Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Harissa

 
Tänä vuonna sain aika mukavan chilisadon. Osasta teen makoisaa chilisuolaa, mutta ihan arkipäiväisen ruoanlaiton lisäksi chilejä tuntui riittävän vielä vaikka kuinka, ja päädyinkin tekemään niistä marokkolaista harissaa
 

Lapsuudesta muistan marokkolaisen kauppahallin, takkuturkkiset karitsat, arabialaisella kirjaimilla kirjaillut vuorenrinteet ja myös ensikosketukseni appelsiinipuihin. Niitä kasvoi puutarhoissa ja tienvarsilla puistokatujen koristepuina, ja muistan kerran napanneeni jostain tällaisesta julkisen paikan puusta itselleni pehmeitä oransseja appelsiineja taskuun. Samalla paikalle sattui kaksi virka-asuista poliisia. He vain hymyilivät, ja kysyivät puhuisinko arabiaa, ranskaa tai espanjaa. Marokkolaiset poliisit osasivat yleisesti kaikkia niitä kieliä


Marokkolainen keittiö on ihana ja kuuluu kestosuosikkeihini, ja harissatahna sopiikin tosi hyvin maustajaksi erilaisiin ruokiin, aina aasialaisista herkuista pastoihin potkua antamaan
 
HARISSA
eli valkosipulinen chilitahna
 
n. 10 pientä chiliä
4 valkosipulin kynttä
1 kirsikkatomaatti
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl jauhettua appelsiininkuorta
1 tl suolaa
1 tl jauhettua kurkumaa
1 tl korianterin siemeniä
muutama tuore curry-yrtin latva
oliiviöljyä
 
Parhaimman säilyvyyden tahnalle saa käyttämällä kuivattuja chilejä. Jos kuivatat itse chilit, poista tällöin niistä kannat ja siemenet ja ennen tahnan valmistamista liota niitä vedessä jonkun aikaa. Itse käytin tässä tuoreita chilejä, koska suunnittelen käyttäväni tahnan lähiaikoina
 
Paahda kuivat mausteet, jeera, kurkuma ja korianterin siemenet pannulla ilman rasvaa. Varo polttamasta! Mausteita ei tarvitse "avata" kuin hetken aikaa. Minulla ei ollut tällä kertaa kaapissani jäljellä korianterin siemeniä, mutta olisin käyttänyt niitä tähän tahnaan muuten. Onnistui hyvin kyllä ilmankin!
 
Sillä aikaa kun mausteet paahtuvat, kuori valkosipulin kynnet, napsauta chileistä kannat pois ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa yhdessä kirsikkatomaatin ja öljytilkan kanssa tahnaksi. Sauvasekoittimella tahnan valmistaminen on hieman työläämpää, ja lopputulos jää hieman rouheiseksi. Aloita pienellä öljymäärällä, sen tarkoitus on vain siloittaa tahna. Lisää sitten sekaan vielä tuoreet curry-yrtin lehdet ja suola ja soseuta uudelleen, lisäten öljyä tarpeen mukaan. Kun tahna on sakeutunut ja tasoittunut lisää pannulla olevat paahdetut mausteet mukaan ja soseuta valmiiksi tahnaksi!
 
Vinkki! Curry-yrtti voi tuntua hassulta ainesosalta marokkolaisessa reseptissä, mutta kasvi on kotoisin Välimeren alueelta, eikä ole sama asia kuin curryn lehti, joita käytetään esim. intialaisessa keittiössä


Tahna on todella aromaattista, jo valmistusvaiheessa huomaa kyllä että tuli nuuhkaistua chilitahnaa! Röörit aukeavat kyllä :)


Kaavi valmis tahna ilmatiiviseen astiaan ja säilytä jääkapissa! Jos harissan tarjoilee pöydässä aterian lisukkeena, sen voi sitten vaihtaa kauniimpaan tarjoiluastiaan. Valmis chilitahna säilyy jääkaapissa ainakin pari viikkoa, ja sopii todella hyvin maustamaan erilaisia ruokia. Kuivatuista chileistä valmistettuna tahna saattaa säilyä jääkaapissa kuusikin viikkoa. Ja jo puoli teelusikallista tekee ihmeitä ruoalle kuin ruoalle. Kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti tomaattikastikkeisiin, curryruokiin, kookosmaitopohjaisiin aasialaisiin ruokiin ja meheviin pataruokiin! Välimerellisestä keittiöstä tietysti puhumattakaan! :)


Valmiina osettuna harissa on tummanpunaista ja sileää. Minua pieni rouheisuus ei kuitenkaan haittaa, ja tämä tahna onkin soseutettu sauvasekoittimella
 
 
 
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti