Mietin pitkään millä nimellä kutsuisin tätä ruokalajia, koska olen tehnyt jo monta postausta vihreästä thaicurrystä, punaisesta thaicurrystä, jamaikalaisesta currystä, sataycurrystä, currylaksasta, kiinalaisista mauista ja monesta muustakin currystä. Intialaisesta ruoasta puhumattakaan! Ja siinähän se onkin. Mitä curry oikeastaan tarkoittaa? Karibialaisia makuja, kenialaisia makuja, tai ehkä ennen kaikkea, intialaista vai kaakkois-aasialaista keittiötä? Itselleni tulee mieleen kolme asiaa. Pidän kaikista curreista, mutta curryruoat vievät ajatukseni suoraan joko Intiaan, Thaimaa/Malesia/Indonesia-akselille tai maustekaappiin. Sillä vaikka omassa puutarhassanikin kasvaa curry-yrtti ja käytän ruoan valmistuksessa curryn lehtiä (eri kasvi), niin useimmiten curry tarkoittaa joko ruokalajia tai maustesekoitusta, ja jälkimmäisiäkin versioita on satoja erilaisia.
Oikeastaan olen pitänyt paljon jamaikalaisesta curryjauheesta. Ehkä sen suurin ero intialaisiin currysekoituksiin on jamaikalaiseen keittiöön kuuluva maustepippurin käyttö. Intialaisilla isoäideillä sen sijaan on omat reseptinsä currysekoituksille, joilla maustetaan intialaiset herkut. Yksinkertaisimmillaan curryjauhe voi olla jauhetun chilin ja korianterin sekoitus. Thaimaalaisen vihreän currytahnan ohjeen puolestaan voi lukea täältä
Tässä curry-mausteseoksen ohje ja ohje curryruokalajiin!
CURRYSEKOITUS
intialainen maustepussillinen
1 tl sarviapilan siemeniä
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
0,5 tl jauhettua neilikkaa
1 tl mustia sinapinsiemeniä
1 tl korianterin siemeniä
0,5-1 tl jauhettua inkivääriä
1 rkl kurkumaa
jauhettua chiliä vahvuuden mukaan
Halutessa aitoa curryjauhetta (esim. Madras) 2-4 rkl
Currysekoituksen voi toki valmistaa ilman curryjauhetta. Jos laitan intialaista ruokaa käytän itse myös curryjauhetta, koska se antaa niin paljon makua lisää. Kaikki ainekset hakataan morttelissa ihanaksi, aromaattiseksi sekoitukseksi!
CURRY
(ruokalaji)
kasviksia maun mukaan:
parsakaalia
ruskeita herkkusieniä/kiinalaisia sieniä/siitakesieniä
kevätsipulia/purjoa
papuja, paprikaa
...
2,5dl kookoskermaa
0,5dl kookosmaitoa
3 valkosipulin kynttä (esim. talvivalkosipuli)
muutama kevätsipuli varsineen
1 banaanisalottisipuli
reilu pala punaista chiliä
1 lime
kourallinen tuoretta korianteria varsineen
kourallinen thaibasilikaa
0,2-0,5dl kasvislientä
soijakastiketta
2 -3 rkl currytahnaa
(tässä voi käyttää valmista currytahnaa myös, mutta valmista tahnaa käytetään hieman vähemmän määrällisesti)
Jos kaipaa tuoreutta ja aasialaisia makuja, tämä curry on varsinainen piristys. Sen parhaita puolia on, että jos jääkaapista ei löydy itsetehtyä currytahnaa, tähän voi käyttää valmistakin. Chilin ja valkosipulin antamat maut nostavat valmiin currytahnankin uudelle tasolle
Aloita kuumentamalla kasvisliemi erillisessä kattilassa ja pilkkomalla chili, valkosipuli ja muut sipulit. Kypsennä niitä ruokaöljyssä pannulla, seesamiöljy esimerkiksi sopii hyvin tähän. Lisää soijakastiketta ja anna marinoitua hetken aikaa, mutta älä polta sipuleita ruskeiksi. Lisää sitten muut kasvikset sekaan pannulle ja lisää myös hieman kasvislientä joukkoon. Lisää samalla kookosmaito ja sekoita hyvin. Lisää hetken päästä tarpeen mukaan soijakastiketta ja kasvislientä, ja lopuksi kookoskerma. Tarkista maku, suolaisuutta saa sekä soijakastikkeesta että kasvisliemestä! Purista limen mehu joukkoon, pilko korianterit varsineen ja hauduta hetken aikaa. Valmis curry on ihanan aromikas, maukas ja valmis kun kasvikset ovat kypsiä! Koristele lopuksi pinta tuoreilla thaibasilikan lehdillä ja halutessasi chiliviipaleilla niin saat kauniin värikkään lopputuloksen
Nauti curry sellaisenaan, jasmiiniriisin tai nuudeleiden kera!
Ja oli kyseessä sitten maustesekoitus tai ruokalaji, curry vie aina sydämen suoraan lämpimään!
<3
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti