Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

tiistai 26. toukokuuta 2015

Raparperipiirakka/Pastel de ruibarbo





Se puede encontrar la receta en español en el final del texto.

Selvä alkavan kesän merkki on se, kun ensimmäiset raparperit nousevat maasta. Mökillä ihailin vihreiden lehtien läpi siivilöityvää keväisen illan valoa, enkä malttanut olla leipomatta raparperipiirakkaa vaikka alkoi jo olla myöhä. Kävi myös niin ihanasti, että kun raparperipiirakan tuoksu täytti koko talon ja leikkasin ensimmäistä palaa lautaselleni, niin ilves saapui pihapiiriin. Aurinko valaisi sen ääriviivat kullalla ja pyörin niin innoissani kameran kanssa tovin, että kun palasin sisälle oli jäätelö jo sulanut lautaselle lämpimän piirakan ympärille. Valtavan hyvää se oli silti. Ja ilves, mikä tuuri!

Raparperipiirakan pohjana toimii murotaikina. Tavanomaisesta poiketen olen saamieni pyyntöjen vuoksi kirjoittanut myös espanjaksi tämän nimenomaisen reseptin. Espanjankielinen versio raparperipiirakasta löytyy tekstin lopusta.
 
 
RAPARPERIPIIRAKKA
 
3,5 dl vehnäjauhoja
125 g voita
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
 
Täyte:
3 raparperin vartta
1 tl vaniljasokeria
kreikkalaista jogurttia/1 maitorahka/kermaviili/vaniljarahka
(1 kananmuna)
(sokeria)
 
 
Valmista murotaikina ohjeen mukaan. Sekoita kuivat ainekset keskenään, ja joko nypi rasva jauhojen sekaan, tai vaahdota voi ja sokeri, lisää kananmuna ja sekoita varovasti kuivat aineet joukkoon. Voitele uunivuoka ja painele taikina siihen niin, että reunoilta se on hieman keskustaa korkeampi.
 
Aloita täytteen valmistus kuorimalla raparperit. Vedä ohuella veitsellä tai käsin päällimmäinen kuorikerros pois, ja pilko raparperit sitten pieniksi paloiksi. Lisää ne kattilaan, ja lisää vettä sen verran, että raparperit juuri ja juuri peittyvät. Lisää vielä reilusti sokeria mukaan. Kiehauta n. 10 minuuttia. Nostele sitten raparperinpalat piirakan päälle, jos nestettä tulee hieman mukana, se on vain hyvä. Lisää sitten jogurtti tai maitorahka tai muu päällinen, ripottele vaniljasokeria ja tarvittaessa sokeria, ja sekoita täyte tasaisesti piirakan päälle. Voit myös koristella pinnan parilla ruokalusikallisella raparperisiirappia. Jos käytät täytteessä esim. kermaviiliä/rahkaa ja kananmunaa, sekoita ne sokerin kanssa valmiiksi erillisessä kulhossa ennen piirakan päälle lisäämistä, niin pääset helpommalla. Paista piirakkaa 200C n. 30 minuuttia tai kunnes se on kypsynyt. Tarjoile bourbonvaniljajäätelön ja raparperisiirapin, sekä vaahterankukkasiirapin kera!
 
Vinkki! Jos valmistat raparperista siirappia, lisää sokerin ja veden suhde näin: esim. 3 dl raparperia, 3dl sokeria, 2 dl vettä.
 
Estaba pasando la noche en nuestra casa de campo. En Finlandia las noches de primavera y verano son hermosas, sentimos tan mucho energía después del invierno cuando el sol no se pone y por ejemplo a las 11 de la noche no se puede distinguir si es el día o la noche. Era una noche brillante y yo quería cocinar el pastel de ruibarbo de los ruibarbos en el jardín. Y que suerte yo tenía, un lince grande estaba cazando en el campo! Es muy raro a ver un, y pasó mucho tiempo en nuestro jardín fotografiando el lince. Y olvidaba mi pastel con helado en el plato. Por eso, helado en la foto se ha un poco derretido, pero ay que rico era el pastel! :)
 
PASTEL DE RUIBARBO
 
Masa quebrada:
3,5 dl harina
1,5 dl azúcar
1 huevo
125 g mantequilla
2 cucharaditas de azúcar de vainilla
1 cucharadita de polvo para hornear

Relleno de la torta:
3 tallos de ruibarbo
1-2 cucharaditas de azúcar de vainilla
2 dl yogur greco o turco/ cuajada escandinava/ crema agria escandinava
(1 huevo)
(azúcar)

El pastel de ruibarbo es una torta muy típica en los países escandinavos. En la primavera lo primero pastel es siempre como una señal de verano. La temporada de ruibarbo en Finlandia es en mayo-junio. Se puede usar masa quebrada en las otras recetas escandinavas también, como en la torta de arándanos o en la torta de airelas. Sí es dificil a encontrar los ruibarbos, una torta típica escandinava sería también una torta de los arándanos.
 
El ruibarbo contiene alta cantidad de oxalatos y por eso es muy agrio y ácido. Pelar el ruibarbo, cortar en trozos pequeños, y cocinarlos con agua y azúcar para 10 minutos.
Para el jarabe de ruibarbo, por ejemplo: 3 dl ruibarbo, 3 dl azúcar, 2 dl agua.
 
Si usar los arándanos en la receta, solamente necesitan azúcar y 1 cucharada de harina de papa.
 
Los ingredientes escandinvos son un poco diferentes de los otros países. Mantequilla por ejemplo siempre contiene sal. Crema agria/cuajada escandinava es como quark en inglés. No es como queso o como curd en inglés. Azúcar de vainilla es azúcar con sabor de vainilla. Los arándanos en Finlandia son las bayas azules y muy ricos del bosque, nunca como en las recetas americanas; grandes, leves y del arbusto. Para relleno, se puede usar un huevo con cuajada y azúcar de vainilla y mezclar los primero. O solamente yogur y azúcar sin huevo.
 
Cocer en el horno 200C para 30 minutos.
El pastel de ruibarbo es divino con helado de bourbonvainilla y con el jarabe de ruibarbo!

Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti