Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

perjantai 3. lokakuuta 2014

Ihana sadonkorjuu

 
Yksi syksyn ja syyskesän ihanimpia asioita on se kun sato kypsyy, ja puutarhan ihanat herkut täyttävät kaapit ja pöydän kulmat! Ainakin minulla, koska vihannesten ja juuresten lisäksi kukat ja yrtit taipuvat niin kuivatettaviksi kimppuihin, jalkakylpyihin, ihovoiteisiin, maustesekoituksiin kuin rohdoksiin ja teehenkin. Kun kuivumisen aiheuttamaa luovaa epäjärjestystä sietää hieman jonkin aikaa, niin lopputulos on kyllä mitä palkitsevin!
 
 
Kehäkukka ja laventeli esimerkiksi taipuvat niin ihaniksi kasvovoiteiksi, ettei siitä enää kosmetiikka parane, kukista ja yrteistä saa koottua erilaisia jalkakylpyjä, ja kuivatuista yrteistä saa vaikka yrttisuolaa, chili taipuu maukkaaksi chilisuolaksi tai vaikka harissa-tahnaksi, marokkolaisen keittiön lahjaksi maailmalle, ruusuista ja laventelista voi keitellä ihanaa siirappia tai vinaigretteä, tai niitä voi yrttien ja valkosipulien tavoin säilöä viinietikkaan.
 
Edellä mainittujen ideoiden lisäksi vanhoista päivityksistä löytyy esimerkiksi ihoöljyjen, syksyisten jalkakylpyjen ja kasvovesien ohjeita! Kuivatus onnistuu monella tavalla, esimerkiksi itse tehdyssä kuivurissa!
Tällä kertaa kuivattelujen ohella valmistin sadonkorjuuherkuista ravinteikkaan pastakastikkeen, josta tuli maistuvaista ja myös kauniin väristä!
 

 
 
SADONKORJUUPASTA
 
3-4 mangoldin vartta lehtineen
1 pieni vaalea kesäkurpitsa
silvittyjä tuoreita härkäpapuja (n.250g kuorineen)
1 sipuli
2 talvivalkosipulin kynttä
1/3 punajuurta/raitajuurta raastettuna
kaurakermaa
 
pastaa
(zitti/sedani/rigatoni)
 
lehtipersiljaa päälle
(fetaa) 
 
Silvi härkäpavut ja keitä niitä n. 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Keitä myös punajuuri/raitajuuri kypsäksi. Pilko sipulit ja mangoldit sekä vaalea kesäkurpitsa, ja kypsennä pannulla oliiviöljyssä. Lisää sekaan kypsät härkäpavut ja kaurakermaa oman maun mukaan. Raasta vielä punajuurta sekaan ja mausta ripauksella suolaa. Keitä pasta kypsäksi ja sekoita se kastikkeen joukkoon italialaiseen tapaan. Lopuksi ripottele lehtipersiljaa ja halutessasi fetaa päälle!
 
Vinkki! Jos punajuuressa/raitajuuressa on naatit tallella, kannattaa niitä hyödyntää ja käyttää pilkottuna pannulla mangoldin tapaan! Täältä löytyy raitajuuren naateista tehdyn ihanan salaatin ohje!


Hetki ennen punajuuren lisäämistä. Punajuuri värjää kastikkeen kauniin vaaleanpunaiseksi!
Italian ulkopuolella pasta tarjoillaan useasti kastikkeen sivussa, sen alla tai jopa siitä irrallisena. Italialainen tapa, oih pieni mamma italiana minussa sanoisi jopa että se oikea tapa valmistaa pasta kuitenkin on sekoittaa se hyvin kastikkeeseen, jotta mauista saa sen kaiken parhauden irti. Jokainen tietenkin saa kokata mielensä mukaan ja omalla tyylillään, mutta tämä traditionaalinen italialainen tapa tekee oikeutta pastaruuille kastikkeen päästessä imeytymään kunnolla. Tästä pastan ja kastikkeen yhteiselosta johtuen italialaisille on merkitystä sillä minkälaisen pastan kanssa mitäkin ruokaa syödään. Kierteinen makaroni esimerkiksi nappaa kastiketta aivan eri tavalla kuin sileäpintainen makaroni, ja tomaattinen, sileä kastike puolestaan toimii eri tavalla kuin paksumpi pesto!
 
Lisää härkäpapujen ohjeita mm. täällä!


Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti