Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

torstai 6. maaliskuuta 2014

Meksikolaiset dipit




Harmaana päivänä Gardenian kasvitieteellisessä puutarhassa kukkivat orkideat, nuo vaniljan sukulaiset. Osallistuin vuosi sitten yrtti- ja maustekasvikurssille, jossa tutustuimme erilaisiin tuttuihin ja vähemmän tuttuihin yrtteihin ja maustekasveihin, sekä niiden käytön moninaisiin saloihin. Silloin maaliskuussa tuuli tuiversi, oli hanget korkeat nietokset, ja kylmä viima. Tällä kertaa sisälle kasvitieteelliseen puutarhaan houkutteli harmaan sään ankeus, ja ihanat eteläiset kasvit, kuten orkideat, vaniljat ja galanga saivat heti olon paremmaksi, ja ajatukset kulkivat meksikolaisiin tunnelmiin, chilin, kaakaon ja vaniljan tuoksuihin
 
Galanga

Orkidea on vaniljan sukulainen

Vanilja kasvaa köynnösmäisesti myös, kuten orkidea
Leffaillan iloksi, alkupalaksi, ystävien kanssa naposteltavaksi, ja todellakin ihan vain muuten vaan koska ovat niin hyviä! Meksikolaiset dipit ja nachot maistuvat aina!
 
 
AVOKADOTAHNA
 
Muutama kypsä avokado
1 limen mehu
pari rkl oliiviöljyä
1 tl valkosipulitahnaa
suolaa
(pieni pala chiliä)
 
Soseuta sauvasekoittimessa kaikki ainekset keskenään. Oliiviöljyn määrä on suhteessa avokadojen määrään. Silkkiseen tahnaan saa laittaa runsaasti öljyä, mutta kannattaa aloittaa ruokalusikallisella, jos avokadoja on muutama. Tämän reseptin juju on kuitenkin valkosipulitahnassa. Sen käyttö tekee tahnan valmistumisesta nopeaa ja superhelppoa (lue=motivoivaa) ja tahna on myös tosi maukasta. Sen käyttäminen takaa myös silkkisen lopputuloksen ilman valkosipulisattumia. Luonnollisesti tahnan valmistaminen onnistuu kuitenkin ihan valkosipulin kynsiäkin käyttäen!
 
Vinkki! Tämä on niitä harvoja reseptejä, jossa oliiviöljyn voi maun puolesta korvata rypsiöljyllä. Myös seesamiöljy tuo hauskan pähkinäisen arominsa tahnaan. Jos kaipaa tulisuutta niin pieni pala chiliä antaa potkua kivasti. Kannattaa kuitenkin olla tosi tarkkana, chili soseutettuna on hooooot!
 
Berliinistä Italiaan matkatessani ostin tuliaisiksi kotiin italialaista valkosipulitahnaa :)


 
 
 
SALSA
 
2-3 tomaattia
1 punasipuli
1 lime
pala chiliä tai jalapenoja
kourallinen tuoretta korianteria
1 tl valkosipulitahnaa/murskaa
ripaus suolaa
ripaus (ruskeaa) sokeria
1 tl balsamicoa tai punaviinietikkaa
1-2 tl oliiviöljyä
 
 
Kuutioi tomaatit, pilko sipuli ja laita ne kulhoon. Sekoita toisessa kulhossa oliiviöljy, balsamico ja limen mehu. Jos käytät chiliä, hienonna se joukkoon. Jalapenot voi myös hienontaa joukkoon, tai jos pitää tulisista, hieman isommista palasista pilkkoa tomaatin ja sipulin sekaan. Lisää suola ja sokeri ja sekoita seos hyvin. Lisää lopuksi valkosipulimurska. Kaada kastike kulhoon tomaatin ja sipulin sekaan ja riivi tuoretta korianteria joukkoon
 
 
MUSTAPAPUDIPPI
 
1 tlk mustapapuja
1 tlk tomaattimurskaa (Pirkka, Mutti)
1 punasipuli/keltasipuli
1 tl valkosipulitahnaa/murskaa
1 tl savustettua paprikajauhetta
1 tl kanelia
1 tl oreganoa
1 kuivattu chili
ripaus sokeria
punaviinietikkaa
suolaa
öljyä paistamiseen
 
Pilko sipulit ja kypsennä niitä pannulla. Murskaa sillä aikaa huhmareessa chili yhdessä kanelin, oreganon ja paprikajauheen kanssa. Voit halutessasi lisätä myös hyppysellisen sinapinsiemeniä joukkoon. Lisää mausteet pannulle ja kaada huuhdotut pavut sekaan. Lisää balsamico, ripaus sokeria ja sekoita. Lisää tomaattimurska ja suola ja anna hautua. Lisää balsamicoa ja sokeria tarpeen mukaan. Koristele tuoreella korianterilla
 
Vinkki! Voit myös korvata paprikan, kanelin ja oreganon käyttämällä cajun-mausteseosta!
 
 
PÄHKINÄINEN DIPPI
(Ihan vaan koska se on niin hyvää!)
 
Pistaasipähkinöitä
manteleita
oliiviöljyä
kuivatun chilin pieni palanen
parmesania
 
Paahda pannulla kuorittuja pistaaseja ja manteleita hetken aikaa. Murskaa ne sitten huhmareessa yhdessä chilin kanssa kauniiksi murskaksi. Lisää hieman oliviiöljyä ja soseuta sauvasekoittimella tahnaksi. Lisää halutessasi myös hieman parmesania joukkoon ja soseuta ihanaksi dipiksi!
 
Tämä dippi on supertäyteläinen, mutta toimii myös pastan kanssa peston tapaan!
 
 
 
Vinkki 2 ! Asettele nachot leivinpaperin päälle pellille ja raasta cheddaria kuorrutukseksi. Paahda uunissa hetken aikaa, sekä nachot että juusto ovat herkullisen ihania!!


 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti