Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

RuusuviinietikkaNäin alkusyksystä on meneillään toinen ruusjen kukinta-aika, suorastaan ruusun aika. Kukista saa tehtyä mitä ihanimpia asioita niin keittiössä kuin vaikkapa helminauhan muodossa. Ruusuviinietikka on helppo valmistaa itse, ja sen voi tehdä niin tuoreista kuin kuivatuistakin ruusuista. Kun sen valmistaa tuoreista kukan terälehdistä, on väri vielä kauniimpi!
 

 Aloita keräämällä tuoreita ruusunterälehtiä puhtaalta paikalta, missä kerääminen on sallittua


Jos pihamaallasi ei kasva omia ruusuja, hyviä keräilypaikkoja ovat meren rannat ja saaristot, mihin esimerkiksi kurttulehtiruusu on levinnyt riesaksi asti. Voit myös käyttää villiruusupensaan terälehtiä, joita myös kasvaa monin paikoin.
 
 
Ainekset:
omenaviini- tai valkoviinietikkaa,
ruusun terälehtiä
 
 
Voit valmistaa viinietikoita kahdella tavalla. Jos etikka kuumennetaan, saadaan voimakkaamman makuinen lopputulos. Ruusuviinietikan voi myös tehdä kuumentamattakin.
 
Täytä puhdas, keitetty ja laajasuinen lasipurkki ruusun terälehdillä. Jos käytät kuivattuja terälehtiä, annostus on esim. 4 kourallista. Kaada viinietikka lehtien päälle,sekoita hieman ja sulje purkin kansi. Kuumentaminen auttaa maun irtoamisessa, joten jos kuumennat etikan, kiehauta se teräskattilassa kiehuvaksi, kaada ruusujen päälle ja survi esim. huhmareella lehtiä muutaman minuutin ajan. Laita tekeytymään muutamaksi kuukaudeksi, ainakin muutamaksi viikoksi ennen käyttöä. Sekoittele ravistelemalla parin päivän välein!

Annalan ikkunalaudalla tekeytyvät ruusuviinietikka ja basilika-valkosipuliviinietikka


Lopuksi, ennen käyttöä, viinietikka siivilöidään. Jos viinietikan tekee marjoista, niitä voi jättää koristeeksi. Mustikka on kokonaisena marjana kaunis viinietikassa pitkään, mutta vadelmat menettävän värinsä ja muuttuvat vaalean kalpeiksi. Muuten vadelmista saa loistavaa viinietikkaa!

Viinietikoita voi valmistaa myös tuoreista yrteistä, tai esimerkiksi tillin siemenistä. Minttuviinietikka sopii erinomaisesti perunoiden kanssa, ja tuo tuulahduksen englantilaisesta keittiöstä
 
Tilliviinietikka tekeytyy pimeässä paikassa pari, kolme viikkoa

Vinkki! Jos lisäät valmiin ruusu- tai vadelmaviinietikan joukkoon öljyä, hyppysellisen suolaa ja sokeria/hunajaa, saat loistavan itse tehdyn salaattikastikkeen, oman vinaigretten!

 Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti