Kun syksyiset auringonsäteet valaisevat harmaita katuja, joita peittää vielä muutama märkä, maahan satanut lehti, kukoistaa parvekepuutarhassani edelleen yrttimaa. Vaikka ulkona kukkii enää muutama hämmentynyt ruusu ja kaunis kaali, ei ruukkupuutarha vielä tunne talven varjoa harteillaan
Marraskuisissa puissa on toki enää jäljellä muutama lehti, mutta puutarhani satokausi on edelleen käynnissä. Keräsin erilaisia yrttejä pestoksi, jonka käytin tällä kertaa pastakastikkeen sijasta yrttilevitteenä leivällä
Suomessa usein pesto mielletään automaattisesti tarkoittamaan pesto alla genoveseä, genovalaista basilikatahnaa. Ajatus pestosta on siis vihreä ja yrttinen. Joskus Suomessakin törmää punaiseen pestoon, aurinkokuivatuista tomaateista valmistettuun maukkaaseen tahnaan. Totuus kuitenkin on se, että Italiassa syödään paljon erilaisia pestoja, jotka ovat hyvin erilaisia sen mukaan millä alueella ollaan. Sisiliassa esimerkiksi pestoa valmistetaan myös munakoisoista ja kesäkurpitsasta, ja "perinteisempään" basilikapestoon lisätään manteleita. Bruschetta-leipien päällä voidaan tarjota sienipestoa, ja Toscanan alueelta saa esimerkiksi artisokkapestoa. Ranskan Provencessa pesto kulkee nimellä pistou, ja se poikkeaa alla genovesestä siinä, ettei sen valmistukseen perinteisesti käytetä pinjansiemeniä
PESTO ALLA GENOVESE
basilikapesto
2 ruukullista basilikaa
1-2 valkosipulin kynttä
kämmenellinen pinjansiemeniä
oliiviöljyä
n. 1 dl tuoretta parmesania
ripaus suolaa
Tästäkin pestosta on hyvin erilaisia versioita, ja valmispestoissakin on usein käytetty raaka-aineena erilaisia pähkinöitä. Tämä resepti on kuitenkin alla genovese yksinkertaisimmillaan ja puhtaimmillaan, sisältäen kaikki perusainesosat.
Revi basilikan lehtiä ja varsia hieman pienemmiksi, pilko mahdollisesti valkosipulin kynnet ja halutessasi paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla ilman rasvaa. Raasta tuore parmesan-juusto ja hakkaa ainekset ilman öljyä morttelissa pieniksi. Lisää suolaa ja hakkaa lisää, ja sekoita joukkoon oliiviöljyä tarpeen mukaan reilusti niin, että hakkeluksesta muodostuu pehmeä, kaunis tahna, pesto. Voit myös soseuttaa kaikki ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Parhaiten maut pääsevät oikeuksiinsa kuitenkin morttelissa
Vinkki! Ranskalaisen pistoun saat jättämällä pinjansiemenet pois! Voit myös lisätä reseptiin mustapippuria!
Vegaanisen version basilikatahnasta saa jättämällä juuston pois
YRTTIPESTO
1 dl basilikaa
1 dl lehtipersiljaa, kreikkalaista basilikaa, afrikan sinistä basilikaa, persiljaa
1 dl laventelia, suklaaminttua, oreganoa, rakuunaa
tai:
2/3 basilikaa & lehtipersiljaa & erilaisia basilikoja
1/3 jotain muuta yrttiä, esim. minttua/laventelia/oreganoa/korianteria
1 valkosipulin kynsi
1 dl tuoretta parmesania
kourallinen paahdettuja pinjansiemeniä/maapähkinöitä tai pistaasipähkinöitä
oliiviöljyä
ripaus suolaa
Sekoita kaikki ainekset kuten yllä!
Voit käyttää lähes mitä yrttejä haluat tai kasvimaalta löytyy. Kannattaa kuitenkin muistaa, että puuvartiset yrtit kuten rosmariini eivät ole parhaimmillaan pestossa ja dominoivat helposti makua, kuten myös salvia tai vahvat mintut. Ole tarkkana myös jos käytät korianteria, etkä toivo sen maun hallitsevan koko pestoa!
Vinkki! Käytä pestoa pastan kanssa, lohkoperunoiden kera, levitteenä leivällä tai vaikkapa silmänä keitoissa!
Erittäin ihanalta maistuu myös Maapähkinäpesto!
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti