua kielenpäätä mukavasti poltteleva aromi. Tähän reseptiin voi lisätä suolaa tarpeen mukaan. Aurinkokuivatut tomaatit ovat kuitenkin jo suolaisia. Sekoita ainekset keskenään kauniin punaiseksi, täyteläiseksi tahnaksi.
HÄRKÄPAPUTAHNA
400g tuoreita, keitettyjä härkäpapuja
oliiviöljyä
suolakukkasia tai muuta maukasta, laadukasta suolaa
Riivi ja keitä tuoreet härkäpavut kattilassa, ja sekoita kaikki ainekset sitten ihanaksi, vaaleanvihreäksi tahnaksi. Härkäpavut ovat papujen aatelia, ja tämä tahna on aivan ihanaa keväällä kun tuoreita härkäpapuja saattaa löytää Suomestakin kaupoista ja toreilta. Muistan lukeneeni joskus perinteisen ranskalaisen ohjeen, jossa kehotettiin nauttimaan tuoreet härkäpavut merisuolan kera ja ihmettelin että voivatko ne nyt maistua miltään sillä tavoin. Olipa ihanaa olla väärässä, kyllä voivat! Lisää härkäpavuista voi lukea täältä.
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti