Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

lauantai 8. helmikuuta 2014

Moussaka

 
Talvinen valo hohti liljankukkien lävitse ja sai valkoiset kukat hehkumaan aivan uudella tavalla. Ihailin niitä, juovuttavaa tuoksua ja valtavan suuria kukintoja, ja olin tyytyväinen että minulta löytyi vanha tekemäni keraaminen ruukkumaljakko, suuri kuin mikä, joka palveli tätä tarkoitusta loistavasti. Sain liljankukat syntymäpäivälahjaksi, ne tuntuivat resonoivan talven valkoisuutta, valoa joka on täynnä iloa ja syvää, puhdasta rauhaa. Juuri sitä
 
 
Iloinen ystävä poikkesi kylään talvipäivän kimalluksessa, ja mietin mitä loihtisin kaappini antimista. Liljat tuoksuivat, valo siivilöityi ikkunoista, ja ilma oli purevan kylmä. Ajatukset vaelsivat jonnekin patojen äärelle, Kreikkaan ja Lähi-Itään ja täyteläisten herkkujen luo. Päädyin lämmittävään moussakaan, tällä kertaa hieman tuunatulla versiolla, ja tästä munakoisoperunavuoasta tulikin todella hyvää, ja ystävästä entistäkin iloisempi ;)
 
 
 
MOUSSAKA
eli munakoiso-perunavuoka
 
Muutama peruna (vuoan koosta riippuen)
1 munakoiso
Ricotta-juustoa tai Mozzarellaa tai Patros-fetaa
Manchego-juustoa
1 prk tomaattimurskaa (Mutti)
oliiviöljyä
 
Tämä resepti on helpompi ja hieman raikkaampi versio perinteisestä moussakasta. Pitkän kaavan mukaan tehtynä tekisin tähän juustokastikkeen. Lisäsin kuitenkin myös tomaatti-munakoisokastikkeen ohjeen tähän perään, jos vuoan haluaa valmistaa perinteisemmällä tavalla!
 
Pilko munakoisot ohuiksi viipaleiksi, ja itketä niitä hetken aikaa. (Oikeaoppinen sisilialainen munakoisojen itketysohje täällä) Pese perunat ja viipaloi ne myös ohuiksi pyöreiksi viipaleiksi. Lado vuoan pohjalle perunaviipaleita, ripauta suolaa pinnalle ja lorauta oliiviöljyä päälle. Lado sitten itketetyt munakoisoviipaleet seuraavaksi kerrokseksi. Kaada munakoisojen päälle runsaasti oliiviöljyä. Voit laittaa tähän väliin jo juustoviipaleita. Lado vielä perunaviipalekerros ja lisää ricottaa pinnalle. Kaada vuoan päälle tomaattimurska, käytä tässä laadukasta tomaattimurskaa, joka maistuu pehmeältä ja hyvältä, kaada vielä hieman oliiviöljyä, ja raasta reilusti Manchegoa pinnalle
 
Paistetaan uunissa 225C n. tunnin

 
Vinkki! Voit lisätä myös valkosipulia, tuoretta basilikaa, timjamia, minttua, oreganoa tai rosmariininoksan maustamaan tomaattikastiketta!
 
 
 
TOMAATTIKASTIKE MUNAKOISOLLA JA FETALLA
 
1 Munakoiso
muutama suuri terttutomaatti tai 1 prk tomaattimurskaa
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
pala kesäkurpitsaa
Patros-fetaa
nokare voita
tuoreita yrttejä
oliiviöljyä
suolaa
 
Paista itketetyt munakoisoviipaleet pannulla oliiviöljyssä yhdessä hienonnettujen valkosipulin kynsien kera. Viipaloi tomaatit ja lisää pannulle. Anna hautua niin, että nestettä kunnolla irtoaa. Lisää myös kesäkurpitsan viipaleet. Kun tomaateista on alkanut muodostua kastike, pilko feta joukkoon. Käytä maun mukaan puolikas - koko paketti. Sekoita välillä, feta sulaa hieman kastikkeeseen. Lisää vielä nokare voita ja tuoreita yrttejä, kuten basilikaa, timjamia, lehtipersiljaa, persiljaa, oreganoa, minttua tai tilliä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Kastike on valmista kun se on paksuuntunut ja munakoiso on pehmennyt
 
Lado vuokaan kerroksittain perunaviipaleita ja tomaattikastiketta, ja lisää pinnalle vielä juustoviipaleita, sekä raasta esim. Manchegoa kaiken kruunuksi. Juustoinen tomaattikastike ei vaadi erikseen juustoista valkokastiketta, mutta lisäämällä Bechamel-kastiketta pinnalle saa halutessa vielä perinteisemmän moussakatunnelman. Minusta tämä vuoka oli kuitenkin jo varsin täydellistä tällaisenaan!
 

Valmis moussaka hupeni parempiin suihin ennen kuin kamera ehti kuvaamaan sen, joten viimeinen palanen on hieman surkea otos. :) Kuva kertoo kuitenkin sen, että moussaka oli todella maukasta ja lämmitti kaunista talvipäivää eteläisellä tunnelmallaan!


 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.


 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti