Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

perjantai 10. lokakuuta 2014

Rivieran laventelivoide ja muita ihania ohjeita

 
Turkoosin meren, jyrkkien vuoristoteiden ja huumaavien tuoksupuotien Provencen tunnus on laventeli, violettina kukkiva ihana yrtti. Valon kylpiessä Rivieran rannikon hurmaavilla rannoilla, värikkäiden hajuvesikaupunkien reunustamille pientareille ja runsaina notkuviin puutarhoihin nousee näitä eteläisen Ranskan tunnusyrttejä, joista saa valmistettua mitä monipuolisimpia ihanuuksia, myös syötäviä, mikä monille tulee hieman yllätyksenä!
 

Hajuvesitehtaistaan tunnetun suloisen ja keskiaikaisen Grassen kaupungin kapeilla kujilla myytiin taivaallista artesaanijäätelöä, maistoin mm appelsiininkukkajäätelöä ja laventelijäätelöä, ja täytyy sanoa että laventeli vei paitsi kielen mennessään, myös voiton näistä kahdesta!
 
Provencen laventelista tulee monelle ensimmäiseksi mieleen ihanat lilat tuoksupussit, joita voi ripustaa vaatekaappiin, mutta laventeli on varsin käyttökelpoinen yrtti myös kosmetiikassa ja keittiössä, sen aromaterapeuttisista vaikutuksista puhumattakaan. Laventeli on rauhoittava ja antiseptinen, sen tuoksu on voimakas ja parantava. Laventeliöljy rauhoittaa ärtynyttä ihoa ja sen tuoksu voi tyynnyttää levottoman mielen hyvään uneen. Yrtti viihtyy myös suomalaisessa puutarhassa, ja sitä tapaa puutarhaliikkeissä varsin usein. Kasvatan itsekin laventelia, ja se lukeutuu lempiyrtteihini. On kuitenkin tärkeää huomioida se, että laventelia myydään kahteen tarkoitukseen- Suomessa on yleensä eri lajikkeet syötäväksi tarkoitettuun viljelyyn ja tuoksuviljelyyn. Joten ennen kuin aloittaa laventelista kokkaamisen on hyvä tarkistaa kumpaa laventelia on tarjolla. Yleensä puutarhaliikkeiden myymät, kukkivat, voimakkaan tuoksuiset ja vahvavartiset laventelit ovat tuoksu- ja koristekäyttöön tarkoitettuja. Taimimyymälöistä ja torimyynnistä löytyy helposti syötävää laventelia, jolloin laventelin aromit, tuoksuvat ja maistuvat, ovat miedompia ja hienovaraisempia!

 
Varsin hurmaava lisä jälkiruoissa, tee tai kahvipöydässä ja leivonnassa on laventelisokeri. Tuoksuva ja maukas sokeri tuo uuden lisän juomasekoituksiin ja vaikka ihan sokerin sijasta lettujen väliin tai muuhun herkutteluun!
 
Toinen ehdoton lempparini on laventelista ja karhunvatukoista valmistettu vinaigrette. Tästä ei kevyt salaatinkastike parane! Myös ruusu-laventelisiirappi maustaa ja nostaa jälkiruoat ja kastikkeet aivan uudelle, taivaalliselle tasolle.
 
Ja mikä parasta, näiden herkkujen valmistus on yllättävän helppoa!


Tuoreet laventelin kukat maustavat ruoan kuin ruoan herkulliseksi, ja muuntavat jopa helpon ja nopean tomaattipastahetken nautinnolliseksi silmäniloksi :)
 

Yksi kestosuosikeistani on myös laventelivoide. Se tehoaa loistavasti hyttysenpistojen aiheuttamaan kutinaan ja ihoärsytyksiin, mutta sitä voi käyttää myös tavallisena kosteusvoiteena, tosin rasvaisen koostumuksensa ansiosta voide on erityisen hyvä ihon kuiville kohdille ja kovettumille. Kun Rivieran aurinko oli paahtanut vaaleaa nahkaani turhan voimakkaasti ja helotin punaisena kuin kypsä välimerellinen tomaatti, levitin runsaan kerroksen laventelivoidetta iholleni ja kuin taikaiskusta, aamulla punoitus oli poissa, iho rauhoittunut, ja palaminen estetty! En voinut aluksi uskoa tapahtunutta edes todeksi, niin hyvin laventelivoide oli rauhoittanut palamisen merkit. Ja vielä varmistukseksi, olen hyvin vaalea, palan helposti, enkä tosiaan kuulu siihen ihmisryhmään joka punottaa aurinkoisen päivän jälkeen ja herää aamulla kauniin ruskeana... ;)
 
 
LAVENTELIVOIDE
 
Kuivattuja laventelin kukkia
kuivattua kehäkukkaa
mehiläisvahaa
luomulaatuista oliiviöljyä
 
Resepti on sama kuin kehäkukkavoidetta tehdessä, mutta tässä ohjeessa osa kehäkukista korvataan laventelilla. Mitä enemmän laventelia käyttää, sitä voimakkaampaa voiteesta tulee. Kannattaa kuitenkin käyttää vähintään 1/3 kehäkukkaa
Tarkempi ohje täällä
 
 
Vinkki! Laventeli taipuu myös ihanaksi ihoöljyksi. Valmistusohjeen löydät täältä!
 
 
Yksi lempiasioitani Espanjassa on kävellä pitkää hiekkarantaa pitkin alkukeväästä, kun vilvoittavat aallot hivelevät jalkoja ja etelän aurinko lämmittää jo 25 asteen voimalla, samaan aikaan kun Suomessa sataa usein vielä räntää ja on pakkaskelit. Nämä Välimeren suolaiset ja hoitavat aallot mielessä on ihana tehdä rauhoittava jalkakylpy laventelista ja syksyisistä aineksista, varsinkin näin pimenevään vuodenaikaan. Loistava vinkki jos kaipaa rauhoittumista iltaisin tai apua unentuloon!
 
Laventeli toimii myös kosmetiikan ainesosana esimerkiksi ihon kuorinnassa. Eteerisen öljyn muodossa se sopii myös kasvovesiin. Ruusu-laventelikuorintavoiteen ohje löytyy täältä ja kasvoveden ohjetta pääsee katsomaan tästä

 
Grassen kaupungin taakse piirtyy iltaisin sinisenä hohtavien vuorten silhuetti. Hajuvesikaupungin pienet tuoksuputiikit ovat pullollaan Rivieran vaurasta ja vanhaa historiaa henkiviä tuotteita, kuten ruusuisia saippuoita, tuoksupulloja ja tietenkin, Rivieran omaa laventelia sen eri muodoissa!
 

Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti