Maailman katolla, Himalajan ylämailla Nepalissa ollessa tuntuu siltä kuin tähdet olisivat lähempänä kuin muualla. Niinhän ne ovatkin! :) Yksi parhaista ruokamuistoistani vie sinne, iltaan jolloin tilasin Katmandussa Malai koftaa, yhtä lempiruoistani. Kuten Intiassakaan, Nepalissa ravintolaan ei kannata mennä kun nälkä on jo huutava, sillä ruoan valmistus aloitetaan tilauksesta. Ja ruokaa saattaa joutua odottamaan todella kauan, tunti voi olla lyhyt aika. Tämän oppitunnin saimme juuri tuona iltana kun tilasimme Malai koftaa, mutta odotus palkittiin kyllä ruhtinaallisesti, ruoka oli todella hyvää!
Katmandun yllä leijuu usein saastepilvi |
Bhaktapur, pyhä kaupunki |
Nuori opas Swayambunathilla |
Edelleen nepalilaisissa ja intialaisissa ravintoloissa käydessäni tilaan mieluusti Malai koftaa tai Sabji(ko) koftaa tai joitain muita kasvispyöryköitä ah niin ihanassa tomaatti-kermakastikkeessa. Usein jopa tomaatti-voi-kermakastiikkeessa
Tämä resepti muistuttaa Malai koftaa, mutta on hieman helpompi valmistaa. Pyörykät ovat todella herkullisia ja valmistin näitä jouluna kasvislisukkeeksi- joulumausteitahan tässä käytetään :) !
Kastike on myös helppo tehdä vegaanisena korvaamalla kerma kasvisperäisellä kermalla, kuten soija- tai kaurakermalla
KASVISPYÖRYKÄT
eli Malai kofta
3-4 perunaa koosta riippuen
1 sipuli/salottisipuli
2 valkosipulin kynttä
pieni pala inkivääriä
250g linssejä, papuja tai molempia (linssit: dal, ruskea linssi, punainen kokonainen luomuversio tai urad, pavuiksi sopivat esim. kidney-pavut)
3/4 parsakaalin kukintoa
3 runsasta rkl paneeria, kotijuustoa, tuorejuustoa, ricottaa tai ricotta morbidaa
kourallinen pieniä rusinoita (sulttaanirusinoita tai pieniä sisilialaisia mustia rusinoita, passoline voi hyvin käyttää)
3 tomaattia
1 dl mantelijauhoja
1 dl durumvehnäjauhoja
Mausteet:
1 tl jauhettua kurkumaa
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
2 tl garam masalaa
1 rkl curryä
1 tl suolaa
1 tl kanelia
puolikas tl jauhettua tai tuoretta chiliä
kasviöljyä
(Cashew-pähkinöitä)
Aloita keittämällä perunat ja parsakaali, ja kypsentämällä pilkotut valkosipulin kynnet ja sipuli öljyssä pannulla. Lisää mausteet öljyn sekaan pannulle ja anna niiden avautua, voit tehdä tämän myös ennen sipuleiden lisäämistä, mutta tällöin mausteiden kanssa saa olla tarkkana- ne palavat helposti ja ovat myös sitä voimakkaamman makuisia mitä vahvemmin ne avautuvat. Ole myös tarkkana chilin kanssa, jos käytät hyvin tulista yksilöä kannattaa olla varovainen määrissä. Lisää myös pilkottu tai raastettu inkiväärin palanen joukkoon. Pilko lopuksi vielä tomaatit ja lisää ne pannulle sekaan, mutta älä päästä niitä kypsymään niin, että kaikki neste valuu ulos
Pilko perunat ja parsakaali pieniksi kuutioiksi ja lisää pannulle. Jos käytät paneeria, ricotta morbidaa tai kiinteämpää kotijuustoa niin viipaloi pieniksi paloiksi ja lisää vielä muiden ainesten sekaan. Kaada sitten seos kulhoon ja lisää jauhot. Jos käytät tuorejuustoa niin lisää se tässä vaiheessa mukaan. Sekoita kaikki ainekset hyvin ja survo sitten perunasurvimella seos taikinamaiseksi massaksi. Jos massa tuntuu kuivalta, lisää hieman öljyä sekaan
Muotoile sitten taikinamassasta kauniita, lihapullan kokoisia pyöryköitä. Malai koftaa valmistettaessa nämä ihanat pyörykät uppopaistettaisiin öljyssä, ja sen voi oikein myös hyvin tehdä. Itse kuitenkin käytin hieman terveellisempää menetelmää ja kypsensin pyörykät uunissa. Voitele vuoka ja asettele koftat sinne, ja anna kypsyä 200 C n. 20 minuuttia tai kunnes ne tuntuvat saaneen kauniin värin
Vinkki! Olen nähnyt hyvin erilaisia reseptejä Malai koftasta, ja myös eri ravintolat tarjoilevat hieman erilaisia versioita tästä herkullisesta ruokalajista. Joten edes jokainen nepalilainen ravintola ei tee ruokaa samalla tavalla! Kuitenkin jos haluaa valmistaa pyörykät alkuperäistä pohjois-intialaista/nepalilaista reseptiä mukaillen, kannattaa silloin jauhot korvata maissijauhoilla, juuston olla paneeria ja silloin lisänä käytetään myös Cashew-pähkinöitä. Linssejä tai papuja toisinaan käytetään, joskus näkee myös herneitä käytettävän. Linssien/papujen käyttö on siis vapaaehtoista, mutta tekee kuitenkin pyöryköistä täyteläisempiä ja ravinteikkaampia, sekä ne pysyvät paremmin kasassa niin. Myös tomaattipyrettä käytetään joskus, joskus taas ei, mutta tuoreet tomaatit voi jättää pois tai korvata pienemmällä määrällä pyrettä/paseerattua tomaattia. Rusinat voi halutessa jättää myös pois
TOMAATTI-KERMAKASTIKE
2 salottisipulia
3 valkosipulin kynttä
3/4 tl jauhettua kardemummaa
muutama curryn lehti
1 tl chilijauhetta
1 tl jeeraa
1 tl jauhettua korianteria tai 1 rkl tuoretta
1 tl mustia sinapinsiemeniä
1tl garam masalaa
1 tl curryä (esim. Madras)
hyppysellinen jauhettua neilikkaa
400g tomaattikastiketta (passataa tai tuoreista tomaateista valmistettua, ei ketsuppimaista paseerattua kuitenkaan)
1-2 dl kermaa maun ja kerman paksuuden mukaan
suolaa tarpeen mukaan
voita
Aloita kypsentämällä sipulit öljyssä. Lisää mausteet ja anna hautua hetki. Lisää sitten tomaattikastike ja kiehauta. Lisää vielä kermaa ja hauduta muutama minuutti. Tarkista maku ja suolan tarve. Lisää halutessasi vielä voita kastikkeeseen, jotta siitä tulee täyteläinen
Vinkki! Intialaisessa keittiössä käytetään usein kirkastettua voita, gheetä. Itse pidän tästä tavasta valmistaa täyteläinen ja mausteinen tomaattikastike, mutta sen voi tehdä myös käyttämällä tomaattikastikkeen sijasta 2-3 rkl paseerattua tomaattia, kupillisen vettä ja muutaman lusikallisen täysmaitoa ja 1-1,5 dl täyteläistä, paksua kermaa. Kastikkeeseen voi myös lisätä vielä inkivääriä, laakerinlehden ja ripotella pinnalle Cashew-pähkinöitä. Tämä minun versioni on maistuva ja täyteläinen, mutta perinteisemmin Malai koftaa tarjoillaan hieman laihemmasta, ruskeammasta mutta yhtä mausteisesta kastikkeesta. Tomaattipohja antaa pehmeyttä kastikkeelle, pyöryköiden itsensä ollessa jo varsin tulisia
Swayambunath, "The eyes of truth, are always watching you"
Sunauli, rajanylityspaikka. Toisella puolella kylttiä luki "Welcome to Nepal, to the birthland of Holy Lord Buddha". Sunauli sijaitsee vain 12km Lumbinista, jossa Buddha Siddharta Gautaman sanotaan syntyneen
|
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
Todella ihana resepti, työläs, mutta vaivan arvoinen. Muutoin ohjeen mukaisesti, käytin linssejä, rusinoita etc, korvasin vehnäjauhon maissijauholla (2 rkl) ja tein oman Tikka masala -kastikkeeni. Tuorejuusto pelitti hyvin!
VastaaPoista