Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Punainen Thaicurry


Kyllä niitä Espanjan tuliaisiakin on tulossa, mutta sitä ennen kunnian saa iki-ihana punainen thaicurry! Ravinteikas ja maukas, ja täysin vegaaninen ruokalaji on yksi kestosuosikeistani. Itse tehty thaimaalainen curry on vain niin hyvää, että valmistamme sitä perheenikin kanssa lähes aina kun on aikaa, niin maukasta se yksinkertaisesti on
 
Punainen curry muistuttaa suuresti vihreää thaicurryä ohjeeltaan, ja peruspiirteiltään ruokalajin valmistus onkin samanlaista, erona on vain muutama raaka-aine. Siksi pidemmittä puheitta ja sen enemmän turisematta ja tarinoimatta suoraan asiaan! :)
 
 
PUNAINEN CURRYTAHNA
 
 1 salottisipuli
3 yksikyntistä kiinalaista valkosipulia tai ainakin 4 reilun kokoista valkosipulin kynttä
1 kokonainen punainen chili
4-5 kaffirlimen lehteä
2 sitruunaruohoa
1 limen puristettu mehu
reilun peukalon pään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
4 rkl soijakastiketta
reilu loraus seesamiöljyä tai oliiviöljyä
4 miniluumutomaattia tai kämmenellinen kirsikkatomaatteja
 
 
CURRY
 
Liemi:
0,6 L kasvislientä (veteen 2 kasvisliemikuutiota tai fondi ja liemikuutio)
0,5 L kookosmaitoa
2-4 dl kookoskermaa (kerman paksuudesta riippuen)
 
Kasviksia:
parsakaalia, siitakesieniä, vihreitä papuja, eri värisiä paprikoita, kesäkurpitsaa, pinaattia, munakoisoa...
halutessa tofua
 
kourallinen thai-basilikaa (tai kanelibasilikaa tai punabasilikaa)
 
 
Aloita curryn valmistus laittamalla liemivesi kiehumaan ja valmistamalla tahna.  Kuori inkiväärin palanen ja sipulit, ja pilko salottisipuli sekä sitruunaruohot pienemmiksi paloiksi. Voit myös ensin viiltää sitruunaruohon keskeltä halki ja läimäytellä veitsen lappealla sivulla sen pintaa, jotta se hieman pehmenee. Poista chilistä kanta. Sekoita sitten kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa kauniin sileäksi tahnaksi. Rouheinen koostumus käy myös hyvin, mutta sitruunaruohon säikeisten kuitujen kanssa kannattaa olla tarkkana, ne eivät tunnu kivalta suussa, ja siksi suosin itse silkkistä tahnaa
 
Peruspunainen chili ei ole kovin voimakas eikä tämä curry erityisen poltteleva, mutta jos haluat välttää tulisuutta voi chilin siemenet kaivaa pois ennen tahnan valmistusta!
 
Liemiveden lämmetessä pilko kasvikset ja kuullota niitä korkeareunaisessa kattilassa, johon liemikin mahtuu, tai erikseen pannulla. Jos suosit parsakaalia tai vihreitä papuja, kypsennä ne erikseen liemivedessä, toimi näin myös pinaatin kera, jonka voi lisätä vaikka vasta viime minuutilla joukkoon. Lisää valmis tahna kasvisten sekaan pannulle/kattilaan ja sekoita hyvin. Kaada sitten valmis kasvisliemi kasvisten päälle kattilaan, sekoita ja lisää kookosmaito ja kookoskerma. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa soijakastiketta. Anna hautua hetki ja lisää tuoreet thaibasilikan lehdet joukkoon. Nauti valmis curry jasmiiniriisin kera
 
Vinkki! Kasviksista saa rapeita, kun ne paistaa erikseen pannulla ja lisää vasta lopuksi liemen joukkoon kattilaan. Näin ne eivät kuitenkaan ime samalla tavoin tahnan makua. Suosin itse tahnassa jo lähes ylikypsiä miniluumutomaatteja, jotka ovat maukkaita, mutta silti kiinteitä, ja ennen kaikkea joiden kuori on pehmentynyt. Jos käytät tofua, parhaan lopputuloksen saa marinoimalla sen ensin, ja paistamalla sitä sitten pannulla niin, että tofu saa kauniin ja rapean pinnan
 
 
Itse tehty punainen thaicurry on vaan ihan järjettömän hyvää! Ja kaiken lisäksi se on aromaattinen ja ravintorikas ruoka. Jos haluaa, kookosmaidon voi jättää pois liemestä, jolloin lopputuloksena saa kirkkaamman punaisen curryn. Itse suosin kuitenkin enemmän kookosmaitoversiota, ihan maun takia!
 
Vinkki! Seesamiöljyn tai oliiviöljyn voi korvata hädän tullen rypsiöljyllä, ja kaffirlimen lehdet raastamalla limen kuorta joukkoon. Älä kuitenkaan korvaa limeä sitruunalla, tai yritä korvata soijakastiketta pelkällä suolalla, ain´t workin´! :)
 

 
Kuvat/ Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti