Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

perjantai 18. lokakuuta 2013

Siiderissä haudutetut kasvikset


 
Ranskassa, Normandian rannikolla pienten kalastajakylien rantoja huuhtelevat Atlantin aallot. Ja normandialaisissa, karun kauniiden kivitalojen keittiöissä kypsyvät siideritilojen herkut. Nämä harmaat kivitalot ja sinivihreä Atlantin vesi olivat mielessäni kasviksia kokkaillessani, vaikka siideriherkkuja valmistetaan toki muuallakin kuin Ranskassa. Ja vaikka unikkokuvat eivät liity reseptiin suoranaisesti mitenkään, ne muistuttavat siitä miten taas on korkea aika muistella lämmöllä kesää, ja hankkia tarvittavia vitamiineja talven varalle! Ja ranskalaisille, punaisina hohtaville pellonpientareillekin ne vievät ajatukset.
Ja kun kasviksistahan saa vaikka mitä ihanaa, yksi helpoimmista ja maistuvimmista tavoista valmistaa niitä on grillata ne maukkaiksi sellaisenaan hyvässä marinaadissa tai hauduttaa niitä maistuvassa liemessä. Ja mikäs sen parempi marinaadi kuin siideriliemi siihen tarkoitukseen!
 
 
Huuhdo kasvikset ja pilko ne sopivan kokoisiksi paloiksi. Jos käytät vihreitä papuja kuten kuvassa, keitä niitä ensin erikseen n. 4 minuutin ajan, jotta ne kypsyvät. Leikkaa myös papujen terävä pää pois. Jos käytät munakoisoa, viipaloi ja itketä se ensin, ohjeen sisilialaiseen munakoisojen itketykseen saat täältä
 
SIIDERIKASVIKSET PANNULLA
3 -4 tomaattia
Haluamiasi muita kasviksia
(Esim. eri värisiä paprikoita, kesäkurpitsaa, vihreitä papuja, munakoisoa, sieniä, kaalia, parsakaalia)
1-2 sipulia
2-3 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
Atlantin puhdistamatonta merisuolaa
omenasiideriä, ei liian kuivaa (mieluiten normandialaista, mutta myös ihan Golden cap käy)
(kuohukermaa)
 
Aloita pilkkomalla kaikki ainekset ja keittämällä tarvittaessa pavut ja itkettämällä munakoisot. Hauduta ensin sipuleita pannulla öljyssä, ja lisää sitten pannulle tomaatit ja muut kasvikset. Anna hautua hetken aikaa näin ja lisää sitten reilu loraus omenasiideriä pannulle, n. 2 isoa rkl. Anna kiehahtaa ja tarkista hetken kuluttua maku. Lisää tarvittaessa siideriä, mutta aloita varovasti. Siiderihaudutuksesta tulee ruokaan ihana ja omaleimainen maku, ei varsinaisesti siiderin tai alkoholin maku, joten tarkoitus ei ole uittaa kasviksia siiderissä tai antaa alkoholin maun liikaa dominoida. Hauduta hetken aikaa. Ja halutessa voi pannulle lisätä vielä hiukan kuohukermaa joukkoon, sillä niin oudolta kuin se voi kuulostaakin, kerma sopii tähän ruokalajiin yllättävän hyvin! Ruoka on valmista kun kasvikset ovat kypsiä ja siideriliemestä on tarttunut ihastuttava maku!
 
SIIDERKASVIKSET GRILLISSÄ
haluamiasi kasviksia
2-4 omenaa
3-4 rkl oliiviöljyä
Atlantin puhdistamatonta (harmaata) merisuolaa
loraus soijakastiketta
1dl omenasiideriä
loraus appelsiinimehua
ripaus kanelia
ripaus sokeria
tuoretta timjamia
 
Asettele pilkotut ja puhdistetut kasvikset uunivuokaan/grillin kestävään vuokaan. Muista esikeittää pavut. Lisää kokonaisia omenia lopuksi kasvisten päälle! Sekoita lasissa keskenään oliiviöljy, siideri ja appelsiinimehu. Lisää ripaus sokeria ja ripaus kanelia, reilumpi ripaus merisuolaa ja tarvittaessa loraus soijakastiketta, sekä tuoretta timjamia. Voit myös lisätä marinaadiin pari pieneksi pilkottua valkosipulin kynttä. Anna maustua hetken aikaa, ja kaada sitten kasvisten sekaan ja grillaa kypsiksi!
 
Huom! Marinaadi kannattaa suhteuttaa kasvisten määrään. Hyvä sääntö on seuraavanlainen:
2/3 siideriä
1/2 oliiviöljyä
1/3 appelsiinimehua
loraus soijakastiketta
 
Eli ei haittaa, vaikka suhteet eivät mene matemaattisesti oikein, kunhan ne menevät maullisesti oikein! Kokonaiset omenat pehmenevät grillissä ja sopivat mainiosti tähän ruokaan!
 

Siiderihaudutetut kasvikset ovat todella hyvänmakuisia, siideriä kannattaa käyttää arkiruoissa muutenkin! On tosi helppoa!

 

 
 
Kuvat/Photos: Liisa´s Wondeland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti