Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä, jos sanon että rakastan italialaista keittiötä! Ai että. Palavasti! Yksinkertaisten, mutta laadukkaiden ainesosien harmonista, paikoin suorastaan nerokasta juhlaa. Joten syystäkin italialaiset ovat tarkkoja omista perinteistään. Pastat tehdään aina samalla tavalla, juuri tietyistä aineksista. Toki ruokalajeja onkin sitten tuhatmäärin ja eri paikkakunnilla saa erilaisia versioita. Mutta jos jostain italialaista keittiötä voisi moittia, niin risut tulisivat samasta suunnasta kuin ne ruusutkin. Nimittäin niin hienoa kuin perinteiden vaaliminen onkin, avomielisyydestä ja uusille vaikutteille vastaanottavaisuudesta italialaista keittiötä ei voi pahemmin kiitellä. Tällä taataan ihanan ruokakulttuurin säilyminen, mutta italialaisen keittiön jalostaminen eteenpäin muualla kuin Italiassa on myös saavuttanut ihania ja mielenkiintoisia ulottuvuuksia ruokamaailmassa. Ja ei, nyt en tosiaan tarkoita esimerkiksi suomalaista kinkku-ananaspizzaa!
Kermainen feta-pinaattipasta on yksi suosikkejani kehittämistäni pastaruoista. Erityisen täydelliseksi sen tekee parin aasialaisen keittiön ainesosan käyttö. Lisäksi kastike on herkullisten, vihreiden kasvisten ihana kombinaatio, ja sisältää paljon rautaa
FETA-PINAATTIPASTA
Fusillini-pastaa (tai jotain muuta kierre- tai putkipastaa)
3 valkosipulinkynttä
reilu pala purjoa
puolikas pieni parsakaali
100g tuoretta Babypinaattia
reilu kourallinen kirsikkatomaatteja
1 pkt fetaa (200g)
1 lime
kourallinen thaibasilikan lehtiä
1,5dl kermaa
hyppysellinen suolaa ja mustapippuria
reilu loraus oliiviöljyä
tuoretta parmesania
(pinjansiemeniä)
Keitä pasta suolatussa vedessä ja valmista sillä aikaa kastike, tämä kypsyy nopeasti! Pilko purjo ja valkosipulin kynnet, ja kuullota niitä hetken aikaa pannulla. Lisää sekaan pilkotut parsakaali ja kesäkurpitsa, halkaise kirsikkatomaatit ja lisää nekin pannulle. Anna hautua hetken aikaa. Jos käytät pinjansiemeniä lisää ne tässä vaiheessa sekaan paahtumaan. Huuhtele pinaatti ja lisää joukkoon pannulle. Babypinaatti on itsessään mukavan pientä, joten sitä ei tarvitse silputa eikä lehtiruoteja tarvitse poistaa. Kun pinaatti on kypsynyt öljyssä pehmeäksi, purista sekaan yhden limen mehu. Sitruunan ja pinaatin liitto on pyhä, mutta itse pidin kyllä vielä enemmän tästä pinaatin ja limen kombosta, se nosti maun ihan uudelle tasolle! Kannattaa todella kokeilla! Seuraavaksi paloittele tai muserra feta kasvisten sekaan ja hämmennä, kaada vielä pannulle kerma ja anna kiehahtaa, hauduta sitten miedommalla lämmöllä. Lisää kerman joukkoon thaibasilikaa maustumaan, ja lisää sitä vielä aivan lopuksi kastikkeen pinnalle ja sekoita. Pinaatti-fetakastike on valmista kun feta on osittain sulanut ja pinaatti kypsynyt ja kasvikset hieman pehmenneet, ei kuitenkaan löysiksi asti. Raasta lopuksi annoksen pinnalle tuoretta parmesania
Vinkki! Jos pidät chilistä, pannulle kasvisten sekaan voi hyvin lisätä hieman peperoncinoa tai muuta välimerellistä lajiketta potkua antamaan!
Tämä on, ehdottomasti, yksi suosikkipastoistani! Ja se saa vaikutteensa Kreikasta ja Kauko-Idän keittiöistä
Valmis kastike, johon feta on osittain sulanut
Nami!!!
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti