I love Spain! Mucho. Arabialaista perintöä, maurilaisia puutarhoja, lämpimiä ja höyryäviä patoja ja suuria paellapannuja, Andalusian vihreitä vuoria joille sumupilvet kerääntyvät vuohen kellojen kalkattaessa hiljalleen taustalla ja sitä elämäniloa, sykettä, joka tuntuu kaduilla ja patioilla, kahviloissa ja yöllisissä ruuhkissa. Mutta espanjalainen ruokakulttuuri ei ole kasvissyöjän unelma, joten isompien kaupunkien ulkopuolella ulkona syödessä valikoimat useimmiten eivät ole kovin runsaita kasvisruokailijoille. Espanjalainen keittiö on kuitenkin makumaailmaltaan voimakas, maukas ja konstailematon, ja siitä voi nauttia hyvin kasvisversionakin. Rouheaa maalaisruokaa, patoja ja paahdetun paprikan aromia, valkosipulia, chiliä ja rasvaisia herkkuja. Kuten Espanjassa yleensäkin, elämästä nauttiminen on oleellista, ja se näkyy ja maistuu myös ruoassa
Yksi tyypillisimmistä Espanjan tuliaisista ja mauste, jota itsekin tuon aina tullessani, on savustettu paprika. Savustamalla tai paahtamalla paprikoita syntyy myös espanjalainen Romesco-kastike, jossa maistuvat paahdetut tomaatit, mantelit ja viinietikka. Tein oman versioni espanjalaisesta tahnasta, joka on oikeastaan sekoitus romescoa ja muhammaraa, eteläisen Välimeren keittiöiden mainiota herkkua
PAPRIKATAHNA
eli Romesco
2-3 suippopaprikaa
50g pinjansiemeniä
50g saksanpähkinöitä/manteleita
2 valkosipulin kynttä
puolikkaan sitruunan mehu/ 1rkl viinietikkaa
kourallinen tuoretta korianteria varsineen
viipale vaaleaa leipää
pala chiliä
loraus hunajarommia (n. 1-2 tl)
suolaa
oliiviöljyä
Paahda paprikoita uunissa tai grillissä kunnes ne ovat saaneet mustia läikkiä pintaan, voit halutessasi valella pinnan kevyesti öljyllä. Voit vaihtoehtoisesti paahtaa pähkinät, valkosipulit ja chilin uunissa yhdessä paprikoiden kanssa, tai käyttää niitä pannulla. Uunin sijasta lisää kuumalle pannulle ainakin pähkinät, siemenet ja mantelit sen mukaan mitä käytät. Myös leipäpalan voi paahtaa, tai käyttää sellaisenaan, ainoastaan kovat kuoret kannattaa poistaa jos sellaisia on. Paahdettujen paprikoiden kannat irtoavat helposti vetämällä, poista myös ne. Lisää kaikki ainekset lopuksi korkeareunaiseen astiaan ja soseuta tahnaksi!
Vinkki! Perinteiseen Romescoon tulee myös tomaattia ja sipuleita. Voit myös lisätä tahnaan pari pihvitomaattia ja yhden sipulin, ja paahtaa niitä uunissa paprikoiden kanssa! Vähennä kuitenkin tällöin paprikoiden määrä yhteen tai kahteen
Kataloniassa Romesco-kastikkeeseen dipataan ihanasti hiillostettuja calcots-purjosipuleita, ja juhlitaan yhdessä ystävien kesken. Tämä maukkaan paahteinen paprikadippi sopii myös mainiosti lisukkeeksi perunoille, leivän päälle levitteeksi, dipiksi vihanneksille tai jopa pastakastikkeeksi!
Nam!
PUNAVIINISSÄ HAUDUTETTUJA UUNIKASVIKSIA
pala purjoa
pala kesäkurpitsaa
1/3 munakoiso
2 valkosipulin kynttä
1 tomaatti
muutama aurinkokuivattu tomaatti
tomaattimurskaa (Mutti)
ripaus suolaa
loraus punaviiniä
pari voinokaretta
loraus kermaa
hyppysellinen suolaa
Manchegoa/Mustaleimaemmentalia pinnalle
Tämä yllättävän helppo ja maukas uuniruoka valmistui melko pienessä vuoassa. Jos käytät itse isompaa uunivuokaa, tarkista määrät mittoihin sopiviksi. Pilko purjo ja valkosipulit pohjalle, viipaloi munakoisot niin ohuiksi siivuiksi ettei niitä tarvitse itkettää, leikkaa aurinkokuivatut tomaatit pieniksi paloiksi (sakset ovat hyvä apuväline!) ja pilko myös loput kasvikset ja lado ne vuokaan. Lisää myös tomaattimurska, mitä tuhdimpi ja vähemmän vetinen sitä parempi! Kaada lopuksi loraus (espanjalaista) punaviiniä ja loraus kermaa vuokaan kasvisten päälle, lisää hyppysellinen suolaa ja pari voinokaretta joukkoon. Sekoita hyvin ja tarvittaessa pirskota munakoisoviipaleiden pinnalle oliiviöljyä. Raasta lopuksi Manchegojuustoa pinnalle ja kypsennä uunissa n. 200C kunnes kasvikset ovat pehmenneet ja kypsyneet
Liemi on erittäin maukasta, kun kasviksista irtoava neste sekoittuu punaviinin täyteläisyyteen. Tämä ruoka maistuu Espanjalta, kuin pulloon vangitulta Espanjan hengeltä, vaikka kyseessä ei olekaan perinteinen ruoka!
HUNAJAROMMIPORKKANAT
porkkanoita
Kanariansaarten hunajarommia
Manchegoa
1 valkosipulin kynsi
pinjansiemeniä
nokare voita
oliiviöljyä
Pilko porkkanat pitkittäin ohuiksi paloiksi, paahda pari rkl pinjansiemeniä kuumalla pannulla ja kun ne saavat hieman väriä lisää öljyä, porkkanat ja silputtu valkosipulin kynsi. Lisää hetken kuluttua nokare voita ja loraus hunajarommia, anna alkoholin haihtua ja anna porkkanoiden kypsyä rapeapintaisiksi. Raasta lopuksi pinnalle espanjalaista Manchegojuustoa ja annan sen sulaa porkkanoiden pintaan. Mausta hyppysellisellä suolaa ja nauti lisukkeena perunoiden tapaan!
Espanjalainen illallinen on mitä parhain myös maukkaiden valkosipuliperunoiden kera, ja tuhdimpien ruokien rinnalle sopivat vastapainoksi ihanan raikkaat salaatit, vaikka ne eivät kuulukaan suoraan jokaisen fiestan antimiin
Seuraavana aamuna raaka-aineista syntyi vielä ihana Huevos Rancheros. Kannattaa kokeilla versiota, jossa sipulit kypsyvät hunajarommin siivittämänä ja tomaattisen kastikkeen sekaan raastetaan Manchegoa!
Espanjalaisen tunnelman luomiseksi hunajarommin sijasta voi käyttää myös sherryä!
Olé! ;)
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti