Eteläisessä Italiassa, Sisilian saarella, suojassa porttien ja kukkivien köynnösten takana sijaitsee ihana puutarha. Marraskuussa siellä kukkivat trooppiset kapokkipuut ja kypsyvät maukkaat sitrushedelmät. Lähistöllä kuiskivat Välimeren aallot, ja myös kesän paahteisessa kuumuudessa puutarha on vihreä ja kaunis. Ja mikä melkein ihaninta, siellä asustaa kymmeniä kilpikonnia! Loretta kutsui meidät ihanaan villaansa lounaalle, ihailin verannalla puiden suuria vaaleanpunaisia kukkia, elegantteja italialaismiehiä Armanin huivit kaulassa, italialasinaisten turkooseja silmänrajauksia, fuksianpunaisena loistavaa bougainvilleaa, ja toinen toistaan maukkaampia herkkuja. Lopuksi sain vielä nauttia tuosta satumaisesta puutarhasta
Sisilian leveysasteet ovat tarpeeksi eteläiset, jotta trooppinen kapokkipuu viihtyy siellä. Marraskuussa se kuorruttautuu valtavilla ja kauniilla kukkasilla
Eriväriset hibiskukset eli kiinanruusut kukkivat myös
Myöhäinen syksy on sitrushedelmien aikaa. Loretta oli valmistanut oman puutarhansa sitruunasadosta limoncelloa, ja myös limet kypsyivät parhaillaan. Puutarhassa viihtyvät myös appelsiinit, klementiinit ja sukaatit
Bougainvillea, ihmeköynnös, tropiikin ja eteläisen Euroopan tunnusmerkki. Ne kukkivat espanjalaisilla kujilla alkukeväästä kun talvi vielä kuiskuttelee nurkissa, ja ne valtaavat talojen seinämät kesäisin ja syksyisin, myös Sisiliassa
Lounas oli italialainen. Eli runsas, maukas, ja koostui useasta ruokalajista. Oli pinaattipiirakkaa, frittataa eli perunamunakasta, sienirisottoa, appelsiini-fenkolisalaattia, cannoleja, suklaata, keksejä, limoncelloa...
Ja Matteolla Armanin huivi kaulassa ;)
Suosikkini oli kuitenkin parmigiana di carciofi, iki-ihana tomaatti-artisokka-mozzarella-parmesaanipaistos. Juuri Hesarissa kehuttiin yhtä maailman parhaista (kasvis)ruuista, parmigiana di melanzanea, joka on saman ruokalajin (Suomessa) tunnetumpi versio. Eli artisokan sijasta on käytetty munakoisoa, versio jota itsekin olen usein tehnyt. Paistos on kuin lasagne ilman pastalevyjä, ja todella maistuvaa. Italiassa munakoisojen ja artisokkien lisäksi parmigianaa tehdään myös kesäkurpitsasta. Ja tämä sisilialainen herkku oli aivan ihanaa näin myöhäissyksystä, joka on artisokkien aikaa!
'
On ihanaa, kun klementiineissä on vielä lehdet tallella!'
Cannoli, Sisilian tunnetuimpia herkkuja! Tässä täytteenä suklaa, pistaasi ja ricotta. Edes minä en ole koskaan vielä kyennyt syömään yhtä kokonaista cannoloa kerralla, niin tuhteja ne ovat!
Kaunis puutarha, un bellissimo giardino
Sydämestäni kiitokset Camillalle ja Antoniolle tästäkin ihanasta hetkestä! <3 Kesäinen valo siivilöityi vihreiden lehtien välistä lämmittäen kasvoja, ja mietin sitä kuinka onnekas olen, kun saan kokea tällaista monikulttuurisuutta ja paikallisuutta italialaisessa kodissa!
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti