Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

perjantai 18. huhtikuuta 2014

Tortilla Española

 
Syvällä Andalusian vuoristossa sijaitsee paikka nimeltä Torcal. Se on luonnonpuisto, jonka maisemat muistuttavat lännen filmien kulisseja, ja jollain tapaa Grand Canyonia. Toinen toistaan ihmismäisemmät kivimuodostelmat nousevat korkealle paikoin vaikeakulkuisessa maastossa vuoren harjanteella, jossa vuorikauriit laiduntavat. Erikoinen ja kaunis Torcal on suosittu retkikohde, ja siellä voi patikoida vuoristomaisemissa kivimuodostelmien keskellä. Ylhäällä vuoristossa sijaitsee myös kahvila, jonka edustalta lähtee maisemareittejä joiden varrella voi ihailla näkymiä alas laaksoon, sekä oudon kiehtovia varjoja, joita kivimuodostelmat synnyttävät. Ja siellä kahvilassa vuoren huipulla tilasin täydellistä tortilla españolaa, joka suorastaan vei kielen mennessään. Se oli perunainen ja maukas, ja kananmunaa oli käytetty vain sen verran että paistos juuri ja juuri pysyi kasassa, ai että se oli hyvää!
 

En ole mikään munakkaiden suurkuluttaja, enkä oikeastaan ylin ystäväkään, mutta tortilla españolasta pidän, samoin kuin metsäsienimunakkaasta. Espanjassa tortilla española on lähinnä aamiaisherkku, jota joistakin baareista saa vain aamupäivisin. Kerrankin herätin hilpeyttä tilatessani vanhassa kalaravintolassa illalla tortilla españolaa. Ystävällinen omistaja toki valmisti sitä minulle ja kertoili samalla elämästään. Hotellien ja muuttuvan rannikon keskellä hänellä oli ollut 60 vuoden ajan kalakauppa ja siinä vastapäätä pieni kalaravintola, joka edelleen on paikallisten suosiossa
 
 
Myös kauppahalleissa aamuyön tunteina señorat eri puolilla Espanjaa valmistavat aamiaismunakkaita muille kauppiaille. Siinä vaiheessa kun monet espanjalaiset suuntaavat vasta ravintoloista baareihin ja yökerhoihin pikkutunneilla, nämä naiset valmistautuvat jo seuraavaan päivään ja aikaiseen aamuun kypsentämällä perunoita tortilla españolaa varten
 
 
 
TORTILLA ESPAÑOLA
eli espanjalainen perunamunakas
 
0,5kg perunoita
1 sipuli
4-5 kananmunaa
reilusti oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
Manchego-juustoa
 
 
Pese perunat hyvin ja viipaloi ne n. sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paista perunoita oliiviöljyssä pannulla niin että ne ovat lähes kypsiä (ainakin 10 minuuttia), lisää sitten ripsaus suolaa ja silputtu sipuli paistumaan mukaan joukkoon. Kun sekä perunat että sipuli ovat kypsyneet riko kulhoon 4 kananmunaa ja vatkaa haarukalla niiden rakenne rikki. Kaada sitten kananmunaseos pannulle perunoiden ja sipulin päälle ja kypsennä. Jos näyttää siltä, voit lisätä vielä yhden kananmunan joukkoon. Kun munakas on hyytynyt tarpeeksi käännä se kannen tai lautasen avulla ympäri ja kypsennä toiselta puolelta myös. Raasta pinnalle Manchego-juustoa ja anna sulaa sekaan. Kun munakas on valmis tarjoile se erilliseltä lautaselta!
 
Tortilla española tarjoillaan usein paksuna, leikattavana, ja lähes rapeakuoriseksi paistuneena omelettina. Toinen tapa valmistaa se on jättää se ohuemmaksi ja perunaisemmaksi, jolloin kananmunia tulee vähemmän. Molemmat tavat ovat hyviä, mutta itse pidän jälkimmäisestä vielä enemmän. Olennaista on, että munakkaan rakenne on tiivis perunoista, jotka on kypsennetty paistamalla. Manchegon käyttö ei ole tavanomaista, mutta se antaa tälle perunamunakkaalle ihanan säväyksen!
 

Vinkki! Manchegoa voi lisätä pannulle jo heti kananmunien kera, jos haluaa oikein tuhdin omeletin!


Matka sisämaassa sijaitsevaan Torcaliin rannikolta kulkee niin halutessa kauniin ja vihreän luonnonpuiston lävitse, jonka tienvierustoja koristavat korkkitammet ja havupuut, maisemien avautuessa valkoisten kylien kuvittamiin vehmaisiin laaksoihin. Minusta tämä oli paljon mukavampi ajoreitti kuin moottoritie, eikä kovin paljoa hitaampikaan!


 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti