Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

torstai 22. toukokuuta 2014

Pesto alla Trapanese, sisilialainen pesto, se "punainen pesto"

 
Sisilian koillisosassa Välimeri on kirkas, petroolinsininen, turkoosi ja kaunis kuin postikorteissa, tai kreikkalaisissa unelmissa. Trapanin edustalla on saaria, jotka toivat Jamie Oliverillekin mieleen Kreikan valkoisine taloineen ja puhtaine vesineen. Ja kuten arvata saattaa, Jamiekin innostui alueen merenelävistä. Minulle kuitenkin nuo vedet ja merenelävät tuovat mieleen ennen kaikkea sen, että seutu on niitä harvoja alueita Euroopan vesillä, jonne valkohait tulevat lisääntymään. Tämän lisäksi alueelta tulee kuuluisaa ja maukasta sisilialaista pestoa, pesto alla trapanesea, pestoa trapanilaiseen tapaan. Suomessa tunnemme tämän pesto rossona, punaisena pestokastikkeena
 
Välimeri marraskuussa Cefalùn edustalla, pärskähdys oli 4-5m korkea!
 
Sisilia on varsin mielenkiintoinen saari äärimmäisyyksiensä takia. Tulivuorisaaren maaperä on hedelmällinen, sitrustarhoja täynnä, kirkkaissa ja kauniissa vesissä viihtyvät delfiinit ja hait, rantahiekat ovat trooppisen valkoisia tai tulivuorten laavasta mustia, saarella on oma kielensä, aurinko on siellä polttavan kuuma puolet vuodesta, sen historia ulottuu aina antiikin aikaan saakka, mutta sillä on myös arabivalloittajien kera yhteinen historia, jopa viikingit kävivät Sisiliassa, ja ennen kaikkea saari on surullisen kuuluisa kummisedistään. Sisiliasta tulee myös yksi maailman parhaista keittiöistä
 
 
Ja Italiassa kun ollaan, niin ruoka on erityisen tärkeässä osassa. Muistan kuinka Sisiliaan sijoittuvassa tv-sarjassa nuori komisario Montalbano käy pitkään keskustelua kauppiaan kanssa siitä eikö lähikauppaan ole vieläkään tullut pesto alla trapanesea ;)
 
Ja todella hyvää tämä onkin!
 
 
PESTO ALLA TRAPANESE
 
Kourallinen tuoreita, kypsiä kirsikkatomaatteja/luumutomaatteja
puntti basilikaa/ pari kourallista basilikaa
2 valkosipulin kynttä
2 rkl rouhittua mantelia
pala parmesania tai pecorinoa
reilusti oliiviöljyä
hyppysellinen suolaa ja mustapippuria
 
Aloita rouhimalla mantelit morttelissa, tai jos käytät valmista rouhetta, hakkaamalla tuoreet basilikan lehdet siinä hieman aukinaisiksi niin, että niistä irtoaa nestettä. Sekoita sitten kaikki ainekset keskenään sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa kauniiksi tahnaksi. Pesto on valmista hyvin nopeasti! Tarjoile esimerkiksi spagetin, bavetten tai linguinen kera!
 
Sisilialaiseksi tämän peston tekee tomaattien ja manteleiden käyttö. Jos kaipaa, voi tahnaan lisätä myös ripauksen peperoncinoa potkua antamaan, vaikka ymmärtääkseni perinteisesti se ei reseptiin kuulukaan. Vaihtelunhaluiset voivat myös vaihtaa mantelin saksanpähkinöihin!
 
 
Italiassa kastikkeen saa aina pastaan sekoitettuna, ja todella suosittelen kokeilemaan tätä pestoa! Sisiliasta voi lukea lisää mm. maailman parhaan pastareseptin jutussa, pasta alla norman resepti ja tarina löytyy täältä, marraskuisen Sisilian kauneutta voi ihastella täällä ja esimerkiksi pesto alla sicilianan, munakoisopeston ohje löytyy täältä ja muita sisilialaisia herkkuja voi ihailla tästä linkistä!
 
Jos Sisilia-aiheet innostavat, niitä löytyy tästä blogista aika monta, joten kannattaa kokeilla hakutoimintoa "Sisilia" ja katsoa sitäkin kautta! :)
 
Heinäkuinen Välimeri Sisiliassa
 
Kesä on mitä parhainta aikaa valmistaa tätä Sisilian herkkua, sillä tuoreet raaka-aineet paitsi hivelevät makuhermoja, myös kuumentamattomuudessaan sopivat lämpimien säiden ruoanlaittoon loistavasti!


 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti