On jotakin kerrassaan hurmaavaa siinä, että menee kauppaan vartavasten ostamaan alkoholia täysin ruoanlaittotarkoituksiin. Ihailin sisilialaisia Marsala-viinejä, mutta päädyin nappaamaan mukaani pullon Vermuttia, italialaista tietenkin, pastaa kun olin valmistamassa :)
Käytän vermuttia ruoanlaitossa siiderin tavoin tai risoton valmistuksessa viinin sijasta. (Sienirisoton ohje tässä ja pistaasirisoton ohje löytyy täältä. ) Vermutti sopii kuitenkin todella hyvin myös maustamaan pastaruokia. Voin, pinaatin, salottisipulin ja Vermutin liitossa on jotain pyhää, ja siksi valmistinkin herkullisen ja pikaisen pastakastikkeen näistä aineksista.
Toinen nopea pastaresepti on oikeastaan Nigellan inspiroima. Se on kuitenkin niin oivallinen, että kokkaan sitä mielihyvin itsekin usein. Resepti on oikeastaan yllättävä, sillä en ole oikeastaan kesäkurpitsoiden ylin ystävä. Ne maistuvat minulle parhaiten nuorina, pinkeinä ja suoraan maasta poimittuina. Suuremmat ja varttuneemmat zucchinit eivät herätä suurempia intohimoja minussa, mutta tämä resepti on kyllä ilahduttava poikkeus.
Eli pastaa kahdella tavalla, vermutilla kruunaten!
2-3 salottisipulia
3 valkosipulin kynttä
reilu loraus vermuttia
rasia baby-pinaattia
1 kuivattu chili
5 kirsikkatomaattia
pari reilua nokaretta voita
tuore timjaminoksa
hyppysellinen suolaa
Manchego-juustoa
pastaa
Pilko salottisipulit ja valkosipulin kynnet ja kuullota niitä hetki öljyssä. Pyöräytä pannulla kuivattua chiliä ja jätä se sipuleiden sekaan. Kaada sitten reilu loraus vermuttia pannulle, anna tekeytyä hetki ja lisää joukkoon pinaatit. Kun pinaatit ovat pienentyneet lisää voi ja timjaminoksa, sekoita ja lisää vielä kirsikkatomaatit. Kun tomaatit alkavat kypsyä painele niitä lastalla pannun pohjaa vasten niin, että mehu tirskahtaa kastikkeen joukkoon ja antaa sille oman, ihanan arominsa. Lisää keitetty pasta kastikkeen sekaan, kääntele, ja raasta pinnalle Manchego-juustoa!'
Vinkki! Tähän reseptiin sopii hyvin kierrepasta tai putkipasta, johon kastike pääsee hyvin tarttumaan!
Ja ah, toinen vermuttiresepti!
PASTAA PINAATILLA JA FETALLA
2 salottisipulia
1-2 valkosipulin kynttä
50g baby-pinaattia
muutama, revitty parsakaalin nuppu
2 dl kermaa/soijakermaa
2/3 Patros-feta paketista
kunnon loraus vermuttia
oliiviöljyä
(nokare voita)
Vinkki! Parsakaalin voi keittää kypsäksi myös pastan seassa kattilassa! Tällöin kuitenkin keitinveteen liukenee arvokkaita ravintoaineita. Höyryttämällä kasvikset niiden ravintoarvot säilyvät tehokkaammin kuin paistamalla tai keittämällä ne, ellei sitten käytä keittona lientä! No, joka tapauksessa hyvää ja ravinteikasta parsakaali on valmisti sen keittämällä tai paistamalla. :) Itse pidän pastaruoissa keitetyn parsakaalin rakenteesta enemmän, ellei sitä hauduta pitkään pannulla!
Kuvat/ Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti