Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

torstai 21. toukokuuta 2015

Kreikkalainen munakoisopaistos


Munakoisoa syödään eri puolilla Välimerta aina Turkista Italiaan ja Espanjasta Libanoniin. Espanjassa leivitettyjä ja uppopaistettuja munakoisoviipaleita nautitaan hunajan kera, berenjenas con miel, ja Italian keittiöistä munakoisoruokia tehdään paljon Sisiliassa. Minulla onkin ollut suuri onni istua sisilialaisen mamma-Lorettan ruokapöydässä useita kertoja ja nauttia parmigiana di melanzanesta, tomaattisesta munakoiso-mozzarellavuoasta, joka on yksi lempiruoistani, ja jonka ohje löytyy täältä.
 
Sisiliassa munakoisosta tehdään myös pestoa, mutta varsinaisesti munakoisotahnat kuuluvat itäisen Välimeren keittiöihin. Turkissa ja Kreikassa syödään munakoisotahnaa, mutta tunnetuin tahna taitaa olla baba ganoush, libanonilaisen keittiön herkku, jota syödään kaikkialla Lähi-Idässä. Munakoisoruoat eivät kuitenkaan ole vain Välimeren maiden keittiöiden erikoisuuksia. Kasvi on alun perin kotoisin Aasiasta, ja Intiassa, Armeniassa ja Georgiassa munakoiso kuuluu osana paikallisiin ruokakulttuureihin. Oma rakkauteni georgialaista keittiötä kohtaan syttyi kun kohtasin ensimmäisen kerran granaattiomenalla täytetyt munakoisot.
 
Yksi tunnetuimmista munakoisoruoista lienee kuitenkin kreikkalainen moussaka, ja kreikkalaisissa tunnelmissa olen tänäänkin, ja valmistin munakoisopaistosta.











KREIKKALAINEN MUNAKOISOPAISTOS

1 munakoiso
1 pkt fetaa (esim. Patros)
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1-2 rkl pinjansiemeniä
tuoretta tilliä
tuoretta basilikaa
timjaminoksa
oliiviöljyä
nokare voita
suolaa


Pilko munakoisot ohuiksi, pyöreiksi viipaleiksi. Voit itkettää ne, tai käyttää sellaisenaan, sillä viipaleet ovat ohuita ja paistetaan sen verran hyvin, että sopii toivoa kitkeryyden valuvan sisuksista ulos ja kyyneleiden puhdistavan munakoison pannulla. (Ohje sisilialaiseen munakoisojen itketykseen löytyy täältä).

Pilko sipuli ja valkosipulin kynnet, ja paista niitä pannulla oliiviöljyn ja voinokareen kanssa. Lisää munakoisoviipaleet, ripottele suolaa ja lisää öljyä tarpeen mukaan. Paista kunnes munakoisot ovat pehmentyneet ja niiden vaalea kalpeus on kadonnut. Lisää basilikan lehtiä ja hauduta hetki.

Kaavi sitten seos uunivuokaan, ripottele päälle pinjansiemeniä, tuoretta tilliä ja paloiteltu feta. Lorauta vielä oliiviöljyä pintaan, ja paista uunissa n.210C 15 minuuttia tai kunnes paistos tuntuu kypsyneen. Fetan on tarkoitus saada hieman väriä pintaan ja rapsakoitua hitusen. Nauti lisukkeena tai sellaisenaan.

Vinkki! Voit myös lisätä seokseen tillin ja fetan parasta ystävää, tuoretta pinaattia. Paista kuitenkin tällöin pinaattia ensin pannulla yhdessä munakoisojen kanssa!
 

Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

2 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä! Pitänee laittaa ohje korvantaakse, jos sitä seuraavalla kauppareissulla muistaisi munakoisoa ostaa (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Toivotan makoisia hetkiä sinulle! Ihana munakoisoruoka on myös sisilialainen pasta alla norma, tästä blogista löytyy resepti jos innostaa! (Resepti löytyy helposti kun klikkaa tämän postauksen linkkiä sisilialaisesta munakoisojen itketyksestä)

      Poista