Oijoi. Sisilialaiset arancinot ovat niiiiin hyviä, taivaallisia, ihania. Kun Messinan maakunnan kaduilla kulkiessan eteen putoilee puista täydellisen oransseja, pyöreitä ja kauniita, pieniä, kypsiä appelsiineja, voi vaan toivoa että kunpa joku temperamenttinen mamma olisi nyt viskonut ikkunastaan muutaman arancinon kadulle suutuspäissään! Todennäköisesti kyseessä kuitenkin on ihana appelsiinipuu, joka anteliaasti jakaa kypsää satoaan, mutta tämä kuvaa sitä miten maukkaita nämä riisipallerot ovat! Italiassa näitä oransseja, suolaisia pikku appelsiineja voi ostaa kadunvarsien kahviloista, ja voi kunpa voisi Suomessakin, sillä ihana arancino on mitä täydellisin välipala! Pieniä appelsiinin näköisiä ja kokoisiakin palleroita saa munakoisotäytteellä, sienitäytteellä, pinaatti-ricottatäytteellä, vaikka hernetäytteellä, ja kun vesi herahtaa kielelle pelkästä miettimisestä niin tällä kertaa tein näitä risottopyöryköitä sitruunaisella täytteellä!
Valmistin nämä risottopyörykät uunissa. Alkuperäisesti arancinot uppopaistetaan öljyssä, ja reseptiin käytetään paljon erilaisia ainesosia, myös appelsiininkuorta! Risottopyöryköiden resepti on omani, mutta sitruunarisoton pohjan olen mukaillut Virginie Besançonin Aurinkokeittiöni-kirjasta löytyvästä riisikeitosta
SISILIALAISET RISOTTOPYÖRYKÄT
4 dl Arborio-risottoriisiä
1l kasvislientä
2-3dl tuoretta parmesania
2 kananmunaa
2 dl kermaa/1 dl ranskankermaa
1-2 hyvin pestyä sitruunaa
pangrattatoa eli leivänkuorta/durumvehnäjauhoja
2 tuoretta timjaminoksaa
1 tl suolaa
ripaus sokeria
Erottele kananmunien keltuaiset erikseen kulhoon, mutta säästä myös valkuaiset. Purista keltuaisten joukkoon yhden sitruunan mehu, lisää ripaus sokeria ja teelusikallinen suolaa. Jos riisiä on paljon, käytä toinenkin sitruuna. Vatkaa vispilällä vaahtoavaksi kastikkeeksi, tai ihan vaahdoksi saakka.
Kun risotto on lähes valmista, sekoita joukkoon kerma ja 2 dl parmesania. Anna hetken hautua, ja lisää sitten joukkoon vielä sitruunainen vaahto. Sammuta liesi ja pyörittele risotto kosteaksi, mutta melko kiinteäksi massaksi. Anna jähmettyä hetken aikaa. Tarkista sitten massan koostumus, ja lisää tarvittaessa tuoretta parmesania tai suolaa. Kun risotto on lämmintä, mutta ei enää kuumaa, pyörittele siitä kauniita, n. mandariinin kokoisia palloja. Voit myös tehdä isompia tai pienempiä, vaikka pienen appelsiinin kokoisia, kunhan kaikki ovat saman kokoisia. Pienet pyörykät kypsyvät hieman nopeammin kuin suuret. Kaada syvälle lautaselle durumjauhoja/pangrattatoa, toiselle lautaselle oliiviöljyä ja ota valkuaiset esiin. Pyörittele risottopallot öljyssä ja jauhoissa, ja asettele uunivuokaan. Tässä vaiheessa pallerot näyttävät kalpeilta lihapullilta tai jouluisilta riisipuuropalloilta, varsinkin jos käytät durumjauhoja. Älä silti huolestu. Voitele vielä valkuaisella/kananmunalla pyörykät ja paista uunissa n. 225 C kunnes pinta on ruskistunut, sekä muuttunut rapeaksi, n. 10-15 min. uunin tehosta riippuen.
Vinkki! Jos käytät pohjana sienirisottoa, sitruunavaahtoa ei toki tarvita. Tarkista tällöin massan koostumus, liian kosteasta risotosta on hankala pyrittää palleroita ja toisaalta taas tässä ruoassa juusto saa maistua ja tuntua, älä siis tingi parmesanissa! Voit myös lisätä sienirisotonkin joukkoon kermaa tai ranskankermaa, jos tuntuu siltä että massa kaipaisi täyteläisyyttä!
Vinkki! Tässä reseptissä myös ricottajuusto toimii mainiosti lisänä! Voit myös korvata ranskankerman mascarponella, tai jos sitruunainen maku oikein viehättää, voit raastaa kuorta sekaan!
Luojalle kiitos arancinoista, näistä tuhat vuotta sitten jo keksityistä ihanuuksista!
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti