Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

tiistai 31. maaliskuuta 2015

Palak paneer


Intialainen ruoka on mausteista ja ihanaa. Joskus suorastaan kaipaan sitä. Hyvä ystäväni totesi, että hänellä on jatkuva tarve ihanaan intialaiseen ruokaan, ihan kuin keho vaatisi sitä. Ja ymmärrän hyvin! Intialaisesta keittiöstä löytyy suosikkiruokalajejani, ja sen makumaailma on aasialaisista keittiöistä minulle kaikista tutuin
 
Valmistin mökillä itse paneeria, eli kotijuustoa palak paneeria varten. Ruokalaji tarkoittaa pinaattia ja juustoa, ja sitä saa myös nepalilaisista ravintoloista Suomessa. Palak paneer ei ole niin tulinen kuin monet intialaiset ruoat, mutta sen harmonisen pehmeää makua tasapainottaa mukava mausteisuus. Intialainen ruoka onkin parhaimmillaan aromaattista ja monivivahteista, jossa maut ja mausteet ovat pääosassa raaka-aineen kanssa, kun taas italialaisessa keittiössä raaka-aineet itsessään ovat pääosassa
 
Tässä helppo palak paneerin ohje, joka onnistuu vaikka pikaruokana kotioloissa!
Ihanaan shai paneeriin, tomaattiseen voi-juustokastikkeeseen kuuluu maukasta ja makeaa melonin siemenistä ja kuivatuista hedelmistä keitettyä lientä, joka maustaa intialaisen ruoan autenttisen makuiseksi. Tutuista raaka-aineista ja helposti voi kuitenkin myös valmistaa maistuvaa intialaista ruokaa. Ihan vaikka kotoa ei löytyisikään hajupihkaa, vihreää kardemummaa tai curryn lehtiä!
 
 
PALAK PANEER
 
Paneeria eli kotijuustoa
pinaattia
1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
1-1,5dl kermaa
nokare voita
herneitä
1 kypsä tomaatti
 
 
Hienonna sipuli ja valkosipulit ja paista niitä hetken aikaa öljyssä pannulla yhdessä curry-seoksen kanssa. Laita ensin mausteet kuivalle pannulle hetkeksi, ole tarkkaavainen etteivät ne pala, lisää öljy ja sipulit. Käytin tässä tuoreeltaan pakastettuja kokonaisia pinaatinlehtiä. Lopputuloksessa ei huomaa eroa tuoreen kanssa, mutta niiden koostumus sopii tähän hyvin. Voit myös käyttää pari isoa kuutiota pakastepinaattia (ei pikkutyynyjä).  Kun pinaatti on sulanut pannulle, lisää nokare voita joukkoon ja sekoita. Lisää paneer ja kerma ja hauduta hetken aikaa. Lisää suola ja tarkista maku. Pilkoin mukaan vielä kypsän tomaatin ja lisäsin herneitä, mutta se on vapaaehtoista. Ihana palak paneer on valmista kun tomaatti on soseutunut ja imeytynyt ihanan kermaiseen kastikkeeseen
 
Jos käytössäsi ei ole itse tehtyä curryseosta, voit käyttää Madras-curryä, tai valmista intialaista mausteseosta, tai esim. 2 tl curryä, 1 tl masalaa. Jos pidät pikantista mausta, tarkista että seoksissa on käytetty chiliä. Miedoimmat curryt (Suomessa) eivät ole tulisia. Jos käytät valmiita mausteseoksia voit lisätä ne pannulle suoraan yhdessä sipuleiden kanssa
 
Ja jos mielit kermaista pinaattikastiketta, mutta paneer puuttuu, voit käyttää leipäjuustoa. Paista se mausteiden ja voin kanssa pannulla ensin, ja anna sitten pehmetä hieman kerman seassa. Voit myös käyttää sen kaverina hieman italialaista ricottaa. Tällöin ruokalaji on jo jotain muuta kuin palak paneer, mutta silti hyvää!
 
Vinkki! Jos käytät valmista mausteseosta, mutta kaapista löytyy kardemummaa rouhittuna, niin lisää 0,5-1tl sitä hautumaan joukkoon!
 
Nauti palak paneer basmatiriisin kanssa. Kokeile myös herkullista Muttar paneeria!

 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti