Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

torstai 15. toukokuuta 2014

Falafelit


Vaikka pääsiäisestä on jo vierähtänyt tovi, ja vappukin on jäänyt taakse, niin falafelit kyllä maistuvat aina, ja tänä pääsiäisenä ne olivat myös osa herkkupöytää. Useinhan pääsiäisenä syödään lammasta ja idän ruokaperinteitä kunnioittaen, ja totesin että siihen teemaanhan sopisi Lähi-Idän ja eteläisen Välimeren keittiö aivan loistavasti. Falafelit, pitat ja erilaiset tahnat ihastuttivatkin pääsiäisenä ruokapöytäämme oikein sulassa sovussa pashan, lammaskaalin ja perinteisempien herkkujen kaverina! On muuten hyvä idea myös niille, jotka pohtivat mitä ihmeen kasvisjuttuja sitä keksisi pääsiäispöytään!
 
Tabboulen, tahnojen ja muiden Meze-pöydän herkkujen ohjeet löytyvät täältä!
 

 
  
FALAFELIT
 
1 prk kikherneitä/ 400g liotettuja ja keitettyjä kikherneitä
1 prk papusekoitusta/ 400g erilaisia liotettuja ja keitettyjä papuja/kypsiä herneitä
1 punasipuli
2-3 valkosipulin kynttä
kämmenellinen /2  ruokalusikallista tuoretta persiljaa
1 tl harissaa TAI:
1 tl jauhettua kuminaa
puolikas tl kuivattua chiliä
puolikas tl jauhettua korianteria
suolaa
1 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl vehnäjauhoja/ 1 rkl vehnäjauhoja ja 1 rkl kikhernejauhoja
hieman puristettua sitruunan mehua
 
sesaminsiemeniä koristeluun
 
 
Pilko sipuli ja valkosipulin kynnet pieniksi ja rouheiksi, ja kuullota niitä pannulla hetki oliiviöljyssä. Lisää sitten kaikki ainekset tehosekoittimeen öljyä ja jauhoja lukuunottamatta, ja sekoita kauniiksi massaksi. Lisää sitten tilkka öljyä joukkoon, sekoita, ja lisää lopuksi jauhoja tarpeen mukaan. Falafelimassan tulee olla tarpeeksi taikinamainen pyöryköiden tekoa varten, mutta ei kuitenkaan liian jauhoinen, jotta maku ei kärsi
 
Pyörittele sitten massasta kauniita ja tasakokoisia pyöryköitä. Voit kostuttaa kädet ennen pyörittelyä, niin se sujuu sutjakkaammin. Valmistin nämä falafelit ensin pannulla, ja painoin vielä pyöreän pallon kämmenien välissä littanaksi. Tällaisia egyptiläisiä falafeleja on helpompi paistaa ja ne saavat kauniin pinnan. Jos uppopaistat falafelit, ei muodolla ole niin suurta merkitystä, mutta pyörykät ovat toki kauniita!
 
Lisää öljyä pannulle, ja paista falafeleja molemmilta puolin kunnes ne saavat hieman väriä pintaan ja massa on kiinteytynyt. Ripottelin sesaminsiemeniä pinnalle tässä vaiheessa, kun toinen puoli falafelista oli paahtunut. Käänsin pyöryköitä ja siemenet tarttuivat hyvin kiinni pintaan. Pannulla käyttämisen jälkeen paahda pyörykät kypsiksi uunissa. Asettele ne uunivuokaan ja ripottele viimeistään tässä vaiheessa sesaminsiemeniä pinnalle. Pyörykät kypsyvät 200C n. 10-15 minuuttia uunin tehosta ja pannulla paistamisen määrästä riippuen!
 
Vinkki! Voit myös uppopaistaa falafelit. Tällöin ne saavat ihanan rapean muodon. Uppopaistamisen kanssa saa kuitenkin kotioloissa olla tarkkana, sillä rasva syttyy helposti palamaan, ja on muistettava käyttää tarpeeksi paksupohjaista kattilaa sekä paistamisen kestävää kasviöljyä, oliiviöljy ei sovi tähän tarkoitukseen!
 

Täydellisen kauniita, uppopaistettuja falafelejä. Uunista tulleet ovat kuitenkin yhtä maukkaita, ja hitusen terveellisempiä. Nauti valmiit falafelit pita-leipien, tabboulen ja erilaisten tahnojen kera tai vaikka salaatin piristäjinä. Falafelit ovat myös varsin ravinteikkaita ja niitä kannattaa ehdottomasti valmistaa itse!
 
 Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti